NAUJOS KNYGOS

Jūratė KORSAKAITĖ

NAUJA VALENTINO ČYŽO KNYGA


Valentino Žyžo knygos "Apetitu nesiskundė" viršelis, kuriame pavaizduota skaidri kiaulė taupyklė su monetomisLapkričio 9 d. literatūros mylėtojai rinkosi į Jurbarko rajono savivaldybės viešosios bibliotekos "Literatūrinį restoraną" "degustuoti naujojo virtuvės šefo" Valentino Čyžo patiekalo "Apetitu nesiskundė". 

Į sceną nešinas lėkšte su "naujuoju patiekalu", pasipuošęs virėjo kepure ir žaisminga prijuoste, lydimas "restorano administratorės" bibliotekininkės Jūratės, įžengė knygos autorius. Jūratė trumpai papasakojo apie "šefą", jo "patiekalus", apie tai, kur galima rasti jo "receptų". Paklausius "restorano muzikantų" meno vadovo Valdo Žemaičio ir kompozitoriaus Kęstučio Vasiliausko, "barmenai" - pučiamųjų instrumentų orkestro meno vadovas Adolfas Lapė ir kultūrinių renginių organizatorius Gintaras Zareckas - "degustacijai papjaustė naujojo patiekalo", tai yra paskaitė V. Čyžo kūrybos. "Restorane" tą dieną apsilankė leidyklos "Šiaurės Lietuva" savininkas ir vadovas, almanacho "Šiaurės Lietuva" sudarytojas ir redaktorius, žurnalo "Pradinis ugdymas" steigėjas ir sudarytojas, JAV Omahos miesto garbės pilietis, Šiaulių kultūros ir meno premijos laureatas, "Žiemgalos" ir Lietuvių kalbos draugijų narys, politikas, docentas, humanitarinių mokslų daktaras Stasys Tumėnas. Garbus svečias kalbėjo apie Valentiną Čyžą ir jo kūrybą, papasakojo apie savo leidyklos veiklą, o bibliotekai padovanojo visą dėžę knygų. 

Prie "patiekalo" gaminimo daug prisidėjęs "virėjas" filologas, leidyklos "Šiaurės Lietuva" redaktorius, korektorius Stasys Tumėnas jaunesnysis papasakojo apie ilgą gamybos procesą. Sakė, kad iš šimto autorių, su kuriais teko bendrauti, šis buvęs pats reikliausias, kovojęs dėl kiekvienos savo raidės. Prisiminė vaikystę, kai su broliu dvyniu pakaitomis jodinėdavo aplink namą ant Valentino nugaros. 

Renginyje negalėjęs dalyvauti "degustatorius" rašytojas, publicistas, "Mūsų žodžio" žurnalistas Alvydas Valenta atsiuntė savo pojūčių, paragavus aštriojo patiekalo, aprašymą. Jo recenziją, kurioje "degustuotojas" aiškinasi sudedamąsias "patiekalo" pipirų rūšis, taip pat ir pats nedidelį žiupsnelį pipirų "duoda" autoriui bei linki valgytojams "prieskonėtis, mėgautis, pipirintis ir imbierintis", perskaitė "administratorė". 

"Restorane" lankėsi LAB Kauno filialo "knygienos ekspertė" Ilona Gražina Paškevičiūtė. Ji pasveikino "šefą" Valentiną ir pakvietė naująją knygą pristatyti Kaune. Kaunietė literatė Kazimiera Venckuvienė pamaitino lankytojus "mišraine pagal V. Čyžo receptą". 

"Degustuotoja", Jurbarko literatų klubo "Švieselė" prezidentė Onutė Čirvinskienė, gražiai pasveikino V. Čyžą savo kūrybos "čyžišku patiekalu" ir įteikė jam prieskonių maišelį. 

Literatė Joana Klimašauskienė savo kolegą pasveikino specialiai tik jam kurtomis eilėmis. LASS Jurbarko rajono filialo pirmininkė Danutė Šimkutė padėkojo "virėjui" už aktyvų dalyvavimą tarybos veikloje ir pasveikino savo kūrybos eilėmis. "Šefą" pasveikinti atvyko ir "viryklių, indų bei kompiuterinės technikos prižiūrėtoja", IĮ "Lanmeta" vadovė Liudmila Norkaitienė. Visos giminės vardu V. Čyžą pasveikino brolienė Ona Čyžienė. Savo ir anūkės vardu gėlių įteikė įdukra. 

"Administratorė" neiškentė nepapasakojusi apie kitokią "šefo" Valentino Čyžo - "juodąją" pusę. Kalbėtoja savo gėles skyrė pono Valentino žmonai Danutei. 

Kompozitorius Kęstutis Vasiliauskas, ekspromtu sukūręs muziką, padainavo dainą dviejų V. Čyžo eilėraštukų žodžiais. 

Autorius padėkojo visiems rėmėjams, pagalbininkams - atsidėkodamas visiems padovanojo po savo knygelę "Apetitu nesiskundė". 

"Administratorė" padėkojo visiems savo "įstaigos" darbuotojams: visą buvimo restorane laiką linksminusiems muzikantams, padavėjams, vitrinų apipavidalintojai, techniniams darbuotojams, garbiems svečiams ir visiems visiems lankytojams, pakvietė lankytis kituose "teminiuose pietuose". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]