RENGINIAI

Gražina SIDEREVIČIENĖ

ŽUVYS ŽYMI KELIĄ...


Stasys BabonasTai citata iš kultūros ir meno savaitraščio "Nemunas" vyriausiojo redaktoriaus, rašytojo Viktoro Rudžiansko pasisakymo Stasio Babono romano "Žuvų gyvenimai šulinyje" sutiktuvėse. Renginys vyko gegužės 8 d. Kauno aklųjų ir silpnaregių centre. 

Į jį sugužėjęs gražus knygos mylėtojų būrys pristatymu nenusivylė, nes savo esme ir turiniu tai buvo išskirtinis literatūrinis-muzikinis vakaras. Visų dėmesį prikaustė Kauno kamerinio teatro aktorės Kristinos Kazakevičiūtės emocingai skaitytos ištraukos iš romano. Kristina pasirinko ir puikiai režisūriškai sudėliojo siužetinę gražuolės Jolitos meilės liniją. Po renginio romano autorius sakė norėjęs jos klausytis dar ir dar. 

S. Babono knygų konsultantas, rašytojas Petras Venclovas paklaustas, kaip sekėsi klaidžioti painiais romano siužeto vingiais ir kokią žinią skaitytojui atnešė "Žuvų gyvenimai šulinyje", išsamiai apibūdino autoriaus nueitą kūrybinį kelią. Trumpai apžvelgė romane vaizduojamų personažų išgyvenimus, norus niūrioje nepalankioje aplinkoje aptikti kažką šviesaus ir gero. Jo nuomone, Kaune ilgus metus viešpatavo poetai, o jis pasigesdavo rimtų prozininkų, naujų jų veidų. Lietuvos rašytojų sąjungos narių gretas papildęs S. Babonas atsinešė savitą pasakojimo stilių, požiūrį į vaizduojamus reiškinius bei netradicinį mąstymą. Ankstyvoje jaunystėje kūręs eiles pamažu įsiliejo į prozininkų būrį, subrendo kaip kūrėjas, turintis ką pasakyti. 

V. Rudžianskas teigė nenustebęs, kad S. Babonas pradėjo literatūrinį kelią nuo poezijos, nes tai akivaizdžiai juntama skaitant jo kūrinius. Jie poetiški, įdomūs savo įžvalgomis, pastebėjimais, netgi detalėmis. Autorius nelinkęs rašyti nugludinta, itin sklandžia literatūrine kalba. Sakiniai trumpi, kapoti, daug užuominų, nuojautų. Skaitytojui reikia įdėmiai ir susikaupus sekti pasakojimo vingius. Kai kurie romano epizodai primena pasakų motyvus. Sakysim, šulinyje apsigyvenusi didžiulė varlė, anot Viktoro Rudžiansko, anksčiau ar vėliau pavirs į karalaitę. Buvo akivaizdu - jis S. Babono romaną vertina labai pozityviai, ši knyga jam neatrodo niūri ir tamsi. Rašytojas sveikino autorių, kaip kūrybišką asmenybę, linkėjo ir ateityje eiti savo pasirinktu keliu, nepaisyti neatsakingų kritikų nuomonės. 

Kaip visada gana santūriai ir kukliai apie savo romaną kalbėjo S. Babonas. "Nieko sudėtingo šiame romane nėra, - sakė autorius, - tai tiesiog pasakojimas apie dainos gimimą, o su šia istorija susiję personažai "plaukia" ne horizontaliai, bet vertikaliai, panardinti į gelmę (šulinį). Tai nuolat klystantys, ieškantys žmonės, bandantys rasti savo kelią, atramą, nuo kurios būtų galima atsispirti, nenugrimzti į bedugnį šulinį, kad gimtų daina." 

Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filialo vedėja Irena Blaževičienė parengė autoriaus kūrybos parodą ir ją pristatė susirinkusiems. 

Labai entuziastingai ir palankiai apie romaną savo nuomonę išsakė autoriaus knygų gerbėja Liongina Stasiulienė. Ji kruopščiai sudėliojo trumpą romano ištraukų mozaiką ir pateikė taiklius komentarus ne tik apie kuriamus veikėjus, bet ir apie savitą stilių, išraiškingą kalbą. 

Tarsi gaivaus vėjelio dvelksmas, lengvas ir šiltas, kuriantis jaukią šviesią atmosferą, sceną ir žiūrovus užbūrė pianistas Darius Kudirka. Jo subtiliai atliekami F. Šopeno ir M. K. Čiurlionio kūriniai nepaliko abejingų. Darius puikiai pažįsta mūsų bendruomenę, nes yra dažnas svečias (o tiksliau - atlikėjas) mūsų renginiuose, ypač literatūriniuose. 

Sutiktuvių pabaigoje išsirikiavo gausus sveikintojų būrys. Sveikino kolegos, artimieji, bičiuliai, tačiau pačią maloniausią staigmeną pateikė šiltą padėkos žodį už kūrybą tarusi LR Seimo narės, Krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės padėjėja Aušra Eidukaitytė . 

Šį pasakojimą baigsiu balsu iš salės. Po oficialaus renginio, susėdus prie kavos puodelio, aktyvi LASS narė Bronė Špagina teigė: "Pabuvusi naujo romano sutiktuvėse pakeičiau požiūrį į S. Babono kūrybą. Žadu perskaityti visas jo knygas." Manau, kad autoriui tai ženklas, jog skaitytojų daugės. To ir linkime! 

P. S. Knyga nebūtų pasiekusi skaitytojų, jeigu ne geranoriški rėmėjai: Kauno miesto savivaldybė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, UAB "Liregus". Ačiū jiems. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]