TRUMPAI

 

 


KONCERTAS MOKSLEIVIAMS 

Rugsėjo 3 dieną Kijelių specialiojo ugdymo centro auklėtiniams mokslo metų pradžios proga koncertavo LASS Molėtų rajono filialo kaimiškos muzikos kapela "Berželis".  

 

KNYGOS JUBILIEJUS ANYKŠČIUOSE 

Rugsėjo 4 dieną LASS Anykščių rajono filialo nariams surengta literatūrinė popietė, skirta garsinės knygos 50-mečiui. Susirinkusiems koncertavo meno mėgėjas Petras Simonaitis su žmona Aina. Garsinės knygos istoriją priminė ir nūdienos aktualijas pristatė LAB Panevėžio filialo vedėja Nijolė Bielinskienė.  

 

PAGERBTAS BUVĘS VADOVAS  

Rugsėjo 5 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre buvo surengtas vakaras, skirtas centro liaudiškos muzikos kapelos "Bičiuliai" vadovui Lionginui Matusevičiui atminti. Vakare parodytas Nijolės Naumovos sukurtas dokumentinis filmukas apie L. Matusevičių. Skambėjo Onutės Matusevičiūtės atlikta "Ave Marija", kolegų ir bendradarbių prisiminimai. 

 

PRISIMINTAS PAULIUS ŠIRVYS 

Rugsėjo 6 dieną LASS Rokiškio rajono filialo nariams surengta literatūrinė-muzikinė popietė "Ir nusinešė saulę miškai", skirta kraštiečiui poetui Pauliui Širviui atminti. Renginyje eilių paskaitė Auksuolė Šimėnienė, Regina Montvilienė ir kiti organizacijos skaitovų būrelio nariai. Prisiminimais dalijosi poetą pažinoję aklieji ir silpnaregiai. Surengta P. Širvio knygų parodėlė.  

 

BENDRAUJA RAJONŲ FILIALAI 

Rugsėjo 12 dieną LASS Pakruojo rajono filialo narius aplankė LASS Radviliškio rajono filialo meno mėgėjai. Susitikime savo išmonę parodė organizacijos filialų meno mėgėjų kolektyvai - šeimininkų mišrus vokalinis instrumentinis ansamblis "Varsa" ir svečių "Pasagėlė" - ji parodė spektakliuką "Pusmergės parodymai teisme".  

 

VĖL RUDENS KROSAS  

Rugsėjo 15 dieną "Zelvoje" įvyko tradicinis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos rudens kroso čempionatas. Jame dalyvavo 242 sportininkai. Absoliučioje įskaitoje geriausias buvo Tomas Mankus iš sporto klubo "Sveikata" - jis 7400 m trasą įveikė per 26 min. 51,62 sek. Komandinėje įskaitoje pirmąją vietą iškovojo sporto klubas "Sveikata". Antra vieta atiteko sporto klubui "Šaltinis". Treti - "Perkūnas".  

 

CENTRO JUBILIEJUS  

Rugsėjo 21 dieną Mažeikių bendruomenės centras paminėjo veiklos dešimtmetį. Centro įkūrimo iniciatorė - buvusi LASS Mažeikių rajono filialo pirmininkė Irena Bessmertnaja. Dabartinėse patalpose (Ventos g. 8 a) centras įsikūrė 2004 metais. Jame vietos randa ne tik aklieji ir silpnaregiai, bet ir žmonės su kitomis negaliomis.  

Šventiniame renginyje susirinkusiems koncertavo LASS Mažeikių rajono filialo liaudiškos muzikos ansamblis "Žemaitele".  

 

NAUJI POTYRIAI 

Rugsėjo 21 dieną LAB Ukmergės filiale lankėsi Užupio vidurinės mokyklos trečiaklasiai, lydimi mokytojos Deimantės Masevičienės. Vaikai bibliotekoje susipažino su garsine knyga, rašė brailio raštu. Jaunuosius skaitytojus sužavėjo taktilinės knygelės. Vaikai, užrišę akis, rankomis bandė "žiūrėti" ir atpažinti neregiams skirtas iliustracijas. Vėliau moksleiviai išvykoje patirtus įspūdžius išreiškė piešiniais. Juose vyravo įvairūs gyvūnai - mat gyvūnų gausu buvo ir neregiams skirtose iliustracijose.  

 

SVEČIAVOSI EUROPARLAMENTARAS 

Rugsėjo 24 dieną LAB Panevėžio filiale įvyko susitikimas su europarlamentaru Justu Vincu Paleckiu. Svečias papasakojo apie Europos Parlamento darbą, apie savo veiklą jame. Renginyje taip pat dalyvavo sociologė Giedrė Purvaneckienė ir teisininkė Rimantė Šalaševičiūtė.  

 

SOCIALINIŲ DARBUOTOJŲ DIENAI 

Rugsėjo 28 dieną LASS Tauragės rajono filialo nariams surengta išvyka į poeto Maironio gimtinę - Pasandravio (Raseinių raj.) dvarą. Vėliau aplankytas ilgiausias (599 m) ir aukščiausias (42 m) Lietuvoje geležinkelio tiltas. Šiluvoje tą savaitgalį minėta Lietuvos socialinių darbuotojų diena. Aklieji ir silpnaregiai dalyvavo Mišiose už socialinius darbuotojus.  

 

GRYBŲ ŠVENTĖJE  

Rugsėjo 29 dieną LASS Vilkaviškio rajono filialo nariams surengta išvyka į renginį "Varėnos grybų šventė 2012". Lėšų išvykai skyrė Vilkaviškio rajono savivaldybė.  

Renginyje, skirtame Varėnos 150-mečiui, taip pat dalyvavo ir Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro aklieji ir silpnaregiai.  

 

JUSTINAS - ANTRAS 

Rugsėjo 29 dieną Luokėje (Telšių raj.) įvyko armonikierių varžytuvės "Grok, armonika". Jose dalyvavo LASS Kelmės rajono filialo muzikantai. Justinas Kasparas iškovojo antrą vietą. Jis apdovanotas medaliu ir organizatorių diplomu.  

 

ŠACHMATININKŲ KOVOS  

Rugsėjo 29-30 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šachmatų komandinis čempionatas. Jame pirmą vietą iškovojo Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Šaltinis" komanda (Anatolijus Kuvšinovas, Anatolijus Novikovas, Jevgenijus Smirnovas, Irena Skėrutė, Alvydas Valenta). Antri - sporto klubo "Sveikata" komanda. Treti - "Pamarys". Turnyre dalyvavo penkių federacijos sporto klubų komandos.  

 

PAGYVENUSIŲ ŽMONIŲ DIENAI 

Spalio 1 dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje paminėta Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Ta proga surengta liaudiškos muzikos vakaronė "Širdyje dar ne ruduo", kurioje dalyvavo šiauliečiai ir į svečius atvykę LASS Radviliškio rajono filialo nariai. Šiauliečiai ir radviliškiečiai varžėsi estafetėse, dalyvavo žaidimuose, minė mįsles, kūrė eilėraščius apie rudenį, šoko lietuvių liaudies ratelius. Svečiai apdovanoti šiauliečių klubo "Pabūkime kartu" moterų sukurtais suvenyrais.  

Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną 1990 metų gruodžio 14 dieną paskelbė Jungtinių Tautų organizacijos Generalinė asamblėja. 2010 metų pradžioje kas penktas Lietuvos gyventojas buvo vyresnis nei 60 metų.  

 

APDOVANOTI GERIAUSI  

Spalio 4 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Kūno kultūros ir sporto dienos proga apdovanojo šalies sportininkus ir jų trenerius, pasaulio ir Europos čempionatuose laimėjusius aukščiausius apdovanojimus. Už Lietuvos vardo garsinimą ir nuopelnus sportui įteikti 35 valstybiniai apdovanojimai, 5 Prezidentės medaliai ir 253 padėkos raštai.  

Tarp apdovanotųjų - Lietuvos golbolo rinktinė. Jiems įteikti Prezidentės padėkos raštai. Šiais metais parolimpinėse žaidynėse jai nepasisekė iškovoti medalių, tačiau mūsų golbolo komanda jau antras dešimtmetis - viena stipriausių pasaulyje. 

 

PO RINKIMŲ  

Šių metų spalio 14 dieną šalyje įvyko Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai ir referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje. Į Seimą kandidatavo du Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai - Lietuvos Respublikos Seimo narys Edvardas Žakaris bei Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centro direktorius Egidijus Urna. 

Edvardas Žakaris į rinkimus ėjo su Lietuvos socialdemokratų partija. Partijos kandidatų sąraše jis buvo šešioliktas. Po rinkimų, gavęs 7776 pirmumo balsus, jis pakilo į tryliktą vietą. Vienmandatėje Aušros apygardoje, remiantis išankstiniais duomenimis, už E. Žakarį balsavo 42,98 proc. dalyvavusių rinkimuose rinkėjų. Antras pagal šį rodiklį likęs kandidatas tesurinko 11,19 proc. rinkėjų balsų. E. Žakaris antrame rinkimų ture tikisi laimėti ir savo partijai pelnyti dar vieną vietą Seime.  

Su partija "Tvarka ir teisingumas" rinkimuose dalyvavęs Egidijus Urna į Seimą nepateko. Jo numeris prieš rinkimus kandidatų sąraše buvo 123. Gavęs 118 pirmumo balsų E. Urna pakilo į 114 vietą. Paklaustas, kaip vertina dalyvavimą politinėje šalies veikloje E. Urna sakė, jog dalyvauti ir pamatyti rinkimus iš "kitos barikadų pusės" buvo ir įdomu, ir naudinga. Kandidatas šiek tiek daugiau palaikymo tikėjęsis iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narių. Jis taip pat mano, kad įgyta patirtis pravers tolimesnėje politinėje veikloje.  

Beje, Vyriausioji rinkimų komisija žodį ištesėjo ir brailio raštu išleido rinkimams skirtą specialų leidinį "Aš balsuosiu". Jį gavo brailio raštu skaitantys žurnalo "Mūsų žodis" skaitytojai bei LASS rajonų filialai.  

 

KAVA IR GLAUKOMA  

Amerikiečių mokslininkai įspėja - jei per dieną išgeriate tris ir daugiau puodelių kavos, rizikuojate netekti regėjimo. Net nedidelis kiekis kavos didina glaukoma vadinamos akių ligos riziką praneša "The Daily Mail". 

Sergant glaukoma, sutrinka normalus skysčių tekėjimas akyje ir dėl to padidėja akispūdis. Jis pažeidžia regos nervą ir tinklainės nervines skaidulas.  

Brigamo moterų ligoninės Bostone (JAV) darbuotojai įsitikinę, kad kavoje esantys junginiai didina vidinį akies spaudimą, o tai provokuoja eksfoliacinę glaukomą. Ši liga išsivysto tuomet, kai nusidėvi rainelės ir lęšiuko audinys. Jo dalelės užkemša iš akies obuolio skysčius šalinančios sistemos latakus. Viso to pasekmė - padidėjęs vidinis akies spaudimas. 

Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad eksfoliacinė glaukoma labiausiai paplitusi Skandinavijos šalyse, kurios suvartoja daugiausiai kavos vienam gyventojui pasaulyje. Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad šie du veiksniai vienas su kitu susiję. 

Mokslininkų tyrime dalyvavo 120 tūkstančių Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų. Visi jie buvo peržengę keturiasdešimties metų ribą ir nė vienam nebuvo diagnozuota glaukoma. Tyrimo dalyviai užpildė anketą apie kavos vartojimo įpročius. 

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad tris ir daugiau puodelių per dieną išgeriantys asmenys susiduria su didesne glaukomos išsivystymo rizika. Ji padidėja ir tiems, kurių šeimose jau yra sergančių glaukoma. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]