LIETUVOS AKLŲJŲ ŠVIETIMUI - 85

 

2013 - AKLŲJŲ ŠVIETIMO METAI LIETUVOJE


Praėjo 85 metai, kai duris atvėrė pirmoji Lietuvoje neregių mokymo įstaiga - Kauno aklųjų institutas. Tai buvo 1928 metų vasario 27 dieną. Nuo to laiko prasidėjo sistemingas aklųjų švietimas - jis turėjo didžiulę reikšmę tolesnei aklųjų ir silpnaregių ugdymo raidai šalyje. Buvusių mokinių žodžiais tariant, "institutas pažadino pačią svajonę - gražesnio, prasmingesnio gyvenimo supratimą". Šiandien regėjimo negalią turinčiųjų ugdymas, formalus ir neformalus švietimas yra valstybės švietimo ir mokslo sistemos dalis. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) ištisus dešimtmečius pagal išgales rūpinosi neregių ir silpnaregių švietimu, skatino mokytis, siekti norimos profesijos bei užsiimti mėgstama veikla ir aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime. LASS centro taryba, įvertinusi šios gražios jubiliejinės sukakties istorinę reikšmę ir aktualumą, 2012 m. gruodžio 12 d. įvykusiame posėdyje priėmė nutarimą Nr.1-53 "Dėl 2013 metų paskelbimo Aklųjų švietimo metais Lietuvos aklųjų ir silpnaregių bendruomenėje". 

Ankstyvasis aklųjų švietimo raidos periodas nuosekliai apžvelgtas socialinių mokslų daktaro Valentino Vytauto Toločkos moksliniame darbe "Lietuvos aklųjų švietimo raida iki 1940 m." Jau šio "Mūsų žodžio" puslapiuose atrasime iškalbingą Juozo Valentukevičiaus straipsnį "Vasario 27-oji" rubrikoje "Iš mūsų kalendoriaus". Per pastaruosius dešimtmečius vyko naujų jaunosios kartos ugdymo krypčių paieška ir įvairių švietimo institucijų pertvarka. Keitėsi ir aklųjų ugdymo programos, tobulėjo metodikos, sparčiai skynėsi kelią naujos elektroninės technologijos, kūrėsi regos ugdymo centrai. Regėjimo negalią turintys vaikai drąsiau rinkosi integruotą mokymą. Naujos galimybės bei socialiniai ekonominiai pokyčiai ne tik džiugino - esama ir naujų problemų, apie kurias, tikimės, žurnalo puslapiuose kalbės mokslo ir švietimo vadovai, patys pedagogai, moksleiviai, studentai bei žurnalistai. 

Pagal LASS rajonų filialų ir regionų centrų ataskaitų statistikos duomenis, Lietuvoje priskaičiuojama apie 450 neregių ir silpnaregių vaikų, iš jų - apie 360 mokyklinio amžiaus. Jie mokosi specialiuose aklųjų ir silpnaregių ugdymo centruose, šalies bendrojo lavinimo mokyklose, kitose specialiose įstaigose bei namuose. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras. Nuotrauka iš "M.Ž." archyvo

Šalia aklųjų ir silpnaregių per visus tuos dešimtmečius buvo mokytojai, kilniausios profesijos žmonės, kurie savo talentu, profesine patirtimi bei išmintimi, savo pavyzdžiu ir širdies šiluma mokiniams perteikė tikrąsias vertybes, atskleidė jų gebėjimus, vedė gyvenimo ir pasaulio pažinimo keliu. Daugelis jų ilgu ir nuoširdžiu darbu padėjo neregiams įsigyti visavertį išsilavinimą, perteikė savo tiflologinę patirtį, kūrė specialias mokymo priemones, rengė vadovėlius bei metodinius darbus, važinėjo pas besimokančius į atokiausius namus, rūpinosi naujų kompiuterinių technologijų diegimu. Buvusių ir esamų mokinių, studentų bei visos aklųjų ir silpnaregių bendruomenės vardu nuoširdžiausiai dėkojame jums, mieli mokytojai, ir sveikiname su švente. 

Minėdami šią gražią Lietuvos aklųjų švietimo sukaktį, rekomenduojame neregius bei silpnaregius ugdančioms institucijoms, LASS miestų ir rajonų filialams, viešosioms įstaigoms - regionų centrams, Lietuvos aklųjų bibliotekai (LAB) numatyti šiai istorinei datai skirtus renginius. Džiaugiamės LAB rengiama informacine paroda, kurią finansiškai remia LASS respublikinis fondas. Šią parodą lydės ir edukacinė aklųjų ir silpnaregių naudojamų rašymo priemonių ekspozicija. Vasario 27 d. Lietuvos švietimo istorijos muziejuje, Kaune, numatyta visuomenei bei žiniasklaidai pristatyti Aklųjų švietimo metų programą, 2 parodas ("Aklųjų švietimui 85" ir taktilinę meno pažinimo parodą "Magiškas M. K.Čiurlionio pasaulis", kuri veiks iki š.m. rugpjūčio mėn. 23 d.), surengti spaudos konferenciją. Vasario 28 d. buvusiuose Aklųjų instituto rūmuose, dabartiniame Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, vyks šventė, skirta Aklųjų švietimo 85-čiui. Pavasarį LAB drauge su LASS surengs respublikinį brailio raštu skaitymo konkursą ir dalyvių diskusiją "Brailio raštas šiandien ir rytoj". Bendradarbiaujant su Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija, LASS planuoja rudenį surengti konferenciją, skirtą sutrikusio regėjimo vaikų integruoto ugdymo problemoms ir kitiems neregių švietimo aktualiems klausimams. Į numatomų renginių programą prasmingai įsikomponuos LASS nusipelniusių aktyvių veikėjų, šviesių asmenybių - kompozitoriaus Juozapo Kairio 75-čiui ir rašytojo Antano Jonyno 90-čiui - skirti renginiai. Jie savo ilgu ir nuoširdžiu darbu rėmė sudėtingą neregių švietimą ir visomis išgalėmis prisidėjo prie visaverčio meninio kūrybinio aklųjų ugdymo. 

 

LASS centro taryba 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]