VIRŠELIS

 

V. MEŠKOVAS. APAKĘS DAILININKAS


Parašas po iliustracija

Rusų dailininkas Vasilijus Meškovas (1867-1946) gimė Tambovo gubernijoje. Būdamas ketverių metų neteko tėvo. Gerų žmonių padedamas 1882 metais įstojo į Maskvos meno mokyklą, čia didelę įtaką jo kūrybai turėjo tapytojas V. Polenovas. Baigęs šią meno mokyklą Meškovas metus studijavo Meno akademijoje. Jis buvo vienas iš Maskvos dailininkų draugijos įkūrėjų. Ši draugija įkūrė Piešimo ir dailės mokyklą, kurioje mokėsi ir jo sūnus, būsimasis peizažistas V. V. Meškovas. Keliaujančiam po svetimas šalis dailininkui didžiausią įspūdį paliko Mikelandželo kūryba. Iš patraukliausių Meškovo darbų minėtini šie: "Dantų gydymas" (1891), "Sala" (1898), "Pavasarėja" (1901), "Kremlius" (1918).  

Dailininkas nebuvo abejingas aklumo temai. Yra žinomi du paveikslai "Apakęs dailininkas" ir "Sunkios godos". Juose dailininkas toje pačioje aplinkoje vaizduoja tą patį personažą, tik kitaip. Abiejų darbų reprodukcijos buvo išleistos kaip atvirlaiškiai. "Apakusio dailininko" paveikslo reprodukcija kaip atvirlaiškis buvo išleista 30 tūkst. tiražu.  

Paveiksle vaizduojama minkštais baldais apstatyta kambario dalis. Sienas puošia būsto savininko rankomis tapyti paveikslai. Garbingo amžiaus dailininkas, uždėjęs koją ant kojos, sėdi sofoje su aukšta atkalte. Kairiąja ranka jis parėmęs galvą, dešinėje smilksta cigaretė. Matyt, dailininkas ką tik grįžo iš pasivaikščiojimo - ant sofos guli nerūpestingai numestas rusvas apsiaustas. Kambaryje - jokio ženklo, kuris liudytų, kad čia esama ir moters. Tai vienišas žmogus. Tik neaukštai pakilusios, pro nedidelį langą srūvantys žiemos saulės spinduliai šildo žiūrovui nematomą vyriškio veido dalį ir petį. Veidas prakaulus, barzdotas, akys užmerktos. Nesunku įspėti, ką mąsto regėjimo netekęs dailininkas. 

Šis liūdesiu dvelkiantis paveikslas saugomas Sankt Peterburge, Rusų muziejuje. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]