TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

ŪKINIS MUILAS - GERAS PAGALBININKAS


Dauguma žmonių nepelnytai užmiršo ūkinį muilą - jis tikrai puiki skalbimo, balinimo, dezinfekavimo priemonė, jis nebrangus ir, svarbiausia, nealergiškas. 

Tad keletas liaudiškų patarimų (iš smetoniškos knygelės), ką galima nuveikti naudojant patį paprasčiausią ūkinį muilą. Pabandyti tikrai verta. 

Norint dezinfekuoti dantų šepetėlį, šukas, prausimosi kempinę ir kitus higieninius daiktus, užtenka gerai išmuiluoti muilu ir palikti kelioms valandoms, po to gerai išskalauti. Net ir šaltame vandenyje su ūkiniu muilu galime išplauti nešvarius indus, virtuvinę kriauklę nuo riebalų ir kitų teršalų, spintelių stalviršius. 

Plaukų priežiūra 

Šiais laikais sunku įsivaizduoti, kaip galima plauti galvą ne kvepiančiu šampūnu, kuris kartais tikrai nelabai tinka mūsų odai, sausina ją, atsiranda pleiskanų. Tad, jei jums šiandien nereikia į gimtadienį ar priėmimą, išsiplaukit plaukus ūkiniu muilu. Senoliai sako, jog plaukai pasidaro tankūs ir sveiki, pranyksta pleiskanos, plaukai nelūžinėja, neslenka ir net mažiau žyla. Kad plaukai nesausėtų ir turėtų blizgesį, išsiplovus galvą, plaukus reikėtų perskalauti silpnu acto ar citrinos sulčių skiediniu. 

Odos priežiūra 

Liaudies "medikai" tikina: jei ūkiniu muilu nors du kartus per savaitę nusiprausite, visada jaunai atrodysite. Ypač jei oda riebi, geresnės priemonės prausimuisi, kaip ūkinis muilas, nerasite. Jei nuolat juo prausitės, neturėsite odos problemų. Nupraustą odą galima palepinti paprastu vaikišku kremu. Tarp kitko, kas naudojosi šiuo patarimu, sako, kad tai efektyviau negu naudotis kvepiančia profesionalia kosmetika. 

Muilo ir pieno mišinys veidui valyti 

100 g 72 proc. ūkinio muilo sutarkuoti ir maišant supilti į 100 g pašildyto pieno, maišant pridėti po 1 arbatinį šaukštelį medaus ir jūros druskos. Viską gerai išmaišome, veido valymo priemonė paruošta - ji puikiai valo inkštirus, o iš medaus ir pieno veido oda gauna maistingų medžiagų. Mišinį veidui valyti galima pasigaminti ir paprasčiau: išmuiliname rankas muilu, kol atsiras putų. Ištepame jomis veidą, po to ant rankų užberiame jūros druskos ir pamasažuojame problemines veido vietas lengvais judesiais 1-2 minutes. Tačiau, jei oda jautri, geriau tiks pirmasis būdas. 

Jei oda labai probleminė - išporėjusi - liaudies "medikai" pataria: kas vakarą nakčiai nusiprausti karštu vandeniu su 72 proc. rudu ūkiniu muilu. 

Kitas būdas - lininę servetėlę sudrėkinti, nusausinti, išmuiluoti ūkiniu muilu ir su ja ištrinti veidą, akis, nosį. Nuplauti taip pat karštu vandeniu. Taip reikia daryti tol, kol atsiras labai švarios odos pojūtis. Nereikia jokių kremų ar minkštinamųjų priemonių, nakčiai odos poros turi būti atviros. Iki ryto oda pati atsigaus. Ryte reikia nusiprausti šaltu vandeniu. Po kurio laiko nuo šių procedūrų oda taps stangresnė, išnyks odos išporėjimai. 

Lygiomis dalimis sumaišius ūkinį muilą ir tarkuotas bulves, sėkmingai gydoma išberta oda. Gydyti reikia iki visiško išgijimo. Vieno karto neužtenka. 

Po depiliacijos, skutimosi, norint panaikinti odos paraudimą jautriose vietose, tereikia išmuilinti vieną kartą ūkiniu muilu ir odos susierzinimas išnyks. 

Norint panaikinti pėdų įtrūkimus ir sukietėjimus patariama padaryti tokias karštas voneles. 

2 litrai karšto vandens, 1 arbatinis šaukštelis sodos, 1 valgomasis šaukštas tarkuoto ūkinio muilo. 

Rankų nagų priežiūra 

Ūkinis muilas labai gerai stiprina nagus, rezultatas jaučiamas jau po pirmo karto. Užtenka gerai išmuiluoti pirštų galus, kad viskas pasidengtų balta muilo putele ir palaikyti 20-30 minučių. Po to labai gerai nuplauti muilą, rankas patepti kremu. Galima daryti šią procedūrą kelis kartus per savaitę ir rezultatas jus nudžiugins - turėsite stiprius sveikus nagus ir dar bus profilaktinė priemonė nuo visų bakterijų ir grybelių. 

Atsiradus grybeliniams pėdų odos susirgimams - pažeistas vietas gerai nuplauti muilu su šepetėliu, nudžiūvus odos paviršiui - patepti jodu. 

Gydant votis - patariama sumaišyti 1:1 ūkinį muilą, sutarkuotą svogūną ir cukrų. Šį mišinį reikia uždėti ant voties iš vakaro, aprišti ir ryte žaizda turėtų pradėti valytis. Liaudies sakoma, kad padeda ir nuo niežų, - niežų erkutės bijo ūkinio muilo. 

Jei dėmėtus skalbinius iš vakaro pamerksite muilo tirpale, tai rytą išskalbus neliks jokių dėmių. 

Naminiai "skalbimo milteliai" iš ūkinio muilo: 200 g muilo, 4 valgomieji šaukštai sodos ir 2 litrai verdančio vandens. 

Muilą sutarkuoti, užpilti verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti, supilti sodą ir dar kartą gerai išmaišyti. Gaunasi tąsi košė, supilame ją į indą, ji pamažu šaldama įgauna želė formą. Skalbimo priemonė paruošta. 

Dedame į skalbimo mašinos būgną. 5 kilogramams skalbinių - apie 200 g skalbimo priemonės. Ši skalbimo priemonė labai tinka alergiškiems žmonėms ir vaikams. 

Manau, pabandyti verta. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]