TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

RUDENIO VITAMINAI


Burokėliai - puiki daržovė, labai mėgstama Lietuvoje. Juos valgyti ne tik skanu, bet ir labai sveika. Jie turi įvairių vitaminų - C, B grupės, mineralinių druskų - fosforo, kalio, magnio, geležies, cukraus. Juose yra medžiagų, kurios padeda virškinti baltymus ir susidaryti cholinui - medžiagai, skatinančiai kepenų ląstelių gyvybingumą bei jų veiklą. Cholinas reikalingas ir riebalų bei cholesterolio apykaitai, jis mažina kraujospūdį, apsaugo nuo aterosklerozės. Burokėliai gerina visų medžiagų apykaitą, skatina kraujodaros procesus - jie ypač tinka sergantiems mažakraujyste. Pektininės medžiagos naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje, pašalina iš žmogaus organizmo švino ir stroncio radioaktyviuosius junginius, sunkiuosius metalus bei kitus nuodingus medžiagų apykaitos produktus. 

Daržovėje esantys flavonoidai - medžiagos, veikiančios kaip antioksidantai. Burokėlių ląsteliena skatina žarnyno veiklą, gerina virškinimą, laisvina vidurius. Juose daugiausia iš visų daržovių jodo, o jodo druskos saugo nuo aterosklerozės, reguliuoja skydliaukės veiklą, magnio druskos mažina arterinį kraujospūdį. Virtuose burokėliuose esantis magnis stabilizuoja nervų sistemą. 

Be visų kitų teigiamų savybių, medicinos literatūroje rašoma, kad burokėlių sultys stabdo vėžinių ląstelių augimą bei dauginimąsi. Tačiau burokėliuose yra ir kraujo krešumą didinančių medžiagų, todėl ne visiems jų reikėtų daug valgyti. 

Valgyti burokėlius ir jų patiekalus naudinga, daug malonių skonio pojūčių, bet žalių burokėlių sultys veikia greičiau ir ilgiau. Pusė litro raudonųjų burokėlių sulčių per dieną akivaizdžiai sumažina padidėjusį kraujospūdį. Taip teigia Londono medicinos mokyklos mokslininkai. Jų teigimu, burokėlių sulčių poveikis pastebimas ir praėjus parai. Patariama burokėlių sulčių išgerti prieš pusryčius, nes ryte kraujospūdis būna didžiausias. Jei grynos sultys jums labai neskanu - įmaišykite vienos morkos ar obuolio sulčių. 

Kraujui gerinti gaminamas sulčių kokteilis - tikra vitaminų "bomba": morkų, burokėlių, citrinos sultys, medus, trintos spanguolės ir juodieji serbentai. Viską išmaišyti ir gerti rytais po stiklinę. 

Jei kas pasiūlo burokėlių išsirauti iš lysvės, būtinai susirinkite ir lapus. Kraštinius, pageltusius lapus nuimkite. Iš lapų galima išvirti nuostabiai skanią "barštelių" sriubą. Kai kurių mokslininkų teigimu, žali burokėlių lapai yra ne mažiau vertingi - kaip ir pati buroko šaknis. Jei lapų prisirinkote daug, juos nuplaukite, nusausinkite, smulkiai supjaustykite, kaip pjaustote lapines daržoves, pjaustykite kartu su visais kotais, sudėkite į plastmasinę maistui skirtą dėžutę ir užšaldykite. Žiemą beliks, išsivirus mėsos sultinį, sumesti lapelius, pavirinti apie pusvalandį ir skanauti lapienę. 

Pačius burokėlius galima virti, troškinti, kepti orkaitėje, konservuoti žiemai. Gaminami įvairūs patiekalai - sriubos, mišrainės ir salotos, garnyrai ir atskiri patiekalai. Beje, burokėliai labai tinka pasninko valgiams. 

 

Keletas patarimų, kaip virti burokėlius: 

Verdami burokėliai nepraras spalvos, jei vandenį pasaldinsite - 1 litrui vandens reikia pusės šaukštelio cukraus. Burokėlius geriau virti nesūdytame vandenyje - mažiau praras vitaminų. 

Jei žadate virti nuluptus burokėlius, darykite taip: nulupę ir nuplovę iškart dėkite į verdantį vandenį. Mat deguonis suardo nemažai vitamino C. 

Turbūt pastebėjote: jei į mišrainę įdedame virtų burokėlių, visos daržovės nusidažo raudonai. Taip neatsitiks, jei supjaustytus burokėlius pirmiausia sumaišysite su aliejumi, o tik paskui - su kitomis daržovėmis. 

Išvirtus burokėlius šaldytuve ilgiau išlaikysite neluptus, sudėtus į indą su šaltu vandeniu. Nuluptų daržovių nelaikykite ilgiau kaip vieną dieną. 

 

Ar bandėte burokėlius konservuoti su paprika? 

Reikės 1 kg virtų burokėlių, 1 kg svogūnų, 1 kg paprikos, 1 stiklinės acto, 1 stiklinės aliejaus, 0,5 litro pomidorų padažo, šaukšto druskos, prieskonių - jei mėgstate, labiausiai tiktų karis. 

Išvirtus burokėlius nulupti, supjaustyti plonais šiaudeliais. Išvalytą papriką supjaustyti juostelėmis, svogūnus - perpjautus per pusę siaurais griežinėliais, sudėti į puodą, užpilti aliejumi, actu, įdėti druskos ir užkaitinus pašutinti 15 minučių. Tada sudėti burokėlius, pomidorų padažą, prieskonius. Užvirinti ir maišant pavirti dar 15 minučių. Sudėti į iškaitintus stiklainius ir užsukti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]