TRUMPAI

 

 


SVARBU DALYVAUTI  

 

Kovo 3-4 dieną Kaune baigėsi daugiau nei du mėnesius vykusios Lietuvos šachmatų lygos ir Lietuvos moterų šachmatų lygos varžybos. Jose dalyvavo Lietuvos aklųjų sporto federacijos vyrų ir moterų komandos. Vyrai galutinėje turnyro lentelėje užėmė keturioliktą vietą. Varžybose dalyvavo 16 komandų. Moterys - šeštos iš šešių komandų. 

 

ŠILUTĖJE - NAUJAS KOLEKTYVAS 

 

Kovo 8 dieną LASS Šilutės rajono filialo nariams surengta šventė, skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Renginyje pirmą kartą koncertavo naujai susikūręs organizacijos moterų vokalinis ansamblis, vadovaujamas Vitalijos Petkutės.  

 

VENECIJOJE TRETI 

 

Kovo 8-11 dieną Venecijoje (Italija) surengtas tarptautinis Venecijos golbolo turnyras. Jame dalyvavo komandos iš Švedijos, Kinijos, Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Slovėnijos, Italijos, Čekijos ir Olandijos. Ne pačios stipriausios sudėties mūsų šalies komanda iškovojo trečią vietą. Pirmi - švedai, antri - kinai.  

 

BELIEKA LAUKTI REZULTATŲ  

 

Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) drauge su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga nuo šių metų pradžios neregius kūrėjus kvietė dalyvauti tradiciniame literatų kūrybos konkurse. Kovo 15 dieną konkurso dalyvių registracija baigta. Norą dalyvauti konkurse pareiškė septyni autoriai.  

Poezijos kūrinius pateikė Vaclovas Areima, Karolina Kazlauskienė, Bronius Kondratas. 

Prozos kūrinius pateikė Vincas Baublys, Elena Lilijana Janulytė-Keršienė, Rožė Poškienė, Algimantas Vileikis.  

Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorės įsakymu sudaryta vertinimo komisija, pakviesti profesionalūs literatūrologai ekspertai. Konkurso rezultatai ir laureatas bus paskelbti iki šių metų gegužės 15 dienos.  

Informacija teikiama: (8 5) 215 0614, el. paštas [email protected]  

 

UŽRAŠAI BRAILIO RAŠTU  

 

Kovo 9 dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje paminėta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Šventinį koncertą "Mes - nepriklausomos Lietuvos vaikai" dovanojo Šiaulių kultūros centro choreografijos studija "Aušrelė", gitara paskambino Šiaulių Juventos progimnazijos 8 klasės mokinė Vaiva Stankutė. Taip pat buvo galima apžiūrėti Šiaulių moksleivių namų dailės - dizaino ir keramikos - būrelių kūrybinių darbų parodą, kurioje prie kiekvieno eksponato - pavadinimas reginčiųjų ir aprašymas brailio raštu.  

 

TARĖSI KAUNIEČIAI 

 

Kovo 20 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre senjorų savipagalbos grupės iniciatyva įvyko susitikimas su Kauno miesto savivaldybės tarybos nare Loreta Kudariene, Žaliakalnio seniūnu Broniumi Girdausku, Kauno miesto transporto ir eismo skyriaus vedėju Povilu Keru, miesto tvarkymo skyriaus vedėju Aloyzu Pakalniškiu bei Žaliakalnio policijos nuovados viršininku Sauliumi Vedeika. Svečiai su aklaisiais ir silpnaregiais tarėsi, kaip pagerinti gyvenimo sąlygas neregiams mieste.  

 

MINDAUGO DVYLAIČIO REKORDAI  

 

Kovo 24 dieną Kaune įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis plaukimo čempionatas. Jame dalyvavo penkios komandos iš trijų federacijos sporto klubų. Pirmąją vietą iškovojo sporto klubo "Sveikata" pirmoji komanda. Antri - "Šaltinio" pirmoji komanda, treti - "Sveikatos" antroji komanda. Pasiekti du aklųjų ir silpnaregių rekordai. Plaukdamas 50 m nugara Mindaugas Dvylaitis pasiekė Lietuvos aklųjų rekordą - jis distanciją įveikė per 42,79 sek. Plaukdamas 100 m nugara jis B1 grupėje pasiekė dar vieną rekordą: laikas - 1 min. 39,42 sek.  

 

ŠĮ KARTĄ - RAMINTAI  

 

Veiklių moterų klubo iniciatyva Šiaulių universitete įteikta stipendija geriausiai besimokančiam neįgaliam studentui. Šį kartą ji skirta regėjimo negalią turinčiai Humanitarinio fakulteto studentei Ramintai Stankevičiūtei. Universiteto studentų reikalų tarnyba pateikė šešis kandidatus stipendijai gauti, bet pirmakursė Raminta kitus kandidatus nesunkiai įveikė. 

Filantropine veikla užsiimančių moterų klubo įsteigta stipendija geriausiai besimokančiam neįgaliam studentui įteikta jau penktą kartą. Šį kartą jos dydis - 2000 litų. Humanitariniame fakultete R. Stankevičiūtė studijuoja anglų filologiją. Regėjimo negalią turinti mergina pripažįsta, kad mokytis, o juolab siekti geriausių rezultatų nėra lengva. Mat neįgaliesiems pritaikytų specialių vadovėlių nėra, norint pasiruošti paskaitoms ir egzaminams reikia prašyti artimųjų pagalbos.  

Į Šiaulių universitetą Raminta atvyko, kai baigė Pasvalio Petro Vileišio gimnaziją. Pirmakursė prisipažino apie anglų kalbos studijas svajojusi seniai. Baigusi studijas norėtų atidaryti vertimų biurą. 2000 dovanotų litų žada išleisti studijoms, dalį stipendijos skirs ir pramogoms. 

 

SAVO MIESTO ŠVENTĖJE  

 

Kovo 30 dieną Plungės kultūros centre surengta šventė konkursas "Gimtinė mano akimis", skirtas Plungės 220 metų savivaldos jubiliejui. Renginio organizatorius - Krikščionių partijos Plungės skyriaus pirmininkas Petras Beinorius. Susirinkusiems koncertavo LASS Plungės rajono filialo ansamblis, vadovaujamas Aldonos Smagurienės, o filialo narė Jurgita Valcerytė konkursui pateikė savo darbus. Juos buvo galima pamatyti Plungės kultūros centre parodų salėje. 

 

APIE KNYGŲ GARSINIMĄ  

 

Po ilgokos pertraukos į Lietuvos televizijos sveikinimų koncerto vedėjos darbą sugrįžo Regina Jokubauskaitė. Ta proga naujienų portale "Delfi" paskelbtas pokalbis su radijo ir televizijos diktore, garsinių knygų įgarsintoja. Labai malonu pacituoti atsakymą į pokalbyje užduotą klausimą: "Ką dar veikiate, kai nesveikinate jubiliatų?" O atsakymas toks:  

"Važiuoju į aklųjų ir silpnaregių draugiją (Lietuvos aklųjų biblioteką - red. past.) garsinti romanų. Tai jau dariau jaunystėje, paskui buvo ilga pertrauka. Dabar ir vėl garsinu. Ne dėl materialių paskatų, kad prie pensijos prisidurčiau, tai darau. Man tai daryti verta vien dėl to, kad turiu galimybę paskaityti gerą knygą, - namuose tiesiog nerasčiau laiko. Be to, tai puikus profesinis lavinimasis - kuo labiau sensti, tuo daugiau turi lavinti artikuliaciją. Man kol kas lengva ir filmus televizijoje garsinti. Čia jaučiuosi esanti savo vietoje. Jeigu iš manęs šią galimybę atimtų, sielvartaučiau šimteriopai labiau, nei išguita iš eterio." Viena naujausių diktorės Lietuvos aklųjų bibliotekoje įgarsintų knygų - Ritos Adoma "Eilėje prie skausmo".  

 

KOSMOSE DEFORMUOJASI AKYS 

 

Britų dienraštyje "The Guardian" rašoma, kad mokslininkai ištyrė 27 astronautus, kurie dalyvavo mėnesį ar ilgiau trukusiose NASA misijose ir aptiko akies obuolio, regos nervų ir hipofizės liaukos deformacijas.  

Panašias problemas sukelia vidinė kaukolės hipertenzija - reta medicininė būklė, kuomet padidėja spaudimas kaukolės viduje. Tada spaudžiamos smegenys ir galinė akies obuolio sienelė. 

NASA ir kitų kosmoso agentūrų Europoje, Rusijoje, Japonijoje bei Kanadoje medikai tiria šią problemą. Astronautai tiriami prieš skrydžius, skrydžių metu ir po jų bei aiškinamasi, kada atsiranda problema ir kokios jos priežastys.  

Medikai į astronautų akis dėmesį atkreipė po to, kai šie, grįžę iš kosmoso, pranešdavo apie regos pakitimus: vieni teigė pradėję matyti blogiau nei anksčiau, kiti - priešingai, geriau. 

Visus šiuos pakitimus galima paaiškinti likvoro (smegenų skysčio) kaupimusi galvos smegenyse. Taip mano Teksaso (JAV) universiteto sveikatos mokslų centro mokslinis bendradarbis Larry Krameris.  

Nesvarumo sąlygomis kūno skysčiai kyla aukštyn, todėl astronautai atrodo taip, lyg jų veidai būtų sutinę, o kojos suplonėjusios. Kita vertus, kraujo priplūdimas į veidą reiškia, kad išsilygina raukšlės ir žmonės atrodo jaunesni. 

Kol kas Europos astronautams nustatyti simptomai praeidavo per kelias savaites ar mėnesius po nusileidimo. 

Dėl šių sveikatos pakitimų žmonės iš astronautų sąrašų nėra braukiami. Tačiau mokslininkams teks rasti atsakymus į šiuos naujus klausimus dar iki tol, kol žmogus išskris į Marsą.  


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]