TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VASARA...


Tai ne tik puikus atostogų metas. Dauguma žmonių ištisus metus planuoja, ką darys, kai bus laisvi: vieni lėks į keliones, kiti puls į sodus ar daržus, dar kiti remontuos ar tvarkys namus, nes yra marios laisvo laiko... O gal tiesiog pasigamins ką nors skanaus. 

Įvairios tautos sriubas valgo skirtingai. Kinai - baigdami pietauti, kaip jie patys teigia, - kad pripildytų skrandį. Viduržemio jūros šalyse sriuba valgoma baigiantis darbo dienai. 

Galime išsivirti įvairiausių sriubų: skaidrų sultinį, pertrintų ir nepertrintų daržovių sriubą su grietine, grietinėle ar jogurtu, kruopines, mėsiškas sriubas, šaltsriubes, sriubas su įvairiais padažais. Sriuba palaiko organizme skysčio santykį, skatina virškinamųjų sulčių išsiskyrimą, todėl vartojama kaip pirmasis patiekalas. Sriubos maistingumas priklauso nuo priedų maistingumo ir gausumo. Sriuba - kasdienis valgis, bet mūsų močiutės patiekdavo ir per šventes ar vestuves. Pasninko dienomis šeimininkės virdavo sriubas be mėsos. Adventui ar gavėniai vėlgi kiekviena gamindavo kuo įvairesnes sriubas.  

Sriuba organizmo lengviausiai virškinama, jį stimuliuoja, aprūpina ne tik vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, bet ir baltymais, riebalais bei angliavandeniais. Manoma, kad sriuba - pigiausia sveikatos išsaugojimo priemonė. Liaudies medicina teigia, kad sriubos padeda išvengti skrandžio vėžio bei nutukimo. 

Vasara. Galima paskanauti ir šaltų sriubų. Puiki sriuba šaltibarščiai, nors dauguma suka nosį nuo rožinės spalvos patiekalo ir sako, kad tai "nemadinga" . 

Lietuviški šaltibarščiai. Burokėliai išverdami, nulupami ir supjaustomi šiaudeliais. Vartojant burokėlius su lapais, jie supjaustomi ir išverdami. Kefyras pasūdomas, išplakamas, praskiedžiamas virintu vandeniu arba burokėlių lapų nuoviru, pridedama supjaustytų burokėlių arba burokėlių lapų (yra nuomonių, jog jaunų burokėlių lapai tokie pat vertingi, kaip pats šakniagumbis ), kvadratėliais supjaustytų agurkų, krapų, svogūnų laiškų, kietai virto supjaustyto kiaušinio ir atšaldoma. Atskirai duodamos karštos virtos bulvės. 

Vis dažniau gaminama balta agurkų šaltsriubė. Tiems, kurie nemėgsta burokėlių, galima jų ir nedėti, vietoje jų - smulkiai papjaustyti ridikėlių (tinka ir jauni švieži ridikėlių lapeliai). Visi kiti produktai - tie patys. 

Giros sriubos gaminamos su mėsa arba daržovėmis. Kietai virtų kiaušinių tryniai ištrinami su garstyčiomis ir atskiedžiami gira. Į mišinį sudedami kubeliais supjaustyti agurkai, kiaušinių baltymai, neriebi mėsa, supjaustyti ir su nedideliu kiekiu druskos ištrinti svogūnų laiškai. Patiekiant užbalinama grietine. Giros sriubai su daržovėmis virtos bulvės, morkos, ropės supjaustomos kubeliais. Patiekiant pabarstoma susmulkintais krapais. 

Šalta rūgštynių sriuba. Rūgštynės perrenkamos, nuplaunamos, supjaustomos ir iššutinamos. Tuomet pertrinamos per tinklelį ir sudedamos į virintą vandenį. Pridedama kvadratėliais supjaustytų agurkų, svogūnų laiškų, krapų, cukraus ir pasūdoma. Sriuba patiekiama užbalinta grietine, įdedama skiltelė virto kiaušinio. Atskirai patiekiamos virtos karštos bulvės. 

Ypatingos ir lietuviškos saldžiosios sriubos, ypač mėgtos dzūkų. Tokios sriubos buvo gaminamos iš miške pririnktų uogų, paskaninant miltinės tešlos gumuliukais. Saldžiosios sriubos valgytos ir karštos, ir šaltos. Šaltos sriubos verdamos iš šviežių ar džiovintų vaisių arba uogų, sulčių, sirupo. Sultys sriubai nevirinamos. Pabaigoje sriubos tirštinamos krakmolu. Garnyrui tinka virti ryžiai, makaronai, leistinukai, virtinukai su vaisiais. Švieži vaisiai nuplaunami, nulupami, išimamos sėklidės. Žievelės ir sėklidės užpilamos verdančiu vandeniu ir išverdamos. Nuoviras nukošiamas, atskiedžiamas ir įberiama cukraus. Viskas užverdama, sudedami supjaustyti vaisiai ir kelias minutes paverdama. Ištirpintas krakmolas supilamas į sriubą ir pakaitinama, kol užvirs. Patiekiant įdedama garnyro ir grietinės. 

Saldi duonos sriuba. Džiovintą duoną užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 30 min., kol suminkštės. Sudedami kvadratėliais supjaustyti obuoliai ir užvirinama. Džiovinta duona, atskyrus pluteles, kartu su skysčiu pertrinama per tinklelį ir sumaišoma su išvirtais obuoliais. Įberiama citrinų rūgšties, cukraus. Atšaldoma. Patiekiant galima įdėti grietinės. Skanaus! 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]