RENGINIAI

Rita ŠIDLAUSKAITĖ

FESTIVALIO AIDAI


Vos tik saulės spindulys nutirpdino šaltą sniegą, 

Štai parskridęs vyturys kelia čiulbesiu mums jėgą. 

 

V. Mykolaitis-Putinas 

 

Ir iš tiesų - vos spėjus ateiti "pumpuruotam" metui ir paridenus margučius, įsisiūbavo, muzika, dainomis ir poezijos posmais išsiliejo, jubiliejinis dvidešimtasis aklųjų ir silpnaregių meninės raiškos ir kūrybos festivalis-konkursas "Aš muzika, daina ir meile dalinuos", skirtas lietuvių tautos dainiaus Maironio 150-ųjų gimimo metinių jubiliejui, taip pat Europos vyresnio amžiaus žmonių aktyvumo ir kartų solidarumo metams paminėti. Apžiūroje dalyvavo LASS rajonų filialų meno mėgėjai. O pasivaržyti buvo dėl ko, nes LASS respublikinis centras įsteigė tūkstančio litų premiją geriausiam kiekvieno regiono kolektyvui apdovanoti. Regionų valdžia taip pat neatsiliko - kiek kuklesnėmis piniginėmis dovanomis pagerbė antrųjų ir trečiųjų vietų laimėtojus. Taigi komisijai, patvirtintai LASS centro tarybos, nebuvo lengva tuos nugalėtojus išrinkti. 

Apžiūrų maratonas prasidėjo pajūryje balandžio 28 dieną. Žemaičių stiprybė - instrumentinis muzikavimas, todėl nenuostabu, kad pirmosios ir trečiosios vietų nugalėtojais buvo pripažinti kretingiškiai: liaudies muzikos kolektyvas "Sodžius", vadovaujamas V. Kubilinsko (trečioji vieta), ir Plungės rajono filialo meno mėgėjai - mišrus vokalinis ansamblis ir liaudies kapelija, tiesiog puikiai sugrojusi polką, valsą ir fokstrotą (pirmoji vieta). Sužavėjo jų meno vadovės A. Smagurienės energija, uždegusi ne tik muzikantus, bet ir žiūrovus. Antroji vieta atiteko Skuodo rajono mišriam vokaliniam ansambliui, vadovaujamam S. Mineikio. 

Klaipėdoje išgirdome keletą vokalinių ansamblių: A. Kontautas iš Telšių atsivežė net tris - moterų, vyrų ir mišrų. Šilutei atstovavo vokalinis trio (vadovė V. Petkutė), o Mažeikiams - vokalinis ansamblis "Žemaitele" (vadovas P. Letukis), dainavo klaipėdiečių vyrų vokalinis duetas, pasižymintis gražiais tembrais (vadovas V. Saltonas). Ir nors toli gražu ne visiems dainos žanro atlikėjams sekėsi puikiai, bet, kai telšiškiai prisipažįsta, jog repeticijos dieną net raukšlelių sumažėja ar vienos kitos tabletukės nuryti nereikia, kaip jiems neatleisi "kreivoko" akordo ar šiaip kokio menko netikslumo? Juk bendravimas ir daina jiems - kaip terapijos seansas, ir tai nuostabu. 

Blankiausią įspūdį paliko Vilniaus ir Alytaus regionų filialų meno mėgėjų pasirodymas. Trakų rajono kaimo kapela, vadovaujama V. Jarmalavičiaus, per porą metų "susitraukė" iki šeimyninio dueto, liaudies ansamblio "Sesulės" iš Varėnos apskritai nesulaukėme. Geriausiai pasirodęs rusų liaudies dainos ansamblis "Riabinuška", vadovaujamas J. Višinskienės, buvo pakviestas svečio teisėmis, todėl į jokį apdovanojimą pretenduoti negalėjo. Pirmoji premija be jokios konkurencijos atiteko ukmergiškių vokaliniam ansambliui "Smiltelė", vadovaujamam R. Ališauskaitės. Švelniai tariant, kultūros vieta šiose apskrityse atspindi jų valdžios požiūrį. Tikrai viskas padaryta tik "dėl paukščiuko". Negelbėjo net švietimo ir mokslo ministro dalyvavimas. Beveik tuščią salę bandė sušildyti apie 300 megztų įvairių dydžių ir spalvų katinų, atvežtų iš Dzūkijos. Garbė jų autorei Danguolei Čerkelienei už meilę ir ištikimybę katytėms! 

Kauno ir Marijampolės regionų filialai labai turtingi įvairaus meninio lygio vokalinių ansamblių. Tai ir Vilkaviškio "Žara", ir Raseinių "Svaja", apdovanota antrąja vieta (vadovė G. Grabienė), ir "Šviesa" iš Marijampolės, ir Prienų "Puriena", "Volungėlė" iš Kaišiadorių - žodžiu, kiek rajonų, tiek ansamblių. Ir visiems norėtume palinkėti to paties - jautresnio muzikavimo, o svarbiausia - naujesnio ir įvairesnio repertuaro. 

Šių regionų koncertinę programą labai praturtino gausus būrys skaitovų, vykusiai deklamavusių savas ir kitų poetų eiles. Tai J. Evartienė, R. Matusevičienė, N. Naumova, L. D. Baranauskienė, M. Vaicekauskienė, D. Šabonaitė. 

Geriausiai sekėsi Jonavos rajono filialo liaudies muzikos kapelai "Jonavėlė" (vadovas A. Kirvelevičius). Muzikantai šauniai atliko nuotaikingą programą - smagiai grojo, gerai dainavo ansamblis ir duetas. "Jonavėlės" pasirodymui neliko abejinga nei žiuri, nei žiūrovai. Šiam kolektyvui ir buvo paskirta tūkstančio litų premija. Trečioji vieta atiteko "Purienai" iš Prienų. 

Nors visi stengėsi, bet gražiausią ir šilčiausią šventę savo rajonų žmonėms surengė panevėžiečiai. Gal todėl čia ir kolektyvai stipriausi, ir trijų valandų koncertas pralėkė kaip viena akimirka, ir komisija du kartus "vos nesusipyko", kol geriausius išaiškino. 

Gražiausią ir šilčiausią šventę savo rajonų žmonėms surengė panevėžiečiai

Pagirtina, kad koncerto programa pasižymėjo žanrų įvairove. Pamatėme visiškai naujo kupiškėnų teatro kuklią inscenizaciją, labai apgalvotą, gražiai sudėliotą ir turiningą Rokiškio rajono filialo programą (vadovė B. Puriuškienė). Smagu, kad jos mišrus vokalinis ansamblis "Nemunėlis", kuris pagausėjo, praturtėjęs skambiais balsais, padainavo geriau nei visada ir instrumentinė grupė visai neprastai sugrojo. 

Labai maloniai nustebino Biržų rajono filialo meno mėgėjai (vadovė L. Januševičienė). Ypač sužavėjo vyrų vokalinis ansamblis - jis padainavo gražiais, "neperspaustais" balsais. Skaitovas J. Baltušis labai gražiai tarmiškai paporino paties sukurtas "Gyvenimiškas istorijas". Mišraus vokalinio ansamblio atliktas repertuaras buvo vienodokas, tačiau ir vyrų, ir moterų balsai skambėjo darniai. Molėtų rajono filialui, kaip jau įprasta, atstovavo satyros ir humoro grupė "Molėtuvka" (vadovas, scenarijaus autorius ir režisierius - P. Pliuška). O jo vadovaujama kaimo muzikos kapela visai gražiai sugrojo pasirinktą repertuarą. Zarasų rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis, vadovaujamas A. Čižiko, savo dainas sudainavo darniai. Visus sužavėjo garbaus amžiaus dainininkės G. Girčytės, pritariančios sau gitara, atlikti romansai. 

Ne visus kolektyvus čia išvardijome, ir ne dėl to, kad nepaminėti būtų silpni, o todėl, kad dovanų visiems niekaip neužtenka. Ir nors visi dalyviai buvo kaip nors pagerbti, didieji prizai atiteko štai kam: pirmoji vieta - Biržų rajono filialo meno mėgėjams, antroji - Rokiškio rajono filialo meno mėgėjams, trečioji vieta - "Molėtuvkai". 

Gegužės 19 dieną festivalio "vainiką uždėjo" Šiaulių ir Tauragės regionų filialų meno mėgėjai. Programą patikėta pradėti Radviliškio rajono filialo vokaliniam ansambliui "Pasagėlė" (vadovė R. Apšėgienė) - jis laimėjo trečiąją vietą. Radviliškiečiai turi ir mėgėjų teatrą, vadovaujamą R. Petrauskienės. Jis parodė vaizdelį iš senolių lobyno "Pusmergės parodymai teisme". Reikia pripažinti, čia esama visai gabių aktorių. 

Maloniai nustebino bandonijų ansamblis iš Tauragės rajono filialo. Vyrai, vadovaujami A. Laugalio, tiesiog puikiai sugrojo dvi polkas ir valsą. Šiaulių scenoje "susikovė" net du "Likimai" - Akmenės rajono filialo moterų vokalinis ansamblis, vadovaujamas A. Miliaus, ir Kelmės vokalinė-instrumentinė grupė (vadovas J. Kasparas). Čia kaip toje patarlėje: kur du pešasi, trečias laimi - antroji vieta pelnytai atiteko puikiai kaimo muzikos kapelai iš Jurbarko, vadovaujamai V. Žemaičio. Tokio lygio kolektyvas drąsiai galėtų varžytis "Gero ūpo" konkurse. 

Širdis uždainavo, kai scenoje pasirodė Kelmės rajono filialo folklorinis ansamblis "Ramočia", vadovaujamas ilgamečio vadovo, prisiekusio folkloristo V. Rutkūno. Šis ansamblis vienintelis iš visų apžiūroje dalyvavusių atliko tokio tipo kolektyvui priderančią programą. Ypač sužavėjo vyrų dainos. Išgirdusi šį kolektyvą komisija neabejojo, kam turi atitekti pirmoji vieta. 

Visų penkių regioninių centrų šventes praturtino dailiųjų amatų mėgėjų bei tautodailininkų kūrybinių darbų parodos, kurioms savo eksponatus pateikė 61 LASS bendruomenės narys. Net 25 amatų meistrai atstovavo Šiaulių ir Tauragės bei 22 Kauno ir Marijampolės aklųjų regionų centrams. Būtų sunku išvardinti visų autorių darbus. Tai austi gobelenai, siuvinėti paveikslai, iš vytelių pinti krepšiai, skalbinių dėžės, įvairiaspalviai mezginiai, iš vilnos velti karoliai bei segės, vaikams siūti bei megzti žaislai, paukščiai, šalikai, pirštinės, megztiniai, pintos, rištos ir austos tautinės juostos, dekoratyvinės gėlės ir kiti įdomūs darbai. Keletui dailiųjų amatų meistrų buvo įteiktos LASS pirmininko Sigito Armono padėkos už kūrybinių parodų organizavimą ir aktyvų dalyvavimą LASS kultūrinėje veikloje. 

Festivalyje-konkurse dalyvavo 410 meno mėgėjų, iš jų - 280 aklųjų ir silpnaregių. Be rėmėjų pagalbos tokį tęstinį renginį būtų sunku organizuoti, todėl nuoširdžiai dėkojame jį parėmusiems: Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai, rajonų savivaldybėms bei regionų aklųjų centrams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]