LASS CENTRO TARYBOJE

 

 


2012 m. kovo 22 d. Vilniuje, VšĮ LASS centro taryboje, įvyko LASS centro tarybos posėdis. Jame dalyvavo 12 (iš 14) LASS centro tarybos narių ir kviestiniai asmenys. 

Posėdžio pradžioje buvo patvirtinti šių LASS įmonių ir įstaigų ūkinės-finansinės veiklos 2011 m. balansai ir veiklos ataskaitos: VšĮ "Aksida", VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centras, VšĮ Panevėžio ir Utenos regionų aklųjų centras, VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras, VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras, VšĮ "PBC" ir VšĮ "Brailio spauda". Nepriklausomų auditorių išvadomis, LASS įmonių ir įstaigų pateiktos finansinės ataskaitos visais reikšmingais atžvilgiais teisingai parodo įmonių ir įstaigų 2011 m. gruodžio 31 d. finansinę būklę ir 2011 m. finansinius veiklos rezultatus pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus. Priimti nutarimai dėl VšĮ "Aksida" gamybinio pastato-sandėlio įkeitimo bankui pratęsimo, kad VšĮ "Aksida" galėtų atsiskaityti už metalą, perkamą iš vokiečių firmos "Rasselstein Hoesh GmbH" karūnkamščiams gaminti, bei dėl UAB "Liregus" nekilnojamojo turto įkeitimo, kad pasirašant sutartis su Vilniaus teritorine darbo birža dėl darbo vietų steigimo ir pritaikymo subsidijavimo, būtų galima pateikti subsidijos dydžio sutarties garantą iš kredito įstaigos. 

Posėdyje taip pat priimtas nutarimas dėl lėšų skyrimo LASS revizijos komisijos veiklai, svarstytos gautos paraiškos LASS respublikiniam fondui. 

LASS centro tarybos posėdyje pateikta informacija apie jungtinį LASS teisių gynimo ir socialinių reikalų bei kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijų posėdį, kuris vyko 2012 m. kovo 9 d. Šiauliuose. LASS Teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos pirmininkė Audronė Jozėnaitė supažindino posėdžio dalyvius su komisijos 2012 m. veiklos kryptimis. Bus bendradarbiaujama su įvairiomis ministerijomis, Neįgaliųjų reikalų departamentu, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, Lietuvos neįgaliųjų forumu ir kitomis įstaigomis. Ypatingas dėmesys bus skiriamas socialinės reabilitacijos ir švietimo klausimams. A. Jozėnaitė informavo, kad 2012 m. vėl bus vykdomas Žmonių su fizine negalia mobilumo ir savarankiško gyvenimo įgūdžių ugdymo projektas, todėl jau dabar regionai turėtų numatyti ir pasiūlyti būsimus šio projekto dalyvius. Posėdyje buvo svarstytas alternatyvių brailio vadovėlių leidybos klausimas. Pranešėja informavo, kad mokyklos, kuriose mokosi nematantys vaikai, neturi reikiamų mokymo priemonių, alternatyvius vadovėlius brailio raštu neregių vaikų tėvai yra priversti persirašyti patys. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) labai nenoriai sprendžia šias problemas, šiais klausimais teisės aktuose pastebima labai daug spragų, o bendrojo ugdymo dalykų vadovėlių ir mokymo priemonių atitikties teisės aktams įvertinimo ir aprūpinimo jais tvarkos aprašas yra aiškinamas labai įvairiai. Diskusijų metu buvo pasiūlyta ŠMM pateikti galimą išeitį sprendžiant alternatyvių vadovėlių problemą. Siūlymą ministerijai įpareigotas parengti komisijos narys Aurimas Papečkys. A. Jozėnaitė informavo apie šiais metais prasidėsiantį trejų metų projektą "Ankstyvoji intervencija ir vizituojantys mokytojai, dirbantys su regėjimo negalią turinčiais vaikais Lietuvoje". Projektą finansuos Nyderlandų organizacija "Royal Dutch Visio". 

Teisių gynimo ir socialinių reikalų komisijos sekretorė Ilona Daučiūnienė informavo, kad, atsižvelgiant į tai, jog 2012 m. Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektai pradėti finansuoti per savivaldybes, labai svarbu, kad būtų vykdomas sklandus visų LASS projektų vykdytojų bendradarbiavimas su savivaldybėmis. Pranešėja pažymėjo, kad 2012 m. Neįgaliųjų teisių gynimo srityje LASS planuoja vykdyti veiklą, skirtą socialiniam dialogui ir partnerystei stiprinti tarp LASS (filialų, regionų centrų) ir savivaldybių institucijų, atkreipiant valdžios institucijų dėmesį į neregių bendruomenei aktualias problemas. Visus metus pagal poreikį bus lankomasi savivaldybėse, organizuojami LASS projektų vykdytojų ir savivaldos institucijų atstovų, administruojančių socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektus, susitikimai, juose bus aptariamos opiausios regėjimo neįgaliųjų problemos ir kiti su projektų vykdymu susiję klausimai. Siekiant užtikrinti Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektų finansavimo sklandumą per savivaldybes, rudenį savivaldybėse ir toliau bus vykdoma stebėsena, dalyvaujama savivaldybių organizuojamuose posėdžiuose. 

Ne pirmą kartą buvo keliamas klausimas dėl darbingumo kriterijų aprašo ir darbingumo lygio nustatymo tvarkos aprašo pakeitimo. Klausimą, remdamasi LASS Pasvalio rajono filialo narės patirtimi, pristatė komisijos narė Rasa Rimkūnaitė. Dėl problemos sudėtingumo nuspręsta šį klausimą diskusijoms pateikti Lietuvos neįgaliųjų forumo tarybos nariams. 

LASS kultūros reikalų ir viešųjų ryšių komisijos pirmininkė Danutė Cidzikienė posėdžio dalyviams pateikė trumpą praėjusių metų LASS sociokultūrinės veiklos analizę, kur pabrėžiamas šios veiklos reikalingumas aklųjų ir silpnaregių bendruomenėje. Mėgėjų meno, amatų, savarankiškumo ir socialinių įgūdžių ugdymo būreliuose 2011 m. dalyvavo 1314 LASS narių, iš jų - apie 1000 regėjimo neįgaliųjų. Džiugina tai, kad žmonės buriasi į įvairius pomėgių, amatų būrelius, aktyviai dalyvauja edukacinėje veikloje. 

Posėdžio dalyviai buvo supažindinti su šiais metais planuojamais respublikiniais renginiais, daugiausia tęstiniais projektais: tai LASS rajonų filialų mėgėjų meno 20-oji apžiūra-šventė "Aš muzika, daina ir meile dalinuos", neregių literatų ir muzikų dviejų dienų kūrybinė stovykla "Žodžių menas ir muzika", penkių dienų kūno kalbos mokomoji stovykla Zelvoje ir kiti renginiai. Komisijos nariai, regionų direktoriai informavo apie LASS rajonų filialų bei miestų veiklos finansavimą per savivaldybes. Jie pažymėjo, kad daugelio rajonų projektai buvo įvertinti neblogai. 

Buvo atkreiptas dėmesys, kad 2012 m. paskelbti Europos vyresnių žmonių aktyvumo ir kartų suartėjimo metais. Vasarą LASS planuoja vykdyti projektą - savaitės trukmės stovyklą Zelvoje, į kurią bus kviečiami dalyvauti vyresnio amžiaus žmonės. Posėdžio dalyvių, regionų direktorių paprašyta pagalvoti ir pasiūlyti šiam projektui dalyvius. LASS centro taryba jau patvirtino šiam projektui skirtą finansavimą iš LASS respublikinio socialinio fondo lėšų. 

Komisijos pirmininkė informavo, kad Literatų gatvėje, Vilniuje, planuojama įrengti atminimo lentą - dedikuotą meno kūrinį vienam iš aklųjų poetų ar rašytojų. Komisijos nariai vienbalsiai pritarė siūlomai poeto ir aktyvaus ilgamečio LAD veikėjo Antano Jonyno kandidatūrai. Tai bus prasminga dovana artėjančiam poeto A. Jonyno gimimo 90-čiui. 

2012 m. sukanka 50 metų nuo lietuviškų garsinių knygų leidybos pradžios. Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) direktorė Rasa Januševičienė parengė pranešimą apie šia proga LAB numatomą vykdyti veiklą, kurią dalinai remia Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Pranešėja pažymėjo, kad, atsižvelgiant į garsinės knygos reikšmingumą sutrikusios regos žmonėms, buvo tikslinga siūlyti LASS centro tarybai dedikuoti 2012 metus Garsinės knygos metais. LASS centro taryba 2012 m. kovo 1 d. posėdyje pritarė šiam siūlymui ir numatomai garsinės knygos 50-mečio programai. R. Januševičienė informavo, kad artimiausias renginys - 2012 m. balandžio 19-20 d. Vilniuje LAB vyksianti tarptautinė konferencija "XXI a. skaitmeninė garsinė knyga: leidyba, sklaida, skaitytojas". Joje dalyvaus ir pranešimus skaitys Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Latvijos, Rusijos aklųjų bibliotekų atstovai, Lietuvos mokslininkai, LAB darbuotojai. Taip pat bus organizuota kilnojamoji nuotraukų paroda "Garsinei knygai - 50", kurioje išryškės lietuviškų garsinių knygų leidybos istorija, raida, dabartinė situacija, paroda bus papildyta tekstais bei citatomis apie garsinės knygos reikšmę regėjimo negalios žmonėms (plačiau apie garsinės knygos 50-čiui skirtą programą rasite www.lass.lt). Rudenį, artėjant Tarptautinei baltosios lazdelės dienai, numatytas įspūdingas renginys bendruomenei "Išgirsk pasaulį", skirtas jubiliejiniams garsinės knygos metams. Per visus metus vyks neregių literatų kūrybos konkurso laureato knygos pristatymo renginiai LAB centre Vilniuje ir filialuose. 

Posėdyje taip pat buvo svarstomas klausimas dėl kompensacinių priemonių ir kitų lengvatų pensinio amžiaus asmenims, kiti aktualūs LASS bendruomenei klausimai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]