NAUJOVĖS

Lina MILIAUSKAITĖ

ATSINAUJINUSI BIBLIOTEKOS SVETAINĖ


Skaitytojams siūlome apsilankyti atnaujintoje Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) svetainėje adresu www.labiblioteka.lt. Galimybė skelbti svetainės lankytojams aktualų ir tvarkingai išdėstytą turinį atsirado įgyvendinant projektą "Bibliotekos pažangai": 2011-ųjų metų pabaigoje startavęs bibliotekų svetainių pritaikymo neįgaliesiems ir mobiliesiems įrenginiams projektas pasiekė ir Lietuvos aklųjų biblioteką. 

 

Kodėl? 

Keičiantis technologijoms ir atsiveriant naujoms galimybėms pateikti informaciją apie save elektroninėje erdvėje, įvertinus bibliotekos svetainės dizainą ir struktūrą, nuspręsta, kad jau laikas atsinaujinti ir skaitytojams pasiūlyti patogesnę, funkcionalesnę ir visomis prasmėmis išvaizdesnę bibliotekos interneto svetainę. Tokiam darbui bibliotekos specialistų komanda nebuvo pasiruošusi - negalėjo atlikti dizaino, programavimo ir kitų specifinių darbų, todėl buvo paruošta ir pateikta paraiška projektui "Bibliotekos pažangai". Šio svaraus ir neišmatuojamą naudą Lietuvos bibliotekoms turėjusio projekto veikloje LAB dalyvauja ne pirmą kartą - kaip tik su "Bibliotekos pažangai" LAB centre Vilniuje ir filialuose atnaujinta kompiuterinė ir programinė įranga. 

 

Kaip? 

"Bibliotekos pažangai" patvirtinus, kad LAB tikrai turės galimybę dalyvauti bibliotekų svetainių pritaikymo neįgaliesiems ir mobiliesiems įrenginiams veikloje, LAB darbuotojų komanda aktyviai įsijungė į bibliotekos svetainės kūrimo procesą. Jau per pirmąjį susitikimą su projekto "Bibliotekos pažangai" techninio partnerio UAB "Dizi" konsultantais buvo aptarti svarbiausi svetainės kūrimo klausimai: LAB darbuotojai pristatė būsimos svetainės medį, pateikė titulinio puslapio šabloną, būsimos svetainės spalvų pavyzdžius, projektavo titulinį bei vidinius svetainės puslapius, bandė surasti geriausią struktūros sprendimą. Per kitus du susitikimus aptarti svetainės atnaujinimo darbai, mokyti bibliotekos tinklalapį administruojantys ir prižiūrintys darbuotojai, susitarta dėl bibliotekos svetainės tekstinės informacijos, diskutuota dėl kitų svetainės tobulinimo klausimų. 

Visą šį laiką LAB komanda turėjo galimybę teikti siūlymus tinklalapio kūrėjams dėl svetainės elementų koregavimo - dizaino, struktūros ir kitų procesų įgyvendinimo. Šiuo metu vyksta baigiamieji darbai. 

Kuriant naująją bibliotekos svetainės struktūrą, buvo naudojamasi UAB "Dizi" pateikta metodine medžiaga "Rekomendacijos pagrindinėms bibliotekų svetainėms: turinio pateikimas, išdėstymas, pasiekiamumas ir dizainas". 

 

Kas? 

Naujoji Lietuvos aklųjų bibliotekos svetainė pasitinka lankytojus su pranašumais, kurie greitai iš atminties išbrauks senąją ir ne tokią patogią savo pirmtakę. Pagrindiniai pasiekti rezultatai yra šie. 

Atnaujinta LAB interneto svetainė atitinka pritaikymo neįgaliesiems ir mobiliesiems įrenginiams reikalavimus. 

Sukurta nauja svetainės struktūra, suteikianti lankytojams galimybę patogiau joje naršyti. 

Sukurtas patrauklus svetainės dizainas (paprastas, švelnių spalvų - dominuoja LAB vis dažniau naudojamos persiko, apelsino spalvos). 

Naujoje svetainėje galima pastebėti ir kitų pasikeitimų - tai pagal bibliotekos išsakytus pageidavimus UAB "Dizi" sukurtas logotipas. 

Galerija - tiek prie nuotraukų, tiek ir prie kitų bibliotekos svetainėje esančių iliustracijų yra pridedamas išsamus ar lakoniškas, bet tikslus tekstinis aprašymas. Šitaip stengiamasi užtikrinti visišką informacijos prieinamumą. Naujoje skiltyje "Vaizdo galerija" šiuo metu yra įdėti du filmukai, skirti lankytojams, kurie domisi brailio raštu (supažindinama su aklųjų rašto abėcėle, priemonėmis, skirtomis rašyti brailio raštu bei pasakojama, kaip leidžiamos knygos brailio raštu Lietuvos aklųjų bibliotekoje) ir DAISY knygomis (pasakojama, kas yra DAISY, kaip leidžiamos knygos šiuo formatu, kokias funkcijas atlieka ir t. t.). Galerijas planuojama plėsti, dėti ne tik svarbių renginių akimirkas, informaciją apie bibliotekos veiklą, bet ir organizuoti virtualias parodas. 

Kadangi informacijos paieškai vis aktyviau naudojami mobilieji įrenginiai, tai ir naujoji bibliotekos svetainė jais pasiekiama. Tai galimybė visiems vartotojams greitai ir paprastai sužinoti bibliotekos kontaktus, darbo laiką, naujienas, paslaugas, informaciją apie įvykusius ar įvyksiančius renginius, peržiūrėti elektroninį katalogą ir kt. Bibliotekos svetainės pritaikymas mobiliesiems įrenginiams patenkins tiek aklųjų bendruomenės, kuri vis labiau gilinasi į naujų technologijų pritaikomumą, tiek visuomenės poreikius. 

Nuo šiol skaitytojai galės susisiekti su biblioteka "Skype" programa. Darbo valandomis į jūsų klausimus atsakys administracijos darbuotojai. 

Svarbi informacija ieškantiems tiflologinių leidinių: nuo rugsėjo mėnesio skaitytojai visus pilno teksto dokumentus tiflologine tematika ir neregių literatų kūrybą gali rasti Elektroninių leidinių valdymo informacinėje sistemoje (ELVIS). Svetainėje bus skelbiami tik bibliotekos informaciniai leidiniai apie veiklą. 

 

Kviečiame apsilankyti Lietuvos aklųjų bibliotekos atnaujintoje svetainėje

Naujosios LAB svetainės atvaizdas. Nuoroda į svetainę
www.labiblioteka.lt


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]