TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAIP IŠGYVENTI TAMSŲJĮ METŲ LAIKĄ


Lietuva yra tokioje klimato juostoje, kurioje saulė ir šviesa nelepina. Ir nėra čia ko skųstis. Juk žmonės gyvena ir už poliarinio rato. Tad, užuot keiksnoję tamsą, kuri lyg sunkus maišas spaudžia prie žemės, niūrią šlapdribą, pasistenkime tą pilkumą prisijaukinti. 

Nors šventės ir ant nosies, dažną apninka niūri nuotaika, liūdesys ir melancholija. Norisi tarsi lokiams užmigti ir pramiegoti niūrųjį metą. Prabusti ankstyvą pavasarį kartu su skaisčia saule. Žinoma, kad saulės stygius mažina serotonino - laimės hormono kiekį. Todėl ir apninka apatija bei mieguistumas, padidėja ar sumažėja apetitas, sunkiau sekasi susikaupti, apninka nerimas. Nuo viso to galima pabandyti gelbėtis pasitelkus keletą mažų gudrybių. Viskas - mūsų rankose. 

Artėja švenčių metas, ruošimės Kūčioms ir Kalėdoms, o ir Naujieji - čia pat.  

Pradėkime nuo savo skrandžio, pamaloninkime jį. Daug kas jau girdėjote apie sparčiai populiarėjančią žaliavalgystę, kuri, anot žaliavalgių, - geros savijautos, nuotaikos, sveikatos garantas. 

Žali kokteiliai yra lengvai virškinami. Gerai išsuktame ar išmaišytame kokteilyje žalių lapų ir vaisių ląstelės yra pakankamai gerai suskaidytos, ir tai leidžia organizmui lengviau įsisavinti maistingąsias medžiagas. Žali kokteiliai yra pradedami absorbuoti burnoje. Priešingai nei sultys, žali kokteiliai yra visavertis maistas, nes juose yra skaidulų, kurios labai svarbios šalinant toksinus. Skaidulos - lyg kempinės, kurios sugeria kenksmingas medžiagas iš organizmo, vėliau visa tai pašalinama. Žali kokteiliai labai gardūs. Gaminant juos vaisių ir žalių lapų santykis 60:40, vaisių skonis dominuoja, o žali lapai suteikia malonų prieskonį. Dauguma pirmą kartą pabandžiusių žalius kokteilius nustemba, kad jie gali būti tokie gardūs. Chlorofilo molekulė (žalias pigmentas) yra labai panaši į hemoglobino molekulę žmogaus kraujyje. Pasak kai kurių gydytojų, chlorofilo vartojimas - tai lyg sveiko kraujo perpylimas. Dauguma žmonių vartoja nepakankamai žalialapių daržovių - net tie, kurie vartoja tik termiškai neapdorotą maistą. Išgėrę 2-3 žalius kokteilius per dieną gauname pakankamą kiekį gerai įsisavinamų maistingųjų medžiagų. 

Žalius kokteilius labai paprasta pagaminti. Paruošti šį maistingą skanėstą užtenka vos kelių minučių. Paruoštus, nuplautus lapus ir vaisius supjaustykite mažais gabalėliais, susmulkinkite maišytuvu, truputį praskieskite vandeniu. Ir skanaus! 

Žali kokteiliai lengvai įsiūlomi vaikams, net 6 mėnesių ir vyresniems kūdikiams. Gerdami žalialapių daržovių kokteilius mažiau vartojame aliejaus ir druskos. Pagėrę kelias savaites tokius kokteilius dauguma žmonių nori juos vartoti toliau. O tai svarbu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, nes dauguma nėra pratę valgyti pakankamai daržovių. Šviežiai pagaminti kokteiliai, žinoma, yra geriausi, tačiau jie taip pat kuo puikiausiai išsilaiko šaldytuve net keletą parų. Tai gali būti naudinga keliaujant arba mėgaujantis šiuo gėrimu darbe. Ir žiemą rasite iš ko juos pagaminti. Jei neturite savo lapinių daržovių - kopūstų, šaldytų špinatų, petražolių, salierų ir t.t., tikrai rasite parduotuvėje. Tinka ir pekino kopūstai, įvairios lapinės salotos, prieskoniniai augalai (tik jų, pavyzdžiui, baziliko, reikia dėti saikingai). Į žalius kokteilius galima dėti cukinijos, moliūgo, agurko, iš vaisių - labai tinka obuoliai, na, ir, žinoma, visi parduotuvėje randami vaisiai. Į žalius kokteilius nededama šakniavaisių: morkų, burokėlių ir pan. Tiesiog pabandykite kelis lapų ir vaisių derinius ir atsirinksite jums labiausiai pritinkančius. Svarbiausia, šis patiekalas tiks ir Kūčių stalui. Bus vienas iš dvylikos patiekalų - ir dar nebandytas. Stiklinės su žalios spalvos kokteiliais ant baltos staltiesės atrodys puikiai. Beje, žalią kokteilį reikia ragauti pirmiausia, lėtai, pasimėgaujant jo skoniu, o tik po to ragauti kitus patiekalus. Kalėdų rytą irgi pasimėgaukite žaliu kokteiliu. 

Dar vienas būdas nuvyti šalin niūrią nuotaiką - mankštintis. Mankšta pagerina nuotaiką veiksmingiau negu įvairios tabletės. Jau po dvidešimties minučių aktyvaus judėjimo organizmas pradeda gaminti laimės hormonus. Kaip tik dėl šios priežasties, kai jaučiatės apatiški ir, rodos, niekas negali pradžiuginti, užuot pykdami ant viso pasaulio ir tysoję ant sofos, išsiruoškite ieškoti kalėdinių dovanų, pašokite, pabėgiokite ar išeikite pasivaikščioti. Neturite laiko? Netiesa. Keliolika minučių tikrai atsiras, jei nesėdėsite prie televizoriaus ar radijo imtuvo, laukdami, kada sinoptikai praneš apie atslenkantį cikloną. Smagiai pasivaikščioti netrukdo nei lietus, nei sniegas, nei šaltis. Tereikia tinkamai apsirengti. Tuomet, jums beliks sugalvoti naujametinę kaukę. Kiti - Juodosios gyvatės metai. Moterys turbūt ras savo spintose gerai priglundančią juodą suknelę, tiks ir bet koks blizgus išeiginis drabužis. O jei esate drąsūs, pasiieškokite gerai priglundančio "triko" ar "timpų", dekoruokite blizgučiais - garantuota orginali gyvatės ar smauglio kaukė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]