RENGINIAI

Roma MILTINIENĖ

PARODOS BIBLIOTEKOJE


Laukiant gražios pavasario šventės - Velykų, Ventos miesto biblioteką papuošė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Akmenės rajono filialo narių Marijonos Rudokienės, Birutės Dokšienės ir Zitos Simutienės pirmoji darbų paroda. Ventiškė M. Rudokienė 1949 metais su šeima buvo ištremta į Sibirą, iš kurio sugrįžo tik po 17 metų. Tremtyje buvo daug lietuvių jaunimo, kuris po sunkių darbų rinkdavosi į būrį, ir vieni iš kitų mokėsi įvairiausių rankdarbių paslapčių. Taip ir Marijona išmoko dailiai siuvinėti ir nerti vąšeliu. Savo pomėgio ji neapleido ir grįžusi į Lietuvą. Kaip ji pati sako, "siuvinėjimas ir nėrimas vąšeliu - tai puikus laisvalaikio praleidimo būdas". Parodoje - nertos vąšeliu servetėlės ir ant paprasto balto lino išsiuvinėti takeliai su lietuviškais ornamentais. Takeliai išsiuvinėti dar 1956 metais. Kruopštūs, dailūs ir spalvingi siuviniai puikiai išsilaikę žavi savo paprastumu ir lietuviškumu. 

Birutė Dokšienė, kai pradėjo megzti būdama pradinėse klasėse, taip ir mezga iki šiol. Labiausiai mėgsta nerti vąšeliu. Savo mezginiais aprengė gimines ir draugus. Mezgimas ją ramina, atpalaiduoja nuo rūpesčių. Šiuo pomėgiu užkrėtė ir dukrą. Parodoje galima apžiūrėti įvairias sukneles, liemenes, švarkelius, rankinukus. 

Zita Simutienė 32 metus dirbo pradinių klasių mokytoja "Saulėtekio" vidurinėje mokykloje (dabar progimnazija). Būdama studentė Šiaulių universitete, lankė fotografavimo būrelį. Kaip ji pati sako, "vyras ir sūnus fotografuodavo, aš mielai prie jų prisijungdavau". Labiausiai jai patinka fotografijose įamžinti gamtą ir jos grožį. Bibliotekoje eksponuojamose fotografijose galima pasidžiaugti įvairiaspalvėmis gėlėmis, gražiu Baltijos pajūriu, Kryžių kalnu ir pernai Palangoje, Basanavičiaus gatvėje, buvusiais velykiniais margučiais, kurie buvo įspūdingo dydžio ir išmarginti tradiciniais lietuviškais raštais. Esu dėkinga už pagalbą organizuojant parodą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Akmenės rajono filialo pirmininkei Janinai Paulauskienei, kuri yra ir gera bibliotekos skaitytoja. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]