RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

DVASINGOJE ERDVĖJE - MEDŽIO IR MOLIO SAKMĖ


Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje, Kauno dramos teatro direktoriaus, aktoriaus Egidijaus Stanciko iniciatyva yra vykdomas projektas "Dialogas - žodis ir spalva". Projekto renginiuose - dažni svečiai Kauno aklieji ir silpnaregiai. 

Sausio 13 dieną čia buvo minima Laisvės gynėjų diena. Renginį pradėjo šios bažnyčios rektorius, monsinjoras Vytautas Grigaravičius. Jis kalbėjo ne tik apie skaudžius 1991 m. sausio 13 d. įvykius, bet ir priminė, kad ši diena Popiežiaus Benedikto XVI yra paskelbta Emigrantų diena. Su nuoskauda kalbėjo apie žmones, išvykstančius iš Tėvynės, ir prašė prisiminti juos maldoje. Renginio vedėjas Egidijus Stancikas pristatė populiarų ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje aktorių ir skaitovą Petrą Venslovą. Itin nuoširdžiai ir jaudinamai skambėjo jo skaitomos Bernardo Brazdžionio, Justino Marcinkevičiaus, Vytauto Mačernio, Jono Aisčio ir kitų poetų eilės. Egidijus, tarp lankytojų salėje pastebėjęs Kauno aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatro "Aira" skaitoves Romą Girnienę ir šių eilučių autorę, pakvietė prisijungti prie programos ir paskaityti eilių. Šiai įsimintinai datai itin tiko Justino Marcinkevičiaus meilės elegijos, kurias su dideliu jauduliu ir perskaitėme. Be to, E. Stancikas pasakė, kad mūsų centre nuolatos vyksta prasmingi renginiai, ir pakvietė juose apsilankyti: "Čia dirba tikri kultūros žmonės." Maloniausias įvykis aklųjų ir silpnaregių bendruomenei šiame renginyje - pristatyta medžio drožėjo ir keramiko Boriso Chudinskio darbų paroda. 

Borisas iš vaikystės silpnaregis. Nuo 2000 m. yra Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narys. Neakivaizdžiai baigė Maskvos liaudies meno universitetą ir įgijo vaizduojamojo meno specialybę. Borisas - menininkas, besidomintis įvairiomis vaizduojamojo meno rūšimis. Vaikystėje pradėjo nuo tapybos studijų pas žinomą menininką Anatolijų Stiško, vėliau susižavėjo metalo technika ir apdirbimu. Ilgai ėjęs ieškojimų keliu, atrado sau itin artimą meno sritį - keramiką. Pirmieji jo darbai buvo pripažinti 1987 m. Kauno dailės darbų gamybinio kombinato "Dailė" meno tarybos. Be gaminių iš molio, jį žavėjo medis, todėl neatsitiktinai netrukus pasirodė meniški jo rankų "sušildyti" drožiniai: angelai, rūpintojėliai. 

1999 m. jaunasis menininkas sudarė sutartį su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio dailės muziejumi, pagal kurią muziejus įgijo teisę kaip suvenyrus parduoti menininko pagamintus dirbinius iš medžio ir keramikos. Pirmoji medžio dirbinių paroda įvyko 2008 m. Alytuje ir buvo skirta Antano Jonyno 85-osioms gimimo metinėms. 2010 m. dalyvavo respublikiniame medžio drožėjų plenere, "Zelvoje". Pirmoji keramikos gaminių paroda buvo atidaryta LR Seime 2012 m. balandžio mėn. ir sulaukė palankaus žiūrovų vertinimo. Ši paroda - pirmoji autorinė, joje eksponuojami medžio ir keramikos darbai, kurie jaudina vaizduotę, rodo lakią autoriaus fantaziją, meilę kūrybai. 

B. Chudinskio keramikos darbai parodojePristatydamas parodą, autorius papasakojo, kaip susidomėjo medžiu ir keramika. Sakė esąs laimingas, kad šis pomėgis tapo jo gyvenimu būdu. Kalbėdamas apie parodoje eksponuojamą rūpintojėlį, visus nustebino - mat ši skulptūra ilgus metus saugojo jo namus ir buvo atnaujinta parodai. Autorius sakė, kad viską, ką lankytojai mato parodoje, yra tik jo rankų darbas. Su dideliu susidomėjimu lankytojai apžiūrėjo eksponuojamus meniškus dirbinius. Iš daugelio lankytojų autorius sulaukė ypač šiltų atsiliepimų. Vienas iš tokių buvo aktorius Petras Venslovas - jis pažadėjo: jeigu Borisas ruoš kitą parodą, aktorius būtinai dalyvaus pristatyme ir paskaitys eilių. Ne vienas lankytojas norėjo čia pat įsigyti Boriso darbų, tačiau jie buvo neparduodami, kadangi parodos trukmė - iki vasario 3 dienos. Autorius džiaugėsi, kad pirmoji personalinė paroda tikrai pavyko. Kartu su Borisu džiaugėsi visa Kauno aklųjų ir silpnaregių bendruomenė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]