TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAIP ĮSIGYTI KOKYBIŠKĄ DAIKTĄ


Šiais laikais daug kas neįveikia pirkimo manijos, ypač kai didžiosiose parduotuvėse būna didelis išpardavimas, - tada perkama ir tai, ko nereikia, bet užtat pigiai ir su nuolaida. Paprastai toks daiktas greitai lūžta, jis metamas, perkamas kitas toks pat pigus ir dažnai nekokybiškas. 

Auginama vartotojų karta, kuri nesusimąsto, kad būtent šitaip Žemė teršiama tonomis žmogaus rankų sukurtų šiukšlių. Pinigų išleidžiama ne mažiau, negu įsigyjant brangesnį kokybišką daiktą - jis tikrai bus patvaresnis, nors vienkartinės investicijos ir didesnės. Ne veltui liaudies patarlė sako: "Šykštus moka du kartus." 

Visada malonu įsigyti išvaizdų ir kokybišką daiktą. Kaip malonu, kai virtuvėje pastatoma nauja viryklė, o vonioje - skalbimo mašina. Tačiau kiek rūpesčių, kai ši, atrodytų, patikima technika sugenda. Tuomet ir prasideda problemos: kviečiame meistrą, "kariaujame su pardavėjais" - žodžiu, gaištame laiką. Vis dėlto šių problemų galime išvengti, tik reikėtų atsiminti keletą dalykų. 

Specialistai buitinę techniką pataria pirkti firminėse arba žinomose parduotuvėse. Paprastai tokių parduotuvių savininkai rūpinasi nevienadieniu klestėjimu. Tokiose vietose įsigiję daiktą, net, jam sugedus, lengvai rasite, kas juo pasirūpintų. Kur kas daugiau keblumų, jei buitinę techniką pirksite turguje ar bazėje per išpardavimus. 

Jei perkama iš gatvės prekeivių - tai didelė loterija. Jų produkcija pigi, bet ne visada kokybiška. Na, o jei susigundėte, pasiteiraukite, kokiai firmai jie atstovauja, nepamirškite pasiteirauti firmos telefono numerio. Kartais, sugedus prietaisui, tai padės ieškoti "teisybės". 

Pirkdami buitinę techniką nepamirškite patarlės: keletą kartų pamatuok (paklausk), tik paskui kirpk (pirk). Pvz., nusprendėte įsigyti žymios firmos X termosą ir, svarbiausia, pigiai. Tačiau neskubėkite jo pirkti, nueikite į kelias parduotuves ir įsitikinsite, kad toks termosas kainuoja du kartus brangiau. Kodėl taip yra? Atsakymas paprastas: pirmasis pagamintas Kinijoje ar "neaiškioje" gamyklėlėje, nežinomoje šalyje, antrasis - originalus, pagamintas, pvz., Vokietijoje. Nesusigundykite nedidele kaina: tikri žymių firmų gaminiai - brangūs, tačiau daug patvaresni. 

Įtarimų turėtų kelti ir ta prekė, kuriai suteikiamas trumpas garantinis laikotarpis. Tarkim, nusprendėte pirkti viryklę, o jai suteikiama tik 6 mėnesių garantija. Kokybiškų daiktų garantija dažniausiai 12, 24 mėnesiai ar net septyneri metai. Nereikia būti žinovu, kad suvoktumėte, jog daiktas, kurio garantinis laikotarpis tik 6 mėnesiai, - prastos kokybės. Jeigu prekė sugenda pasibaigus garantiniam laikotarpiui, kai kurios žymesnės firmos ir tuomet ja rūpinasi ir netgi pigiau remontuoja. Na, o jei prekę įsigijote turguje, - ieškokite vėjo laukuose (arba patikimo meistro). 

Prieš pirkdami daiktą, paklausinėkite draugų, pažįstamų, bendradarbių - galbūt tokį daiktą jie jau turi ir gali jums patarti. Jeigu pažįstate patikimą pardavėją, jo konsultacija padės sutaupyti pinigų. 

Įsigiję buitinę techniką, būkite reiklūs ne tik pardavėjui, bet ir sau. Dažnai pirkėjas atneša sugadintą daiktą jau po kelių dienų. Po priekaištų lavinos paaiškėja, kad sulčiaspaudė ar trintuvė be pertraukos naudota 5-6 valandas, nors instrukcijoje parašyta, kad po 20-30 minučių prietaisą reikia išjungti. Šeimos reikmėms skirtas daiktas nepritaikytas pramoninei veiklai. 

Teko girdėti pažįstamą moterį guodžiantis, jog nusipirko labai nekokybišką nertinį - išskalbus jis sumažėjo trimis dydžiais. Pasirodo, ji net nepasidomėjo, iš kokių verpalų jis pagamintas ir kaip jį skalbti. Vilnonį nertinį išskalbus vilnai neskirta skalbimo priemone ir, dar esant didelei temperatūrai, pasidarė "puikus" veltinis. Tokiu atveju kalta pati šeimininkė. 

Tradiciškai prastos kokybės daiktai atvežami iš Kinijos ar Saudo Arabijos. Tiesa, vienareikšmiškai sakyti, kad ten pagaminta visa produkcija - prastos kokybės, negalima. Dažnai ją atgabena "verslininkai" iš tų "neaiškių" gamyklėlių, o pirkėjus tokie daiktai suvilioja nedidele kaina. 

Pavyzdžiui, medvilniniai (frotiniai) kiniški rankšluosčiai yra du tris kartus pigesni už kokybiškus vokiškus ar lietuviškus, ir susidėvi tris keturis kartus greičiau. Paskaičiavę kažin kiek sutaupome? Teko girdėti, jog ir pačios medvilnės kokybė, jos apdorojimas labai skiriasi. 

Apžiūrinėdami daiktą, patyrinėkite ir etiketę (niekada nesidrovėkite paprašyti pardavėjos, kad ji jums perskaitytų, kas užrašyta). Jei nerasite šalies gamintojos, importuotojo adreso ar telefono, neskubėkite pirkti. Prastų daiktų gamintojai neskuba reklamuotis. Gaminio etiketėje turėtų būti nurodyta šalis, gamintojas, importuotojas, gaminio pavadinimas, modelis. Be to, prekė privalo turėti išsamią naudojimo instrukciją. Solidžių firmų instrukcijos būna išsamiai išverstos į lietuvių kalbą. Tačiau turgaus "firmų" platintojai dažnai pateikia labai trumpą aprašą, kurio neužtenka norint teisingai naudotis daiktu. 

Tad, jei ilgai ieškoję nusipirkote norimą daiktą, nepatingėkite ir atidžiai perskaitykite instrukciją. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]