VIRŠELIS

 

C. B. A. RUTHART. TOBIJO ISTORIJA


Parašas po iliustracija

Vokiečių baroko dailininkas Carl Borromaus Andreas Ruthart (1630-1703) gimė Dancige (dabartinis Gdanskas, Lenkija). 1663-1664 metais gyveno Antverpene, kur įstojo į dailininkų gildiją, kad galėtų mokytis dailės pas to meto žymius dailininkus, tokius kaip Frans Snyders (1579-1657), Wilhelm Schubert van Ehrenberg (1630-1676), tapiusius egzotiškus gyvūnus. Jis puikiai išstudijavo gyvūnų anatomiją, todėl jo liūtai, panteros, elniai ir kiti gyvūnai tikroviški ir itin dinamiški - mat dailininkas puikiai mokėjo drobėje pavaizduoti judesį. Aplankė Veneciją, Romoje bendravo su jau tuo metu garsiu italų dailininku Giovanni Benedetto Castiglione (1609-1664). Italijoje Celestine vienuolyne dekoravo bažnyčios altorius. Dailininkui buvo artima mitologinė ir biblinė tematika. 

1660 metais Ruthart nutapė drobę, kurią pavadino "Tobijo istorija". Šio Biblijos personažo tema - apakusio tėvo Tobito ir jo sūnaus Tobijo gyvenimo istorija - ypač buvo mėgstama XVI-XVII amžių Europos tapytojų. Tačiau bene labiausiai Tobito ir Tobijo istoriją mėgo olandas Rembrandt van Rijn (1606-1669) - jis paliko ne vieną tapybos ir daug piešinių šia tema. 

Daugiaplanėje Rutharto drobėje - daug žmonių, gyvulių architektūros fone. Paveiksle - vos keli lopinėliai dangaus, visas fonas - XVII amžiaus pastatai. Veiksmas vyksta didžiuliame Tobito namo kieme. Pirmajame plane - ramiai gulintis didžiulis nupenėtas jautis, už jo - karvė, toliau ramiai sukinėjasi ožkos ir avys. Už jų - Tobijas, priėjęs prie būsimos kelionės palydovo angelo Rafailo, greta pabalnotas ir nešuliais apkrautas baltas žirgas. Antrajame paveikslo plane - namo tarpduryje stovintis senas apakęs Tobitas, jis išlydi sūnų į ilgą kelionę, greta - žemyn laiptais besileidžianti žmona. Virš vartų arkos - šuo, besivejantis katę, o šuns šeimininkas berniūkštis bando pavyti savo keturkojį draugą. Vyrai krauna ant asilų nešulius. Čia nėra statiškų figūrų - viskas juda lyg realybėje. Pirmajame paveikslo plane - į tai krypsta dėmesys - subtiliai perteiktas šviesos ir šešėlių žaismas. Santūrūs rusvų spalvų atspalviai, vyraujantys paveiksle, sudaro ramybės įspūdį, kontrastuojantį su veržlia veikėjų dinamika. 

Šis vidutinio dydžio (133 x 164,5 cm) aliejumi tapytas paveikslas yra saugomas Sankt Peterburge, Ermitaže. 

 

Vytautas GUDONIS 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]