JUBILIEJAI

Angelė ŠIMČIKIENĖ

JUSTINUI NARIJAUSKUI - 100


Rūta Mickuvienė (kairėje), Justinas Narijauskas ir Angelė ŠimčikienėŠių metų balandžio 7 dieną LASS Marijampolės savivaldybės filialo narys Justinas Narijauskas sulaukė gražaus ir garbingo 100 metų jubiliejaus. Į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą jubiliatas įstojo 1988 metais. 

Marijampolietis Justinas Narijauskas yra tarpukario kariuomenės karininkas, dimisijos majoras. Dimisijos majoro laipsnis jam suteiktas 1991 metais, todėl šimtametis marijampolietis buvo pasveikintas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios logistikos batalione. Ir visai neatsitiktinai vieta iškilmėms buvo pasirinkta čia. Šioje vietoje, prieš karą dislokuotame devintajame pėstininkų pulke, marijampolietis Justinas buvo jaunesnysis leitenantas. 

Balandžio 6 dieną šio bataliono kareivinių freskos salėje visi susirinkusieji iškilmingai pagerbė Justiną Narijauską. Pasveikinti jubiliejaus proga buvo atvykę kraštiečiai iš Vilkaviškio, Marijampolės savivaldybės meras V. Brazys, savivaldybės atstovai, Seimo narys A. Mitrulevičius, "Sodros" Marijampolės skyriaus direktorė D. Stankuvienė, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios logistikos bataliono vadas majoras K. Andrejevas, Tauro apygardos tremtinių muziejaus vedėjas J. Sajauskas, VĮ "Regiono keliai" atstovai, "LIONS" klubo prezidentas R. Pacevičius ir mes: LASS Marijampolės savivaldybės filialo pirmininkė A. Šimčikienė ir socialinė darbuotoja R. Mickuvienė. Visi linkėjo sveikatos, stiprybės ir ilgų gyvenimo metų. 

J. Narijauskas gimė 1912 metų balandžio 7 dieną Kupčiškių kaime, Pilviškių valsčiuje, Vilkaviškio apskrityje. Mokėsi Rygiškių Jono gimnazijoje. Ją baigė ir 1935 metais įstojo mokytis į karo mokyklą. Po trejų metų, t.y. 1938 metais, ją baigė - jam buvo suteiktas jaunesniojo leitenanto laipsnis. Jaunasis karininkas gavo paskyrimą į 1-ąjį pėstininkų pulką Vilniuje. Būdamas karininkas, Justinas nuolat tobulinosi, sėmėsi patirties įvairiuose kursuose. Kai 1940 metais buvo pradėta naikinti Lietuvos kariuomenė, J. Narijauskas, jaunesnysis leitenantas, buvo perkeltas į buvusį devintąjį pėstininkų pulką Marijampolėje. Į Pabradės poligoną šis pulkas buvo perkeltas 1941 metų birželio mėn. Tų pačių metų birželio 14 dieną jaunasis karininkas buvo ištremtas į ypatingo režimo lagerį Norilske: patyrė badą, skurdą, labai sunkiai dirbo, globojo tokio pat likimo ištiktus draugus, rūpinosi jais. Išgyveno dėl artimųjų, bet nepalūžęs nuo tremties sunkios buities, J. Narijauskas sugrįžo į Lietuvą 1951 metais. 

Namuose jo laukė žmona Konstancija, su kuria likimas išskyrė dešimčiai metų - jiedu buvo tik susituokę. Su žmona J. Narijauskas visą laiką gyveno Marijampolėje, vaikų jiedu nesusilaukė. Žmona mirė 2002 metais. 

Grįžusio iš tremties jaunojo karininko žinios, patirtis Sovietų okupuotoje Lietuvoje buvo nereikalingos. Justinui pavyko įsidarbinti tuometinėje Marijampolės kelių valdyboje (dabar VĮ "Regiono keliai") vyresniuoju meistru. Čia Justinas buvo visų gerbiamas, sąžiningas darbuotojas, ne kartą apdovanotas už gerą darbą. Išdirbęs 30 metų, išėjo į pensiją. 

J. Narijauskas - geras ir mielas pašnekovas, labai šviesaus proto, puikios atminties. Noriai bendrauja, kartais pašmaikštauja ir, aišku, žodžio kišenėje neieško. Su juo bendrauti smagu ir įdomu. Jo klausytum ir klausytum. Linksmo būdo, tiesios laikysenos senolis noriai pasakoja apie savo gyvenimą. O papasakoti tikrai turi ką. Sveikata kol kas nesiskundžia, turi tik viena bėdą - tai nusilpęs regėjimas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]