SPORTAS

Marina DYNDA

TARPTAUTINIS VILNIUJE


Lapkričio 11-13 d. Lietuvos aklųjų sporto federacija (LASF) pirmą kartą per savo dvidešimties metų istoriją pasitiko šoudauno (aklųjų teniso) žaidėjus iš užsienio. Jie atvyko į tarptautinį komandinį turnyrą. 

Nors ši sporto šaka Lietuvoje gyvuoja jau 10 metų, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių komandinis turnyras pradėtas organizuoti tik pernai. O šiemet, nusprendus nustebinti aklųjų teniso pasaulį, išbandyti savo jėgas bei patraukti pirmaujančių šiame sporte šalių dėmesį, surengtas pirmasis tarptautinis aklųjų teniso turnyras. Jame varžėsi tik komandos - ne individualūs žaidėjai. 

Varžybose dalyvavo 12 komandų iš 6 užsienio šalių: po vieną Suomijos, Vokietijos ir po dvi Italijos, Olandijos, Prancūzijos, Švedijos komandas bei dvi šeimininkų komandos, sudarytos iš pajėgiausių mūsų šalies aklųjų teniso žaidėjų. 

Kadangi šis turnyras nebuvo tradicinis (iki šiol organizuoti tik individualūs tarptautiniai turnyrai, kuriuose varžybų dalis būdavo ir komandinis žaidimas), buvo sulaukta išskirtinio pirmaujančių aklųjų teniso šalių, tokių kaip Olandija, Švedija ir Prancūzija, dėmesio. Varžybose dalyvavo nemažai sportininkų iš pirmojo pasaulinio aklųjų teniso reitingo dvyliktuko. Tarp jų - ir pirmasis pagal skirstymą Sven Van de Wege, užtikrintai vedęs savo komandą į pergales, bei IBSA (Tarptautinės aklųjų sporto federacijos) aklųjų teniso pakomitečio vadovas Krister Olenmo. 

Turnyre teisėjavo keturi užsienio ir keturi Lietuvos teisėjai. Vienas jų - aklųjų teniso pradininkas ir pirmasis treneris Lietuvoje Vygantas Mockūnas. Vyriausioji turnyro teisėja - Dana Čikun, dažnai kviečiama teisėjauti įvairiuose tarptautiniuose ir prestižiniuose aklųjų teniso turnyruose, - tai nemenkas pripažinimo ženklas šiame sporte, kuris dar neturi "sustyguotos" teisėjų rangų sistemos, kaip kad yra golbole ir kitose sporto šakose. 

Visus turnyro dalyvius traukė išbandyti kažką nauja ir netikėta: kai žaidi komandoje, vien tavo indėlio gali ir nepakakti pergalei pasiekti - tai priklauso ir nuo kitų komandos narių, todėl visi sportininkai su nekantrumu laukė varžybų ir jaudinosi, o kai kurie net teigė, kad jiems komandinis turnyras "labiau prie širdies", kadangi čia viskas priklauso nuo bendro komandos pajėgumo. 

Komandinis turnyras buvo trijų etapų, kol paaiškėjo komandos, kovosiančios dėl medalių. Turnyro nugalėtojais tapo Olandijos pirmoji komanda, kurios sudėtyje žaidė pirmoji aklųjų teniso raketė Sven Van de Wege, antrąją vietą pelnė Švedijos pirmoji komanda, o treti liko suomiai, pusfinalio kovoje nugalėję Lietuvos pirmąją komandą. Prizines vietas užėmusios komandos buvo apdovanotos medaliais bei taurėmis. 

Šių metų tarptautinis komandinis aklųjų teniso turnyras buvo tik bandymas suorganizuoti kažką nauja, bet jis pranoko visus lūkesčius: turnyro dalyviai džiaugėsi gerai surengtomis varžybomis, puikiu lietuvišku maistu, teiravosi apie galimybę dalyvauti tokiame turnyre ir kitais metais - tai puikiausias renginio įvertinimas, kokio tik galima buvo tikėtis. Taigi LASF sieks, kad šis turnyras taptų kasmetiniu tradiciniu aklųjų sporto renginiu Lietuvoje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]