TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DEGINA, BET NE UGNIS


Ankstyvą pavasarį prasikalanti didžioji dilgėlė turi itin daug sveikatą gerinančių savybių. Dilgėlę pagrįstai galima vadinti natūraliu polivitaminu. Jos lapuose yra vitaminų C, E, K1, reikalingo kraujui krešėti, vitamino B2 ir karotino, kuris mūsų organizme virsta vitaminu A. Nemažai vitamino P, skruzdžių rūgšties, raugų, chlorofilo, baltymų, sacharidų. Be to, nemažai mineralinių medžiagų: geležies, kalcio, magnio, kalio, natrio. Šviežios dilgėlės turi apie 15 proc. angliavandenių, 5,5 proc. baltymų. Nustatyta, kad vitamino C dilgėlėje yra dukart daugiau negu juoduosiuose serbentuose ir citrinoje. Karotino kiekiu dilgėlė pralenkia morkas, rūgštynes, šaltalankius. Įdėję į salotas 20-25 dilgėlės lapelius, jūs aprūpinsite savo organizmą karotinu visai parai, tai ypač svarbu augančiam organizmui. Dilgėlė - augalas, kuriame labai daug kalcio, be to, jis yra karbonato pavidalu, taigi nepavojingas inkstams vartojant didelėmis dozėmis. 

Maistingumu dilgėlės dukart lenkia morkas ir net triskart - špinatus, kaloringumu prilygsta bulvėms, o baltymų šioje žolėje yra tiek pat, kiek žirniuose, pupose, pupelėse. Ją galima naudoti vietoj špinatų. Iš dilgėlių verdamos sriubos, šaltibarščiai, gaminamos salotos, blynai, apkepai, įdarai ir kt. Maistui renkami jaunų (iki žydėjimo) dilgėlių stiebai. Vėliau - tik lapai. 

Šis augalas atveria poras, valo kraują, stabdo vidinį kraujavimą, varo šlapimą ir akmenis. Mūsų protėviai pavasarį šutindavo dilgėles, kad išvalytų kraują. Perlinių kruopų ir dilgėlių sriuba tinka tiems, kas turi silpnus plaučius, linkę į tuberkuliozę. 

Vitaminas K yra svarbus kraujui krešėti dėl jame esančio laisvo chlorofilo, kuris stipriai stimuliuoja ir tonizuoja, o svarbiausia - aktyvina žarnyną, gimdą, širdies ir kraujagyslių sistemą bei kvėpavimo centrą. Jis mažina uždegimą. Todėl dilgėlės sultys naudojamos ne tik išoriškai žaizdoms plauti, bet ir sudėtingam vidiniam kraujavimui stabdyti iš plaučių, gimdos, žarnyno, inkstų. 

Esant radikulitui ir raumenų skausmams, sumaišome lygiomis dalimis susmulkintus dilgėlių lapus su tarkuotais krienais, sviestu. Naudojame kaip tepalą. 

Vyriškai jėgai - dilgėlių sėklos verdamos kaip arbata ir geriamos 30 minučių prieš valgį arba 1 valandą po valgio. 

Širdies darbui pagerinti: 5 valgomuosius šaukštus dilgėlių užpilti puse litro vandens, pavirti ant silpnos ugnies, gerti po pusę stiklinės keturis kartus per dieną pasaldinus pagal skonį. 

Dilgėlėmis gydoma mažakraujystė, nes jos skatina hemoglobino ir eritrocitų kiekio didėjimą kraujyje. 15 g smulkintų dilgėlių lapų užplikyti stikline verdančio vandens, palaikyti 15 min. ir nukošti. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį. Šį užpilą galima laikyti 2 paras vėsioje vietoje. Tinka nuo tulžies ligų, akmenligės. Nepatartina dilgėlių vartoti esant padidėjusiam kraujo krešėjimui. 

Norint žiemą turėti vitaminų, galima užsisūdyti dilgėlių: kilogramas dilgėlių, 50 g (du valgomieji šaukštai) druskos. Galima jų užsirauginti: penki kilogramai dilgėlių, 100 g (keturi valgomieji šaukštai) druskos. Lapus nuplauti, išdėlioti inde kartu su morkomis, bruknėmis ar spanguolėmis ir druska. Iš viršaus būtina prispausti, kad nesupelytų. Jei norite jų turėti ilgesniam laikui, gerai nuplovę sušaldykite šaldiklyje. Galima ir susidžiovinti. 

Gegužės birželio mėnesiais iš dilgėlių galima pasigaminti vantą pirčiai. Ji turi būti nedidelė. Prieš naudojant reikia palaikyti iš pradžių karštame, paskui šaltame vandenyje apie dvi minutes. Tokia vanta naudinga kraujotakai ir reumatui gydyti. 

Pirmasis dilgėlių derlius maistui skinamas ankstyvą pavasarį (ūgliai su lapais 5-15 cm aukščio). Nuskintas dilgėles reikia gerai nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu apie 1 minutę. Taip paruoštos tinka salotoms. 

Dilgėlės puiki priemonė plaukams stiprinti: saują šviežių dilgėlių lapų užplikyti 0,5 litro verdančio vandens. Uždengus palaikyti 3 val., nukošti ir sumaišyti su 1/4 litro vaisių acto. Mišinį supilti į butelį ir po kiekvieno plovimo juo gerai išskalauti plaukus. Galvos odą keletą minučių pamasažuoti. Perplauti nereikia. Tai yra puikus vaistas nuo plaukų slinkimo. Plaukai tampa stipresni, gražiai žvilga. 

Galima pasidaryti kaukę raukšlėms mažinti: 50 g sumaltų žalių dilgėlės lapų sumaišyti su 1 valgomuoju šaukštu medaus. Dėti ant veido ir kaklo, pridengti servetėle, palikti 25-30 min. Po to nuvalyti kaukę ir nusiprausti šiltu virintu vandeniu. Rekomenduojama dėti ant veido pavasarį ir rudenį po 10-12 kaukių. Vystančiai ir sausai odai naudojamos dilgėlių lapų sultys arba košelė, sumaišyta su medumi lygiomis proporcijomis. Nepatartina vartoti esant strazdanoms ar pigmentinėms dėmėms ant odos, nes didina odos jautrumą saulės spinduliams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]