TRUMPAI

 

 


NĖRA SU KUO RUNGTIS 

Vasario 4 dieną Kelmės kultūros centre surengta tradicinė rajono folkloro šventė "Graži mūsų šeimynėlė". Programoje "Pavasario darbai ir papročiai" tarp folklorinių kolektyvų rungėsi tik trys ansambliai. Anksčiau varžytuvėse dalyvaudavo keliolika kolektyvų. LASS Kelmės rajono filialui atstovavo folkloro ansamblis "Ramočia". Programoje kolektyvas pateikė savo dalyvių kūrinius ir pasakojimus. 

 

"VILNIUS" IR "TE DEUM" 

Vasario 11 dieną Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, surengtas kamerinės muzikos koncertas "Mocartas ir Prancūzijos baroko muzika". Jame dalyvavo ansamblis "Musica humana", valstybinis choras "Vilnius" ir solistai Ula Čaplikaitė, Julija Stupnianek, Kęstutis Alčauskis, Ignas Misiūra, Aistė Baliunytė (arfa) ir Gediminas Kviklys (vargonai). 

"Vilnius" atliko Marc Antoine Charpentier "Te Deum" solistams, chorui ir instrumentų ansambliui. 

 

VAIKAMS APIE NEREGIUS 

Vasario 13 dieną LAB Klaipėdos filiale apsilankė Klaipėdos miesto mokyklos "Varpelis" moksleiviai. LAB filialo vedėja Daiva Žiemelienė supažindino svečius su Luji Brailio biografija, jo išrastu raštu, priminė svarbiausias aklųjų organizuoto judėjimo datas. Vaikai buvo supažindinti su tiflopriemonėmis. Jonas Drėgva vaikams parodė, kaip rašo ir skaito neregiai. Vėliau moksleiviai apsilankė UAB "Regseda". Čia jie susipažino su neregių darbu. 

 

"MEILĖ - ILGESIO DANGUS" 

Vasario 13 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta šventė "Meilė - ilgesio dangus", skirta Šv. Valentino dienai. Renginyje posmų apie meilę paskaitė centro mėgėjų teatro "Aira" skaitovės. Susirinkusiems koncertą padovanojo nuotaikingų vyrų trio: Juozas Bakutis, Virgis Meškinis ir Andrius Morkūnas. 

 

"VILKPĖDĖ" ATSTOVAVO VILKPĖDEI 

Vasario 17 dieną Vilniaus miesto savivaldybėje atidaryta Vilniaus miesto seniūnijų paroda. Vilniuje yra 21 seniūnija. Parodos tikslas - supažindinti miesto tarybos narius, savivaldybės darbuotojus bei svečius su sostinės seniūnijų veikla. 

Vilkpėdės seniūnijai atstovavo ne kas kitas, o VšĮ "Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras". Ekspozicijos stenduose - Vilniaus miesto neregių ir silpnaregių sukurti darbai, nuotraukose užfiksuotos akimirkos iš Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro organizuotų renginių, kelionių. Parodos atidaryme dalyvavo savivaldybės tarybos nariai, savivaldybės administracijos, departamentų vadovai bei seniūnijų seniūnai. Parodos atidaryme kanklėmis skambino ir dainas dainavo Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro dainininkė Jolanta Žibienė. 

 

LINKSMYBĖS TRAKUOSE 

Vasario 19 dieną Trakuose surengta Užgavėnių šventė. Joje koncertavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro folkloro ansamblis "Versmė". Vilniečiai ne tik koncertavo, bet ir aktyviai dalyvavo Užgavėnių šventės renginiuose, atrakcionuose. 

 

MŪSŲ SENIŪNAITIS 

Šių metų vasario 20-kovo 2 dieną Kauno mieste apklausiant gyventojus buvo renkami seniūnaitijų seniūnaičiai. Žaliakalnio seniūnijos Aušros seniūnaitijoje savo kandidatūras kėlė 5 kandidatai. Du iš jų - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos nariai: Egidijus Urna ir Juozas Miliauskas. Aušros seniūnaitijos seniūnaičiu išrinktas Juozas Miliauskas. Seniūnaitis - visuomeninės pareigos. Sveikiname J. Miliauską ir linkime jam gero darbo neregių labui seniūnaitijoje. 

 

BRAILIS KNYGŲ MUGĖJE 

Vasario 23-26 dieną Vilniuje įvyko 13-oji tarptautinė knygų mugė. Šiais metais ji buvo sujungta su tarptautine Baltijos knygų muge. Sigutės Chlebinskaitės rengiamoje vaikams skirtoje kūrybinėje studijoje "Tu gali sukurti knygą" brailio rašto vaikus ir vėl mokė Vytautas Gendvilas. Šiais metais ant "debesėlio" aklųjų raštu užrašytus sapnus vaikai galėjo priklijuoti ant vaikų knygelių autoriaus ir dailininko Kęstučio Kasparavičiaus nupiešto piešinio. 

Mugėje taip pat pristatyta S. Jokužio leidyklos išleista knyga "Eglė žalčių karalienė". Ją gali skaityti ne tik regintys, bet ir nematantys vaikai - tekstas išspausdintas brailio raštu, o iliustracijos - iškilios. Iliustracijų autorė - jauna menininkė Rūta Arlauskaitė. Knygą galima įsigyti spaustuvėje. 

Praėjusių metų pabaigoje S. Jokužio spaustuvė išleido Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleivių darbais iliustruotą 2012 metų kalendorių. 

 

KADA BAIGSIS DISKRIMINACIJA? 

Vasario pabaigoje Europos Parlamente Strasbūre su Europos Komisija diskutuota ir priimta rezoliucija dėl aklųjų ir silpnaregių galimybės skaityti knygas. Europos Sąjungoje gyvena milijonai žmonių, turinčių skaitymo problemų. Šiems žmonėms knygos turi būti pateiktos jiems prieinamu formatu - tai garsinės, brailio raštu ar padidintu šriftu išleistos knygos. Deja, tokio formato knygos retai domina leidėjus, dėl to tik apie 5 procentai pasaulio kūrinių išleidžiama regėjimo negalią turintiems žmonėms prieinamu formatu. 

Pasaulio ir Europos akliesiems atstovaujančios organizacijos pateikė pasiūlymą dėl tarptautiniu mastu privalomos sutarties, pagal kurią būtų taikoma tikslinė autorių teisių išimtis. Tuo dokumentu Europos Komisija ir Taryba siūlo sudaryti suinteresuotų šalių susitarimus Europos Sąjungoje ir parengti neprivalomą rekomendaciją. Europos aklųjų bendruomenės šis pasiūlymas netenkina. 

Šiuo metu nėra teisinių normų, kurios numatytų išimtis autorių teisėms, skirtas neįgaliesiems pritaikyto formato spaudinių tarptautiniam platinimui. Diskusijose europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė klausė Komisiją, ar ji nemano, kad, siekiant pakeisti susidariusią padėtį, būtina keisti tarptautinius autorių teisių įstatymus, kurie leistų, nepažeidžiant įstatymų, dalintis knygų kolekcijomis visoje Europos Sąjungoje ir už jos ribų. Tai suteiktų galimybę skaityti daugiau knygų skaitymo problemų turintiems, bet mokantiems kurią nors ES kalbą žmonėms. 

V. Blinkevičiūtė ragino Europos Komisiją ir Tarybą priimti įpareigojančią sutartį "Knygos be sienų", kuri leistų akliesiems ir silpnaregiams specialiu formatu išleistas knygas dalintis pasauliniu mastu. Europarlamentarė padėkojo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai už nuolatinį bendradarbiavimą siekiant pagerinti neįgalių žmonių gyvenimą. 

 

"NEREGĖTAS VILKONČIUS" 

Vasario 25 dieną Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, valstybinis choras "Vilnius" pakvietė klausytojus į kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus chorinės muzikos koncertą "Neregėtas Vilkončius". Skambėjo gerai žinomi, tačiau naujai aranžuoti, niekad neatlikti kompozitoriaus kūriniai. Drauge su "Vilniumi" koncertavo ir pats kompozitorius - jis padainavo savo kūrybos dainų. 

Muzikos mylėtojams gerai žinomos populiarios L. Vilkončiaus dainos "Ar išsaugosi mano meilę", "Dar ne kartą", "O mes skubam", "Dideli nykštukai", "Laivas". Tačiau kompozitorius didelį dėmesį skiria ir įvairiems akademinės muzikos žanrams, choriniams kūriniams a kapela. 

 

KUPIŠKĖNŲ TEATRAS 

Nuo 2012 metų pradžios LASS Kupiškio rajono filiale veiklą pradėjo teatro mėgėjų grupė. Kolektyvas jau suspėjo paruošti ir pirmąją programą. Vasario 25 dieną ši programa Užgavėnių proga parodyta Bakšėnų (Kupiškio raj.) kaimo bendruomenei. O kovo 4 dieną kupiškėnų kūrinį pamatė Salamiesčio (Kupiškio raj.) kaimo bendruomenės nariai. Kolektyvas vienija keturis filialo narius. 

 

DARŽAS ANT PALANGĖS 

Vasario 29 dieną Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriuje surengta pažintinė popietė iš ciklo "Noriu žinoti". Šiaulių universiteto Botanikos sodo direktorė, profesorė daktarė Asta Klimienė ir jos kolegė, Botanikos sodo jaunesnioji mokslo darbuotoja Rimanta Vainorienė papasakojo, kaip šiuo metu ant palangių galima nesunkiai užsiauginti reikalingų žalumynų. 

Viešnios patarė sodinti tokias žaliąsias daržoves, kurioms nereikia papildomų trąšų, stimuliatorių ar dirbtinio apšvietimo. Žaliosios lapinės daržovės nėra reiklios ir gerai auga esant vos keliems laipsniams šilumos. Kiekviena šeimininkė gali pasisodinti ne tik svogūnų. Ant palangės puikiai auga lapinis ridikėlis, sėjamoji pipirnė, salotinė sultenė, sėjamoji gražgarstė, kalendra, petražolė ir kt. Susirinkusieji ne tik apžiūrėjo vazonėliuose augančius prieskoninius augalus, bet ir juos ragavo. Profesorė A. Klimienė patarė pavasarį nepamiršti gyvybės eliksyro - pienės, žliūgės, dilgėlės, garšvos. 

 

"AVYTĖ" PRANCŪZIŠKAI 

Jau keleri metai knygelių su reljefinėmis iliustracijomis srityje bendradarbiauja Lietuvos aklųjų biblioteka ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos grafinio dizaino katedra. Šios kolegijos antro kurso studentų praktikos darbas - sukurti knygelę neregiams su reljefinėmis iliustracijomis. Knygeles atspausdinti padeda ir VšĮ "Brailio spauda". Moksleiviai taip pat kviesti dalyvauti Europos Sąjungos finansuotuose tarptautiniuose knygų su reljefinėmis iliustracijomis konkursuose. 2009 metais trečią vietą konkurse laimėjo du šios kolegijos studentų darbai. Vieną jų (lietuviškai knygelė pavadinta "Avytė"), prancūzišku pavadinimu "B-e-e-e" šiais metais išleis prancūzų leidykla "Les Doigts Qui Revent" iš Dižono. Knygelę sukūrė Edita Cvirkaitė. Jos vadovės - dėstytojos Dovilė Pociūtė ir Vilma Dmitrijavienė. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]