RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

KAI ŠVENTĖS - GERŲ EMOCIJŲ ŠALTINIS


Birželis Kauno aklųjų ir silpnaregių centro renginių lankytojams ir mėgėjų meno kolektyvams padovanojo išskirtinių švenčių ir koncertų pynę. Patirtų įspūdžių pakaks visoms vasaros atostogoms. 

Birželio 7 dieną žiūrovus pakvietėme į koncertą-susitikimą su Kauno menininkų Andriuškevičių šeima. Neatsitiktinai šį renginį pavadinome "Per muziką - į sielą". Tokio emocingo koncerto ir nuoširdaus pokalbio, atveriant savo sielą, kelią į muzikos pasaulį, klausytojai, kurių kaip visada buvo gausu, liko pakerėti. Beata Andriuškevičienė mūsų lankytojams puikiai pažįstama kaip charizmatiška, puiki, subtiliai jaučianti dainininką koncertmeisterė bei pianistė, įsiskverbianti į atliekamo muzikinio kūrinio esmę. Vienas mėgstamiausių jos kompozitorių yra F. Listas. Ši moteris, be atlygio koncertuojanti mūsų salėje ne mažiau kaip kartą du per metus, kartu su VDU Muzikos akademijos dainavimo Kauno katedros studentais, Valstybinio muzikinio teatro solistais jau seniai žavi mūsų žiūrovus ir visada yra laukiama. Jos vyras Valdas - klarnetininkas, grojantis kariniame pučiamųjų instrumentų orkestre, taip pat yra koncertavęs neregių ir silpnaregių bendruomenei. Iki šiol nebuvome pažįstami tik su dukra dainininke Guoda, savarankiškai išmokusia groti gitara. Mergina jau dalyvavo trijuose tarptautiniuose konkursuose ir turi laureatės diplomą. Šios šeimos koncertas, kuriame skambėjo ir klasika, ir populiarioji muzika, abejingų nepaliko. Žiūrovai už muzikinę dovaną atsilygino netylančiais plojimais ir asmeninėmis padėkomis. 

Birželio 12 dieną į šventę-išvyką laivu "Nemunas" rinkosi mėgėjų meno kolektyvai, pomėgių klubų ir savipagalbos grupių nariai su šeimomis. Keturios valandos, kurias praleidome grožėdamiesi Kauno mariomis bei jų apylinkėmis, daugeliui buvo staigmena. Kelionės gidas "Nemuno" kapitonas R.MažuknaLaivo kapitonas Rimantas Mažukna tapo puikiu gidu: supažindino su Kauno marių atsiradimo istorija, pasakojo apie Kruonio hidroelektrinę, atkreipė dėmesį į retą gamtos stebuklą - Kadagių slėnį ir kitus šalia marių esančius objektus. Dainos ir Neptūno pavilioti smagiai leidome laiką. Įteikus kapitonui pynėjų pynėjo Virgilijaus Šlipaičio pintą dailų krepšį, Onutės Matusevičiūtės vadovaujamo moterų vokalinio ansamblio "Credo" ir folkloro ansamblio "Kanapija" dainininkai supynė įvairių spalvų dainų pynę. Skambėjo visų mėgstamos melodijos - nuo lietuvių liaudies dainų iki romansų bei autorinių dainų. Netrūko ir humoro. Kauno aklųjų ir silpnaregių centro (KASC) direktorius Stasys Babonas visiems vadovams ir aktyviausiems meno mėgėjams senjorų senjorams ar nesavanaudiškiems talkininkams įteikė šmaikščias padėkas. Padėkų nominacijos buvo sukurtos atsižvelgiant į apdovanojamojo charakterio savybes bei atliekamo darbo pobūdį. Tarkim, kanklių ansamblio vadovė Romualda Montvilienė buvo apdovanota Atkakliausios nominacija už tai, kad 40 metų kantriai plukdo kanklių laivą ir kad nusiyrė iki tarptautinio tautinės muzikos instrumentų orkestrų ir ansamblių festivalio "Klonių aidai", Zita Klibavičienė - Nenuspėjamoji, paviliota Melpomenės, įgavo sparnus ir vis ieško naujų horizontų, Roma Girnienė nominuota kaip vienintelio kulinarinio restorano Kaune, kurį lanko tik moterys, šefė, senjorų senjorėmis tapo folkloro dainininkės Stasė Pilypienė ir Albina Krasinskienė. Kadangi padėkų buvo dvi dešimtys, toliau jų nevardinsiu. Susidomėjimo ir plojimų sulaukė "egzaminas" vadovams "Klausiu - atsakyk šmaikščiai". 

Birželio 23 dieną trys KASC kolektyvai: kanklių ansamblis, liaudiškos muzikos kapela "Bičiuliai" ir folkloro ansamblis "Kanapija", gegužės mėnesį puikiai pasirodę miesto šventėje "Kauno dienos 2012", buvo pakviesti koncertuoti gyvosios istorijos festivalyje "Europa. Napoleonas I Kaune. 1812". 

Mūsų, kaip ir kitų liaudiškų kolektyvų, koncertas vyko Laisvės alėjoje, prie Valstybinio Kauno dramos teatro, todėl žiūrovų trūkumu ir dėmesiu negalėjome skųstis. Gatvė buvo pilna verslininkų ir pavienių prekiautojų palapinių su įvairiomis prekėmis. Pirkėjai daugiau būriavosi prie maisto produktų ir gėrimų. Mūsų laimei, koncertui buvo gerai pasirengta: patogi pakyla, puikus įgarsinimas, tad buvome girdimi ir matomi. Po pusantros valandos trukusio koncerto padėkas įteikusi viena iš organizatorių, fleitininkė Onutė Peičiūtė apgailestavo: "Gaila, kad jūsų kolektyvai pasirodė pirmieji. Būtų kur kas smagiau, jei tokiu nuotaikingu ir energingu koncertu būtume užbaigę liaudiškų kolektyvų šventinį koncertą." O mes, eidami į sceną, taip jaudinomės ir tokio gero įvertinimo nesitikėjome. 

Paminėjau tik pačius įsimintiniausius renginius, nors jų būta daugiau ir įvairių. 

Dėkojame mūsų švenčių rėmėjams: Kauno miesto Kultūros skyriui, UAB "Delikatesas", "Kauno lobis", individualioms E. Stankevičienės ir A. R. Terechovienės įmonėms, AB "Kauno alus", floristikos salonui "Ryto rasa", UAB "Stiklita" ir LASS nariui, socialdemokratui J. Miliauskui. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]