TIFLOTECHNIKA

Dovilė SABALIAUSKAITĖ

APRŪPINIMO IR ĮSIGIJIMO NAUJOVĖS


2012-uosius metus Techninės pagalbos neįgaliesiems centras pradeda įgyvendindamas Neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis ir šių priemonių įsigijimo aprašo pakeitimus. Juose yra naujovių ir regos negalią turintiems asmenims. 

2011 m. gruodžio 6 d. LR socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu Nr. A1-516 patvirtinti Neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis aprašo pakeitimai, kurie pagerins asmenų su regos negalia mokymosi, saugumo, orientavimosi ir sveikatos palaikymo galimybes. 

Į regos techninės pagalbos priemonių sąrašą įtrauktos naujos priemonės: elektroniniai orientavimosi prietaisai, pagerinantys orientavimąsi aplinkoje bei užtikrinantys asmens mobilumą, saugumą dėl galimų kliūčių kelyje bei kraujospūdžio matuokliai (kalbantys), reikalingi asmens su regėjimo negalia sveikatos priežiūrai. Už šių priemonių įsigijimą akliems asmenims bus išmokamos įsigijimo išlaidų kompensacijos iki 120 Lt elektroniniams orientavimosi prietaisams kartą per trejus metus, kraujospūdžio matuokliams (kalbantiems) - kartą per penkerius metus. 

Kalbantis kraujospūdžio matuoklisKalbančių kraujospūdžio matuoklių žmonės teiraujasi nebe pirmus metus, todėl ši priemonė jiems jau žinoma, tačiau elektroniniai orientavimosi prietaisai gali pasirodyti tikra naujiena. Akliesiems gal labiau žinoma vibruojanti taktilinė lazdelė, veikianti ultragarso principu. Ji reaguoja į priešais esančius objektus ir vibruodama perspėja apie pasitaikančias kliūtis kelyje, o elektroniniai akiniai, veikiantys panašiu principu kaip ir lazdelė, suteikia apsaugą nuo galvos aukštyje esančių galimų kliūčių (medžių šakų, kelio ženklų ir pan.). Tikimės, kad tiekėjai galės pasiūlyti ir daugiau šiai grupei priklausančių priemonių, galinčių padėti neregiui būti mobilesniam bei savarankiškesniam kelyje. 

Netaikomas amžiaus apribojimas besimokantiems asmenims su regėjimo negalia, norintiems įsigyti optoelektroninių didinimo priemonių. Šios priemonės - tai nešiojamasis elektroninis vaizdo didinimo įtaisas arba uždarosios televizijos sistema. Dabar asmuo, jei mokosi bendrojo lavinimo, profesinėje ar aukštojoje mokykloje, galės gauti vienos iš optoelektroninių priemonių įsigijimo išlaidų kompensaciją. 

Norėčiau prisiminti, kaip Techninės pagalbos neįgaliesiems centrui sekėsi įgyvendinti praeitų metų naujovę, tai yra kai neįgalieji galėjo tiesiai iš techninės pagalbos priemones tiekiančių įmonių įsigyti lietuvių kalbos sintezatorių, didinimo bei ekrano skaitymo programinę įrangą. 2011 m. pagal Aklųjų ir silpnaregių sąjungos pageidavimus bei neįgaliųjų prašymus įtraukdami šias priemones į regos techninės pagalbos priemonių sąrašą tikėjomės, kad jos bus ypač aktualios jauniems žmonėms su regos negalia ir kad sulauksime daugybės prašymų. Tačiau pasibaigus metams matome kiek kitokį rezultatą - ekrano skaitymo programinę įrangą įsigijo 28 asmenys, lietuvių kalbos sintezatorių - 13 asmenų, o didinimo programinės įrangos neįsigijo nė vienas asmuo. 

Galbūt ne visos naujovės vienodai aktualios, tačiau tikime, kad šis patobulintas Neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis ir šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašas pagerins žmonių su regėjimo negalia kasdienybę ir sveikatą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]