NAUJI LEIDINIAI

Teresė PANGONIENĖ

"KAROLIO PASAKOS"


K.Kaminskas (viduryje) kartu su kitais mokiniais koncertuoja rėmėjams ir centro bendruomeneiKarolis Kaminskas 2000 metais atvyko į Kauną iš Šilalės krašto, iš Bijotų. Tylus, ramus žemaitis. Kadangi likimas nedavė akių šviesos, kruopščiai mokėsi brailio rašto, kad galėtų drąsiau žengti į mokslo pasaulį, geriau pažinti aplinką pojūčiais. Pramokęs skaityti, parengiamojoje klasėje pirmą kartą dalyvavo brailio rašto skaitymo konkurse. Jau tada buvo pastebėtas kaip ypatingą dikciją ir kalbos raišką turintis vaikas. Vėliau dalyvavo Lietuvos aklųjų bibliotekos Kauno filialo organizuotuose raiškiojo skaitymo konkursuose. Karolis buvo įvertintas pirmąja vieta, o tai vaikui suteikė daug džiaugsmo ir noro tobulėti. 2003 metų pavasarį Karolis pateko į Respublikinį brailio rašto skaitovų konkursą, kuriame vėl tapo nugalėtoju. Ir tai tęsėsi ne vienus metus: Karolis skaitė, deklamavo, o likimas jam nešykštėjo sėkmės, įvertinimo, kūrybos džiaugsmo. Vaikino balsas visada skamba savo ir Kauno miesto mokyklų renginiuose, skamba jis ir renginiuose, skirtuose Kauno miesto ir šalies visuomenei. Karolis nuolat tobulina raiškiojo skaitymo įgūdžius, geba įsijausti į įvairius vaidmenis, pamėgdžioti garsus ir balsus, intonacijas ir nuotaikas. 

2010 m. jis įstojo į Kauno J. Gruodžio konservatoriją, kur gilinasi į grojimo klarnetu technikos ir kūrybos paslaptis. Tačiau niekada neatsisako dalyvauti visur, kur reikalingas jo, kaip skaitovo, balsas. Šį talentą pastebėjo Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro nuolatiniai rėmėjai - LIONS Kauno miesto Čiurlionio klubas. Šio klubo valdybos narė Regina Levandauskienė pasiūlė išleisti kompaktinę plokštelę, kurioje Karolio Kaminsko balsu įrašyta Žanio Gryvos "Pasaka apie vėžliuką" ir Wolfgango Hohlbeino "Velniūkštis". Visas rinkinukas vadinasi "Karolio pasakos", dailininkas - Andrius Kavaliauskas, įgarsino Kęstutis Ruzgys. Kompaktinės plokštelės išleidimą rėmė odontologijos klinika "Denta". Tačiau labiausiai šio sumanymo įgyvendinimu rūpinosi Regina Levandauskienė, kuri žavisi Karolio balsu ir juo pačiu kaip asmenybe. Kai plokštelė buvo išleista, ji pasakė: "Įvykdžiau sau duotą pažadą - išleisti Karolio balso įrašą." Įvykdyti šį pažadą jai labai padėjo klubo narė Giedrė Ralytė, kuri rūpinosi finansiniais reikalais. 

Dabar Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre laisvalaikiu skamba Karolio Kaminsko balsas. Vaikai kartu su kompaktinės plokštelės įrašu dainuoja Varlės, Vėžliuko ir jo draugų daineles, mėgdžioja įvairius garsus ir balsus. 

Nuoširdžiai norime padėkoti Karolio rėmėjams ir tikimės, kad ateityje šis jaunuolis savo balsu įgarsins dar daug daug kūrinių, o jų mielai klausysis visi, ir ypač tie, kurie neturi galimybės skaityti knygos, bet gali ją girdėti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]