NAUJOS KNYGOS

Janina VILEIKIENĖ

LITERATŲ DOVANA, ARBA "ŽODŽIO SPALVOS III"


Almanacho "Žodžio spalvos III" viršelisJau tuoj tuoj, jau visai čia pat, - taip laukiamos ir tiek daug vilčių teikiančios gražiausios metų šventės. Sukame galvas, kaip ir kuo pradžiuginti, nustebinti draugus ir artimuosius. Tikrai nelengva užduotis. O Lietuvos aklųjų bibliotekai kiek lengviau - ji savo skaitytojus ir bičiulius pradžiugins trečiąja "Žodžio spalvų" knyga. Praėjo dešimt metų nuo pirmosios neregių literatų rinktinės (2002 m.) pasirodymo. Po penkerių pasirodė ir antroji almanacho knyga. Kiek buvo abejonių ir klausimų, ar išeis trečioji knyga? O štai ji jau keliauja į mūsų namus, į mūsų rankas, laukia atidaus ir geranoriško mūsų žvilgsnio, kritiškų, bet nuoširdžių pastabų, patarimų. Tad linkiu visiems gerų įspūdžių, o dabar - šiek tiek skaičių ir dar šio bei to. 

Almanacho leidybą parėmė Kultūros ministerija ir Vilniaus Sostinės LIONS klubas. Ši knyga, kaip ir ankstesnės, sudaryta iš dviejų dalių: pirmojoje - poezija, antrojoje - prozos kūriniai. Kūryba pateikiama autorių pavardžių abėcėlės tvarka. Iš viso skelbiami trisdešimt dviejų autorių kūriniai (vienas jų pateikė ir poezijos, ir prozos), iš jų - 24 poetai (16 moterų, 8 vyrai), 9 prozos autoriai (3 moterys, 6 vyrai). Malonu, kad net 12 autorių savo kūrybą spausdino visose trijose knygose (4 moterys - visos poetės ir 8 vyrai - 6 poetai, 2 prozininkai). Septyni autoriai yra Neregių literatų kūrybos konkursų laureatai. 

Šiame leidinyje - 12 naujų autorių, iš jų - 4 poetiškos sielos moterys savo kūrybą skelbia apskritai pirmą kartą. Joms norėtųsi palinkėti didelės kantrybės ir užsispyrimo, noro gludinti savo žodį tiek, kad šis kaip rasos lašelis suspindėtų kiekvieno akyje. 

Pirmą kartą almanachui pateikė kūrinių tikrai ne naujokai - 8 autoriai (5 moterys, 3 vyrai), iš jų - 2 poetės, 6 prozininkai, kai kurie jau išleidę ne po vieną knygą, spausdinę savo kūrybos periodinėje spaudoje. Jų kūriniai išsiskiria brandumu, taikliu ir svariu žodžiu. Prie jų vis netyčia grįžti ir grįžti. 

Aktyviausi yra Kauno ir Kauno krašto literatai - net 9 autoriai, nedaug nuo jų atsilieka vilniečiai ir panevėžiečiai - po 7 autorius. Į almanacho kūrėjų kvietimą dalyvauti taip pat atsiliepė po 3 kūrėjus iš Klaipėdos, Šiaulių ir Ukmergės. 

Tematika gana įvairi: čia ir egzistenciniai apmąstymai, ir buities vaizdeliai, ir nepakartojamo gamtos grožio apdainavimas, meilės išaukštinimas, skaudžių istorinių įvykių pėdsakai. Stiprybės semiamasi iš artimų ir brangių žmonių, Tėviškės laukų. Kartais atrodo, kad kai kurie autoriai jau parašė viską, ką galėjo, su grauduliu žiūri į ateitį ir manosi jau dedą tašką. Bet drįstu abejoti ir manau, kad dar ne vienas jų kūrinys pasibels į mūsų širdis ar net dainomis suskambės. 

Norėtųsi palinkėti nepaskęsti tarp proginių eilėraščių, vengti pakilių, "perspaustų" intonacijų, neišklysti iš pagrindinio pasakojimo vėžių, nesusižavėti smulkiomis detalėmis, taupyti žodį, kalbėti apie artimus ir brangius dalykus, o svarbiausia - grožį įžvelgti paprasčiausiose smulkmenose. Juk svarbu ne kiekybė, o kokybė. 

Be galo gera, kai kūryboje išgirsti liaudies melodijos garsus, paukščių balsus, vandens čiurlenimą, pamatai margašonių lydekų rainumą, pajunti ant smilgos suvertų žemuogių gaivumą, pavargusių smilgų švelnumą ir aiškiai suvoki, kad niekur nieko geriau nerasi. 

O pabaigti noriu Albino Plauskos žodžiais: 

 

Kartu aukokim dangui giesmę 

Ir mus melodija sušildys. 

Tiktai išmokusiems ilgėtis 

Visi troškimai išsipildys. 

 

Gražių ir giedrų švenčių, kūrybingų metų! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]