SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PAPILDĖ SIDABRO MEDALIAIS


Ant rinktinės žaidėjų marškinėlių - užrašas "lumo"Danijoje vykusiame Europos golbolo čempionate Lietuvos rinktinė užėmė antrąją vietą. Prieš tai, 2007 ir 2009 metais, mūsų šalies žaidėjai tapo analogiškų pirmenybių nugalėtojais. 

Danijoje iki finalo buvo laimėtos iš eilės šešerios rungtynės. Pogrupio varžybose ispanai nugalėti 16:6, belgai 5:4, danai 14:9 ir turkai 10:0. Ketvirtfinalyje prieš slovėnus laimėta 12:5, pusfinalyje prieš turkus 10:4. Tik finalo dvikovoje su suomiais patirtas vienintelis skaudus pralaimėjimas rezultatu 3:9. 

Vyriausiasis treneris Karolis Levickis šalies rinktinę sukomplektavo tik iš Vilniaus "Šaltinio" sporto klubo narių. Tarp šešių sportininkų keturi buvo ilgamečiai ir tituluoti rinktinės žaidėjai. Tai Marius Zibolis, Genrikas Pavliukianecas, Nerijus Montvydas ir komandos kapitonas Arvydas Juchna. Rinktinės debiutantai buvo Mindaugas Suchovejus ir prieš pat išvyką į Daniją netikėtai rimtą traumą gavusį vieną geriausių pasaulyje centro žaidėją Saulių Leonavičių pakeitęs Mantas Brazauskis. Antrasis treneris - Klaidas Janeika. 

- Prieš čempionatą jūs sakėte, kad sieksite aukso. Kas lėmė tai, kad nepavyko įgyvendinti savo tikslo? - klausiau trenerio K. Levickio. 

- Netikėta Sauliaus Leonavičiaus trauma ir pralaimėjimas finale. Pagrindinėje šalies rinktinėje antro centro neturėjome. Vietoj Sauliaus žaidęs Mantas iki lemiamų rungtynių kovojo gerai. Finale nesėkmę lėmė tai, kad varžovai išnaudojo tarp mūsų centro ir krašto žaidėjų buvusias per dideles spragas. Be to, mūsų sportininkai įmušė tris įvarčius į savo vartus. 

- Ką dabar galvojate apie kitais metais Londone vyksiančias parolimpines žaidynes? 

- Norime tokiose aukščiausio rango varžybose pirmą kartą iškovoti aukso medalius. Sieksime, bet garantuoti negaliu. Turime gerą gabių žaidėjų rezervą. Rengdamiesi parolimpinėms žaidynėms dalyvausime keliuose tarptautiniuose turnyruose. Juose savo naujos taktikos neatskleisime, slėpsime, kad būsimi pagrindiniai konkurentai kovoje dėl parolimpinių apdovanojimų iki Londono jos nežinotų. 

O ką apie Europos čempionatą ir būsimas parolimpines žaidynes "Mūsų žodžiui" sakė su šalies golbolu susiję autoritetai? 

Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas: "Kadangi šį kartą rinktinė netikėtai turėjo problemų, tai ir iškovotą antrąją vietą vertinu gerai. Kalbant apie Londono žaidynes mes, parolimpinio komiteto vadovybė, kaip ir kiti šio žaidimo entuziastai, pagrįstai tikimės aukso medalių." 

Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys: "Šalies golbolo rinktinė vienintelė šalyje tarp sveikų žmonių ir neįgaliųjų pagrindinių reprezentacinių komandų sukaupusi tokį solidų apdovanojimų kraitį. Todėl Europos čempionato bet kuri prizinė vieta mane tenkina. Tą patį sakau ir apie būsimas parolimpines žaidynes." 

Vilniaus "Šaltinio" sporto klubo pirmininkas Raimundas Šimkus: "Neblogai. Jokios tragedijos nėra, kad vietoj aukso medalių rinktinės žaidėjai parsivežė antrosios vietos apdovanojimus. Londone turėsime ne prastesnes galimybes negu kiti mūsų konkurentai tapti čempionais." 

Danijoje buvo ir viena Lietuvos golbolo teisėja - kaunietė Vaida Pokvytytė. Ji į tokio rango varžybas buvo pakviesta pirmą kartą. 

Lietuvos golbolo teisėjų asociacijos prezidentas Rimantas Venckutonis akcentavo, kad nuo 2007 metų, kai buvo įsteigta ši asociacija, jos nariai teisėjavo visuose Europos čempionatuose. 

Tarptautinė aklųjų sporto federacija (IBSA) jau pradeda rinkti Londono parolimpinių žaidynių golbolo teisėjų komandą. Iš Lietuvos yra tik vienintelė pretendentė - vilnietė Vilma Venckutonytė-Vaičiūnienė, kuri 2008 metais teisėjavo Pekino parolimpinėse žaidynėse. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]