TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DARŽOVĖ IR ODAI, IR ŽARNYNUI


Kai daržuose ir soduose baigiasi visos rudens gėrybės, įvairiausių gardžių patiekalų galime pasigaminti iš moliūgų. 

Nors 94 proc. moliūgo sudaro vanduo ir nedidelis kiekis cukraus, jame gausu organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. 

Ryškią spalvą moliūgui suteikia betakarotenas, saugantis nuo onkologinių, širdies ir kraujagyslių ligų, kataraktos. 

Moliūge daug vitamino A. Jis palaiko normalią odos ir gleivinės būklę, stiprina imuninę sistemą, jo reikia kaulų, baltymų bei augimo hormono gamybai. Šis vitaminas naudingas daug laiko praleidžiantiems prie televizoriaus arba kompiuterio ekrano, nes apsaugo akis nuo kontrastinių šviesos dirgiklių bei džiūvimo. Taip pat moliūguose yra mineralų kalio, fosforo, kalcio. Kalis būtinas nervų ir raumenų veiklai, kalcis bei fosforas - kaulams ir dantims formuotis, jų tvirtumui. Kai trūksta šių mineralų, didėja dirglumas, raumenų silpnumas, vystosi osteoporozė, virškinamojo trakto bei inkstų, širdies veiklos sutrikimai. 

Moliūgas tinka ir sergantiems cukriniu diabetu, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Organizmui naudingos visos daržovės dalys. Moliūgo minkštimas ramina odos uždegimus, o sėklos varo šlapimą, gerina žarnyno darbą bei saugo nuo kaspinuočių ir kitų kirmėlių. Moliūgo sėklų dedama į įvairius patiekalus - salotas, šaltus užkandžius, duonos kepinius, saldžius patiekalus bei pyragus. Be to, moliūgas puikiai tinka norintiems laikytis dietos - šimte gramų jo yra vos 18 kilokalorijų. 

Iš moliūgo minkštimo gaminami įvairiausi patiekalai - sriubos, apkepai, košės, salotos, saldumynai ir dar daugelis kitų. Tad gavę dovanų ar užsiauginę didžiulį moliūgą kibkite į darbą. Beje, jei pagaminote keletą patiekalų ir jums vis dėlto dar liko moliūgo, galite užsišaldyti - supjaustote nedideliais kubeliais, sudedate į plastmasinę dėžutę, skirtą maisto produktams laikyti, ir dedate į šaldymo kamerą. Žiemą bus puikus priedas sriuboms, košėms, apkepams ar blynams. 

Pasigaminkite keletą moliūgo patiekalų. 

 

Moliūgų sriuba 

500 g moliūgo, apie 1 litrą natūralaus sultinio, 2 skiltelės česnako, 2 šaukštai sviesto, indelis grietinėlės, saujelė graikinių riešutų arba lukštentų moliūgo sėklų, pagal skonį druskos, žiupsnelis maltų rausvųjų pipirų, šaukštelis rudojo cukraus. 

Moliūgą nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklyną, supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūną, česnakus nulupkite ir smulkiai supjaustykite (jei mėgstate, labai tiks imbiero gabalėlis - jį reikia nulupti ir susmulkinti). 

Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite visus produktus, keletą minučių patroškinkite. Tada praskieskite sultiniu bei grietinėle ir 20 minučių dar virkite ant labai silpnos ugnies. Kapotus riešutus arba moliūgo sėklas paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Sriubą elektriniu plakikliu sutrinkite iki vientisos masės, pagal skonį tyrę pasūdykite, pagardinkite pipirais, cukrumi. 

Pateikti sriubos lėkštėse arba išskobtame moliūge. 

Verdant sultinį, be moliūgo, galima įdėti susmulkintas kelias morkas ir bulves. Taip pat viską reikia pertrinti. 

 

Moliūgų saldainiai 

2 kg moliūgo, 1 kg cukraus, 1 šaukštelis citrinos rūgšties, 1 apelsino, 1 citrinos žievelės. 

Moliūgą supjaustote nedideliais kubeliais - maždaug 1-2 cm dydžio, užberiate cukrumi ir palaikote 12 valandų. Susidariusias sultis nupilate ar išgriebiate moliūgą. Jei susipjaustysite iš vakaro, ryte bus išsiskyrusios sultys ir galėsite gaminti toliau. Į nupiltas sultis reikia suberti citrinos rūgštį, įtarkuoti vieno apelsino ir citrinos žievelių, užvirinti ir vėl užpilti ant moliūgo dešimčiai - 12 valandų. 

Antrą kartą nupylus sultis, jas vėl užvirinti ir sudėti moliūgo gabalėlius. Pavirti 10-20 minučių, kol moliūgo gabalėliai ims skaidrėti. Svarbiausia nepervirti, kad nepasidarytų košė. Jei moliūgas labai sunokęs ir jūs supjaustėte smulkiais gabalėliais, geriau virti apie 10 min., jei stambiau - virkite šiek tiek ilgiau. 

Tuomet moliūgo gabalėlius išgriebkite ir džiovinkite orkaitėje arba specialioje džiovykloje, skirtoje daržovėms ar grybams džiovinti, kol jie pasausės. 

Susidariusio sirupo neišpilkite - žiemą sunaudosite gėrimams gaminti, košėms pasaldinti ar verdant uogienę - vietoje cukraus. Sandariame butelyje ir vėsioje vietoje sirupas puikiai laikosi visą žiemą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]