RENGINIAI

Justina GAGARINA

VĖL SKAITYMO KONKURSAS


Lietuvoje skaitymo brailio raštu konkursai rengiami nuo 1960 m., nuo 1970-ųjų - Lietuvos aklųjų bibliotekoje (LAB). Kas dveji metai šis konkursas būna respublikinis, į Vilniuje esančią Aklųjų biblioteką suvažiuoja geriausi brailio skaitovai iš visos Lietuvos, prieš tai laimėję atrankinius turus bibliotekos filialuose. Taip pat sulaukiame geriausių skaitovų iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (LASUC) Vilniuje ir Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro (KPDASUC). Jau pusšimtis metų skaitymo brailio raštu konkursai suburia neregius, saugo ir perduoda brailio rašto skaitymo tradiciją ateinančioms kartoms. Kiekvienąkart jie pasipildo naujais, daugiausia jaunų žmonių, balsais, naujais brailio rašto skaitytojais. 

Varžosi moksleiviaiŠiais metais minime gražią aklųjų švietimo Lietuvoje 85-mečio sukaktį. Vienas iš renginių, skirtų šiai progai, buvo ir skaitymo brailio raštu konkursas. Į gegužės 7 d., Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, vykusį konkursą susirinko 26 dalyviai: 13 moksleivių ir 13 suaugusiųjų. Jie tradiciškai suskirstyti į 3 grupes: mokinių, vidutinio pasirengimo ir pajėgiausių skaitytojų. Kiekvienos grupės dalyvių skaitymą vertino skirtingos komisijos, sudarytos iš LAB darbuotojų ir svečių, - maloniai talkino žurnalo "Mūsų žodis" vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas, mokytojos R. Petkevičienė (LASUC) ir A. Rugienienė (KPDASUC). Moksleiviai, kad būtų objektyviau, dar buvo suskirstyti į grupes pagal amžių. Pradinių klasių grupėje geriausiai skaityti sekėsi Vytautui Bakiui (KPDASUC), jaunesnio mokyklinio amžiaus - Brigitai Narmontaitei (LASUC), vyresniųjų mokinių - Grigui Sakaliui (LASUC). 

Visi konkurso dalyviai apdovanoti LAB suvenyrais ir mažomis dovanėlėmis. Vidutinio pasirengimo grupėje pirmasis buvo vilnietis Andrej Rakislav. Tradiciškai konkurso nugalėtoju yra skelbiamas geriausiai tekstą perskaitęs skaitovas iš pajėgiausiųjų grupės. Šiais metais komisija konkurso nugalėtojais paskelbė du dalyvius: kaunietį Karolį Kaminską ir vilnietį Aurimą Ramoną, kurie ne tik greičiausiai, bet ir raiškiausiai perskaitė parinktą 150 žodžių tekstą. 

Geriausiai skaitė A.RamonasAurimas Ramonas apdovanotas ne tik kaip vienas geriausių skaitovų, bet ir kaip geriausiai parašęs nacionalinį diktantą brailio raštu. Jam buvo įteiktas nacionalinio diktanto organizatorių, - savaitraščio "Atgimimas", - prizas ir padėka. UAB "Biomedika" Aurimą apdovanojo specialiu prizu - grotuvu, kuriuo galima klausytis leidinių ir MP3, ir DAISY formatais. Nugalėtojams šiltų žodžių negailėjo VšĮ LASS respublikinio centro pirmininko pirmoji pavaduotoja Ramunė Balčikonienė ir vyriausioji specialistė Danutė Cidzikienė. D. Cidzikienė priminė apie galimybę dalyvauti tarptautiniame esė rašymo konkurse apie brailio rašto reikšmę neregio gyvenime. 

Šių metų konkurso naujovė - šiaulietis Juozas Ežerskis, atvykęs į LAB Šiaulių filialą. Juozas skaitė tekstą nuotoliniu būdu, naudodamasis "Skype" programa. Vertinimo komisija išklausė skaitomo teksto ir užfiksavo jo laiką. 

Konkurso dalyviai turėjo galimybę dalyvauti Lietuvos aklųjų bibliotekos pasiūlytose pramogose. Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro mokiniai apsilankė neseniai duris atvėrusiame Žaislų muziejuje, kuriame daugelį eksponatų galima liesti. O suaugusieji vyko į žaismingą ekskursiją apie žymiausias meilės istorijas, kurias mena Vilniaus senamiesčio rūmai ir kiemeliai. 

Grįžę į biblioteką dalyviai turėjo galimybę dalyvauti žurnalisto, brailio knygų leidėjo Vytauto Gendvilo vedamoje diskusijoje. Savo pastebėjimais ir nuomonėmis apie brailio raštą pasidalijo konkurso dalyvė Jolanta Žibienė, LAB brailio knygų korektorė Vilija Dumbliauskienė. Diskusijos dalyviai aktyviai diskutavo apie leidinių brailio raštu kokybę, painiavą dėl skirtingai įvairių leidėjų interpretuojamų kai kurių spaudos ženklų. 

Lietuvos aklųjų biblioteka dėkoja visiems dalyviams už gerą nuotaiką, kantrybę ir užkrečiantį norą dalyvauti, pažinti, nebijoti. Dėkojame ir mūsų partneriams, rėmėjams ir bičiuliams: VšĮ LASS respublikiniam centrui, UAB "Biomedika", Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centrui, už pagalbą organizuojant šį renginį. 

Kokia konkurso akimirka įsiminė labiausiai? Turbūt nugirstas mokytojos padrąsinimas tuoj tuoj skaitysiančiai mergaitei: "Jei kurioje vietoje ir suklupsi, nesutrik, skaityk toliau, tu gali." Iš tiesų puiku, kai už tave kažkas spaudžia kumščius, linkėdamas sėkmės. O norint gerai pasirodyti reikia nuolat draugauti su brailio knyga, ko jums, mieli skaitytojai, ir linki Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]