TRUMPAI

 

 


MAŽEIKIUOSE JAU PENKI DEŠIMTMEČIAI 

Spalio 4 dieną LASS Mažeikių rajono filialas paminėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 85-mečio ir rajono filialo 50-mečio jubiliejus. Šventiniai renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje. Šventė surengta Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centre. Renginio dalyvius pasveikino LASS centro tarybos vyr. specialistė Danutė Cidzikienė, LASS Klaipėdos ir Telšių regiono aklųjų centro direktorė Daina Vitkauskienė. Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Kęstutis Bartkevičius dabartinei ir buvusiems organizacijos vadovams įteikė padėkos raštus. Jubiliatus sveikino kolegos iš kitų LASS rajonų filialų. Susirinkusiems koncertavo Mažeikių Sodų vidurinės mokyklos dešimtokė Rinalda Pocevičiūtė, Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro estradinės muzikos ansamblis, LASS Telšių rajono filialo mišrus vokalinis ansamblis bei šeimininkų "Žemaitele". 

 

"AKIMIRKŲ LIETUJE" 

Spalio 7 dieną Kupiškyje įvyko žmonių su negalia IX teatro festivalis "Akimirkų lietus". Jame LASS Molėtų rajono filialo satyros ir humoro grupė "Molėtuvka" parodė programą "TV33 šviežienos". Scenarijų šiam pasirodymui parašė grupės vadovas Pranas Pliuška. Festivalyje dalyvavo dar septyni kolektyvai iš Kauno, Kupiškio, Švenčionėlių, Pakruojo ir Panevėžio. 

 

PARODOJE NAUJI "LIREGUS" GAMINIAI 

Spalio 7-9 dieną Kaune įvyko trečioji tradicinė paroda "Rinkis prekę lietuvišką!". Parodos tikslas - pristatyti Lietuvoje gaminamus produktus, pristatyti ir skatinti lietuviškų produktų vartojimą. Parodoje dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos uždaroji akcinė bendrovė "Liregus". Įmonės direktorius Leonas Kirkilovskis sakė: "Mūsų įmonė nuolat dalyvauja įvairiose respublikoje ir užsienyje vykstančiose parodose, reklamuoja savo produkciją, ieško naujų rinkų ir partnerių." Šioje parodoje "Liregus" pristatė naują elektros instaliacinių gaminių seriją "Epsilon". 

 

"SOCIALINIS DARBAS IR PARTNERYSTĖ" 

Spalio 11 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengtas diskusijų stalas "Socialinis dialogas ir partnerystė". Jame dalyvavo Kauno miesto savivaldybės vicemeras Povilas Mačiulis, Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas, Kauno miesto tarybos narė Loreta Kudarienė, G. Labanausko labdaros ir paramos fondo atstovė Edita Vaitkūnienė ir LASS Kauno miesto įstaigų vadovai. Renginys skirtas Tarptautinei baltosios lazdelės dienai. Šventinį koncertą kauniečiams padovanojo Kauno miesto pučiamųjų instrumentų orkestras "Ąžuolynas". J. Marcinkevičiaus, V. Mačernio, S. Nėries eilių paskaitė Roma Girnienė. 

 

LASS KRETINGOS RAJONO FILIALUI - 50 

Spalio 12 dieną LASS Kretingos rajono filiale surengta šventė, skirta Tarptautinei baltosios lazdelės dienai ir LASS Kretingos rajono filialo 50-mečiui paminėti. Už gerą darbą neregių labui Kretingos rajono mero Juozo Mažeikos padėka įteikta rajono organizacijos pirmininkei Loretai Andronovienei. Renginyje koncertavo filialo liaudiškos muzikos kolektyvas "Sodžius" bei LASS Klaipėdos ir Telšių regionų kultūros centro estradinės muzikos ansamblis. Šventėje taip pat koncertavo Sigita Tamošaitytė ir jos kolegos. 

 

APIE UNIVERSALŲ DIZAINĄ KLAIPĖDOJE 

Spalio 14 dieną Tarptautinės baltosios lazdelės dienos proga Klaipėdos savivaldybėje surengta diskusija, kurios dalyviai supažindinti su universalaus dizaino sąvoka ir jo principais. Renginyje Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasveikino Klaipėdos aklųjų ir silpnaregių bendruomenę, palinkėjo džiaugsmo ir tvirtybės. 

Siekiant paskatinti realius pokyčius Klaipėdos savivaldybėje, Lietuvos profesinės reabilitacijos ir profesinio mokymo konfederacijos, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos filialo iniciatyva, planuojama pritaikyti savivaldybės pastatą silpnaregių gyventojų poreikiams - išryškinti stiklines duris, laiptus, kampus. Projektą finansuoja UAB "Phillip Morris Baltic". 

 

PRASMINGA SUKAKTIS 

"Penki vilties ir šviesos dešimtmečiai" - taip vadinosi minėjimas-koncertas, skirtas LASS Kelmės rajono organizacijos penkiasdešimtmečiui, vykęs Kelmės kultūros centre spalio 14 dienos popietę. Drauge su LASS nariais, jų bičiuliais, visuomenės atstovais, minėjime dalyvavo rajono meras Kostas Arvasevičius, Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis, buvęs šios organizacijos pirmininkas, o dabar LR Seimo narys - Edvardas Žakaris. Kultūros centro fojė svečiai galėjo susipažinti su organizacijos narių rankdarbių paroda - darbai buvo iš medžio, popieriaus, audinio ir kitų medžiagų. Čia stovėjo didelis įrėmintas medžio piešinys, kurio lapuose buvo surašyta trumpa LASS rajono organizacijos istorija. Iš Vilniaus atvykęs informacinių technologijų specialistas Karolis Verbliugevičius susirinkusius supažindino su naujausia kompensacine technika, skirta akliesiems ir silpnaregiams. Ilgametė LASS Kelmės rajono filialo pirmininkė Janina Samušienė pateikė pastarųjų savo veiklos metų ataskaitą, kurioje supažindino, kaip gyvena 155 organizacijos nariai bei 3 vaikai. Svečių pasisakymus pradėjo LR Seimo narys E. Žakaris. J. Samušienei jis perdavė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės apdovanojimą. 

Renginyje koncertavo LASS Kelmės rajono filialo folkloro ansamblis "Ramočia" (vadovas Valdas Rutkūnas) ir estradinės dainos mėgėjų grupė "Likimas" (vadovas Justinas Kasparas). Minėjimo pabaigoje nuotaikingą koncertą dovanojo retro grupė "Prisiminimas" iš Klaipėdos.  

Spalio 9 d. Kelmės bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už gyvuosius ir mirusius LASS Kelmės rajono organizacijos narius. 

 

"VILNIUS" PAKVIETĖ Į ROTUŠĘ 

Spalio 16 dieną Vilniaus rotušėje valstybinis choras "Vilnius" surengė jau tradiciniu tapusį koncertą, skirtą Tarptautinei baltosios lazdelės dienai. Choras koncertui parengė nuotaikingą ir žaismingą programą "Džiazo klasika". Chorui talkino Lietuvos džiazo žvaigždės - pianistas Artūras Anusauskas ir saksofonininkas Vytautas Labutis. 

 

"PRADŽIOS UŽKALBĖJIMAI" KLAIPĖDOJE 

Spalio 19 dieną LAB Klaipėdos filialas bei Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras pakvietė į Lietuvos rašytojų sąjungos nario, žurnalisto Alvydo Valentos kūrybos vakarą. Renginyje autorius pristatė savo pirmąjį romaną "Pradžios užkalbėjimai", kurį "užkalbėjo" ir visa susirinkusi publika. Romaną aptarė "Trečiojo amžiaus" klubo literatė Olga Viederienė, ištraukų iš knygos paskaitė Daiva Žiemelienė, Janina Monienė ir Danutė Balčiūnienė. Vakaro metu pristatyta ir garsinė plokštelė "Laumiukai". Smuiku griežė Juozas Staniulis. 

 

SVEIKATOS PROFILAKTIKOS DIENA 

Spalio 19 dieną LASS Pasvalio rajono filiale surengta sveikatos profilaktikos diena. Ją padėjo surengti Pasvalio rajono savivaldybės Visuomeninės sveikatos biuras. Renginyje visi norintys galėjo pasitikrinti kraujospūdį, išsitirti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat buvo galima nusistatyti kūno masės indeksą. Matuotas ir akispūdis. Norintys taip pat galėjo individualiai pasikonsultuoti su renginyje dalyvavusiais specialistais. 

Sveikatos tema vyravo ir spalio 24 dieną Ukmergės Vlado Šlaito bibliotekoje vykusiame susitikime. Čia kalbėta apie akių apsaugą ir gydymą. Renginio dalyviams koncertavo LASS Ukmergės rajono filialo moterų vokalinis ansamblis "Smiltelė". 

 

PAGERBTA GOLBOLO RINKTINĖ 

Spalio 26 dieną Lietuvos Respublikos kūno kultūros ir sporto departamente pagerbta Lietuvos vyrų golbolo rinktinė. Ji spalio mėnesį Danijoje vykusiame IBSA Europos golbolo čempionate iškovojo sidabro medalius, nes finale pralaimėjo tik suomiams. 

LR Kūno kultūros ir sporto departamente surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos aklųjų sporto federacija ir UAB "AVG Automix" (oficialus LUMO gamybos ir pardavimų atstovas Lietuvoje) pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Dabar "AVG Automix" - 2012 metų generalinis Lietuvos vyrų golbolo rinktinės rėmėjas. 

 

PAMINĖTAS BEATRIČĖS ŠIMTMETIS 

Spalio 27 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, paminėtas dainininkės Beatričės Grincevičiūtės 100-asis gimtadienis. Jame dalyvavo ir prisiminimais dalijosi viena ištikimiausių dainininkės bičiulių - Jadvyga Zinaida Janulevičiūtė. Šias moteris sieja keturių dešimčių metų draugystė. J. Z. Janulevičiūtė yra dokumentinio filmo "Beatričė" ir trijų knygų apie B. Grincevičiūtę autorė. 

Popietėje prisiminta B. Grincevičiūtės biografija, kūrybinis kelias, darbas su vaikais, indėlis į Lietuvos muzikinę kultūrą. Renginyje koncertavo Rudaminos (Vilniaus raj.) "Ryto" gimnazijos moksleivių choras "Balsų mozaika". 

 

POEZIJOS IR DAINOS ŠVENTĖ 

Spalio 27 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta respublikinė poezijos ir dainos šventė "Širdis poezijos sklidina". Renginyje nacionalinės premijos laureatų kūrybos paskaitė skaitovai iš Panevėžio ir Kauno, dainų šių poetų tekstais padainavo aktorius, dainininkas Gediminas Storpirštis. 

 

ŠVIETĖSI MOKSLEIVIAI 

Išnaudodami mokykloje vykstančios finansinio švietimo dienos galimybes, Lietuvos banke lankėsi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai. Jiems paskaitą "Lietuvos finansų sistema, asmeniniai finansai ir investavimo pradmenys" skaitė Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktoriaus patarėjas Bronius Povilaitis. Per dvi valandas trukusią paskaitą B. Povilaitis papasakojo apie ekonomiką bei finansų rinkų aktualijas, Lietuvos finansų sistemą, infliacijos poveikį pinigams ir jų perkamajai galiai, investavimo filosofiją ir finansinius produktus bei jų savybes. Regėjimo negalią turintys jaunuoliai susidomėję klausėsi specialisto patarimų, kaip atsakingai planuoti ir valdyti savo finansus, kaip teisingai ir laiku priimti investavimo sprendimus. 

Lietuvos banko ekspertai yra parengę 12 aktualių temų ir pasirengę perduoti savo patirtį 9-12 klasių mokiniams, norintiems pagilinti žinias apie centrinį banką, ekonomiką ir jos procesus. 

 

VAIKAMS APIE NEREGYSTĘ 

Švenčionėlių miesto kultūros centre surengtas edukacinis renginys jauniesiems ateitininkams ir jaunųjų dizainerių būrelio nariams iš Švenčionėlių pagrindinės mokyklos. LASS Švenčionių rajono organizacijos pirmininkė Stasė Mažuolienė papasakojo, kaip neregiai naudojasi baltąja lazdele, kaip skaito ir rašo brailio raštu, parodė neregiams skirtus Rubiko kubus (kur vietoj spalvų iškilūs taškeliai), šaškes. Visi mažieji smalsučiai ir smalsutės galėjo užsirišę akis pavaikščioti su baltąja lazdele ir patys įsitikinti, ar lengva neregiui orientuotis aplinkoje. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]