SPORTAS

Andrius VAINORAS

LONDONO PAROLIMPINĖSE ŽAIDYNĖSE - TEISĖJA IŠ LIETUVOS


Golbolo teisėjos (iš kairės) Vilma Venckutonytė, Nastaran Fotovati (Iranas) ir Vilma BašinskaitėTarptautinės aklųjų sporto asociacijos (IBSA) golbolo pakomitetis paskelbė teisėjų, pakviestų teisėjauti į Londono parolimpines žaidynes, pavardes. Tarp jų yra ir teisėja iš Lietuvos - Vilma Venckutonytė.  

Kaip juokauja Pati V. Venckutonytė, golbolo teisėjos kelią ji pradėjusi nuo trylikos metų. Pirmiausia talkinusi varžybų sekretoriate, vėliau - kaip vertėja įvairiuose seminaruose ir kursuose. Nuo 1997 m. pradėjo teisėjauti Lietuvos golbolo čempionatuose.  

2006 m. V. Venckutonytė tapo IBSA I lygio, o 2007 m. - II lygio teisėja. 2011 m. jai suteikta aukščiausia - III lygio golbolo teisėjos kvalifikacija. Teisėjai, turintys šią kvalifikaciją, teisėjauja aukščiausio lygio varžybose, tarp jų - ir parolimpinėse.  

Naujausiais duomenimis, gautais iš IBSA golbolo pakomitečio, šiuo metu pasaulyje yra apie 300 golbolo teisėjų. Apie 40 iš jų - aukščiausio III lygio, 100-125 - II lygio, kiti - I lygio. Tarp 40 aukščiausią kategoriją turinčių teisėjų yra dvi teisėjos iš Lietuvos - V. Venckutonytė ir V. Bašinskaitė. Dėl asmeninių priežasčių V. Bašinskaitė savo kandidatūros teisėjauti Londono parolimpinėse žaidynėse nepateikė. V. Venckutonytė teigė: "Teisėjai vienoms ar kitoms varžyboms atrenkami pagal keletą kriterijų. Atsižvelgiama į lyčių santykį, regionų, kuriems jie atstovauja, įvairovę. Labai svarbus rotacijos principas - tas pats teisėjas iš eilės gali teisėjauti ne daugiau kaip trejose varžybose, tada bent vienas turi praleisti. Be abejo, vienas svarbiausių kriterijų - paties teisėjo savybės, jo kompetencija." 

V. Venckutonytė, dar būdama II lygio teisėja, buvo pakviesta teisėjauti Pekino parolimpinėse žaidynėse, bet čia ji nebuvo svarbiausia - aikštės teisėja. Lietuvės teisėjos užduotis buvo sekti varžybų laiką ir, kai to reikia, sustabdyti ar paleisti laikrodį. Kitaip sakant, Pekine Lietuvos atstovė dirbo teisėja laikininke. 

Londone V. Venckutonytė jau dirbs kaip vyriausia rungtynių arbitrė - aikštės teisėja. "Kokioms komandoms kas teisėjaus, sužinosime tik prieš varžybas, - juokauja Vilma, - tikrai aišku viena - savo šalies komandai neteisėjausiu." 

V. Venckutonytė yra Lietuvos golbolo teisėjų asociacijos narė. Pagal išsilavinimą - žurnalistė, paskutiniu metu dirbo viešųjų ryšių projektų vadove. Apie savo, kaip golbolo teisėjos, pomėgį ji pasakoja: "Užaugau tarp regėjimo negalią turinčių žmonių. Kaip tik tuo metu, kai golbolas dar tik populiarėjo, kūrėsi klubai, varžybų struktūra. Norėjau padėti, prisidėti prie šio žaidimo populiarinimo. Įsitraukiau į teisėjų darbą. Dabar jau turiu tikslą ir tvirtą motyvaciją - tobulėti, daugiau patirti, išmokti, pamatyti pasaulio. IBSA golbolo pakomitečio vadovai supranta, kad iš teisėjavimo nepragyvensi - tai daugiau pomėgis. Todėl teisėjams varžybose jie sudaro galimybes ne tik dirbti, bet ir pamatyti šalį ar miestą, kuriame vyksta varžybos. Pekino parolimpinėse žaidynėse irgi buvo sudarytos sąlygos pamatyti Kinijos sostinę, aplankyti Didžiąją kinų sieną."  

Galima tik pridurti, kad ant kinų sienos V. Venckutonytė buvo užlipusi ne viena, o su Vėju, kurio tuo metu laukėsi. Dabar Vėjui treji su puse, ir jis turi pusantrų metų sesę Vilnelę. Kaip pati juokauja, vaikai gimė laiku ir netrukdė (tikėkimės ir nesutrukdys) mamai teisėjauti Pekino ir Londono parolimpinėse žaidynėse. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]