TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAI PRISIRPSTA VYŠNIOS


Paprastai visos senosios Lietuvos kaimo sodybos buvo prisodintos vyšnių. Ir ne po vieną, o po kelias. Net dainose apdainuotas jų žydėjimas. Jų yra saldesnių, rūgštesnių, ankstyvų, vėlyvų, ir visos jos gardžios. Daugelis atsimena iš vaikystės, kaip sėdėdavo vyšnioje ir tiesiai nuo medžio skindavo uogas, o kauliukus spjaudė tiesiai po medžiais. Vyšniose riogsodavo išradingai pagamintos baidyklės apginti derlių nuo paukščių (dabar ant šakų supasi kompaktinių plokštelių diskeliai). 

Japonams vyšnia - sakura - jausmingumo simbolis. Kinams - grožio ir moteriškumo. O mokslas vyšnioms priskiria savybes, padedančias išsaugoti jaunystę ir ilgai gyventi. 

Šios iš Rytų Azijos atvežtos vasaros uogos yra ne tik gražios, skanios ir sultingos. Nustatyta, kad vyšnios saugo nuo raukšlių ir organizmo senėjimo. Jos tikra gamtos dovana - atgaiva vitaminų stokos nualintam organizmui. 

Kaip ir visose raudonose, mėlynose uogose ir vaisiuose, vyšniose yra antocianidino - ši medžiaga yra stiprus antioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų, skatinančių senėjimo procesus ir sukeliančių kai kuriuos susirgimus. Manoma, jog organizmui naudingiausios tos vyšnios, kurių spalva tamsiausia. Šios uogos stiprina kraują, mažina šlapimo rūgšties kiekį, pagerina virškinimą, širdies, kraujotakos, inkstų ir kepenų darbą, skatina šlapimo išsiskyrimą. 

Amerikiečių mitybos specialistai nustatė, kad kas rytą 45 vyšnias suvalgę žmonės mažiau skundėsi sąnarių ir kitais skausmais. Todėl manoma, kad jose esantis antocianidinas veikia panašiai kaip aspirinas. Vyšnios padeda sumažinti sąnarių uždegimą ir išvengti artrito, taip pat širdies ir vainikinių kraujagyslių ligų. Jos ypač tinka kamuojamiems aukšto kraujospūdžio. Be šios medžiagos, vyšniose yra betakarotino (kuris saugo odą nuo žalingų saulės spindulių poveikio), vitaminų C, B, PP, geležies, kalio, kalcio, magnio, pektino ir kitų mikroelementų. 

Šios uogos gerina apetitą, mažina mažakraujystę, šiek tiek slopina vidurių užkietėjimą (sureguliuoja žarnyno veiklą), o vyšnių sultys padeda atsikosėti. 

Teigiama, jog mineralai, esantys vyšniose, išvalo iš arterijų toksinus. Vyšnios labai naudingos vaikams, kai formuojasi kaulai ir dantys. Uogose mažai cukraus - jas galima valgyti ir sergant diabetu. Milano universiteto mitybos specialistai sako, kad vyšnių galima valgyti, kiek širdis geidžia. 100 gramų uogų yra tik 38 kalorijos, nes 86 proc. uogų sudaro vanduo. "Vyšnios stebuklų nedaro, bet reguliariai jas valgant oda tampa lygesnė, skaistesnė, lygiau įdega, rečiau sergama peršalimo ligomis", - teigia amerikiečių biochemikai ir mitybos specialistai. Taip pat jose gausu maistinių skaidulų, kurios pagreitina maisto judėjimą žarnynu, kartu sutrumpina vėžį sukeliančių medžiagų poveikio žarnyno sienelėms laiką. 

Vaikams patartina vyšnias duoti be kauliukų, kad jų nenurytų. Vyšnių kauliukuose yra nuodingos medžiagos. Pasak kosmetologų, vyšnias naudinga ne tik valgyti, bet ir naudoti kaip kosmetinę priemonę. Vyšniose esantys polifenoliai ir mineralinės medžiagos šalina laisvuosius radikalus, oda atsigauna, tampa lygi ir skaisti. Vyšnių kaukė - puiki priemonė nuo raukšlių: maišikliu suplakite arba sutrinkite 150 gramų prinokusių vyšnių be kauliukų. Į gautą tyrę įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus. Užtepkite ant švaraus veido, palaikykite 10-15 minučių ir nuplaukite šaltu vandeniu. 

Pasibaigus šviežių uogų sezonui, šeimininkės paprastai pasirūpina, jog ir žiemą galima būtų skanauti šių uogų. Iš vyšnių labai tinka gaminti kompotus, maišytus su kitais vaisiais ar uogomis: juodaisiais serbentais, slyvomis ar obuoliais. Galima virti vyšnių sirupus ir uogienes - jomis pagardinsite košes ir blynus ar kepsite pyragaičius. 

Paprastai uogienės, sirupai verdami iš vyšnių, kai jau būna išimti kauliukai (į kompotus beveik visada vyšnios dedamos su kauliukais - jos ne taip ištyžta ir, daugelio nuomone, būna skanesnės, tinka patiekalams puošti). 

Vyšnias galima džiovinti (džiovinamos be kauliukų), išvirti cukraus sirupe - gaminti saldainius. Gaminamos vyšnių trauktinės, užpilai. 

Lapai naudojami agurkams ar kitoms daržovėms marinuoti, rauginti. Lapus taip pat galima naudoti verdant sirupus. 

Kauliukai ir branduoliai kartais vartojami parfumerijos pramonėje - tualetiniam muilui ar kitokiems produktams gaminti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]