RENGINIAI

Dovilė ZUOZAITĖ

MASKVOJE - LIETUVIŲ CHORINĖ MUZIKA


Šių metų rugsėjo 26-oji į valstybinio choro "Vilnius" (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas - Povilas Gylys) koncertinę biografiją bus įrašyta kaip viena iš reikšmingiausių datų. Ši diena tapo svarbi ne tik kolektyvo istorijai, bet ir visai Lietuvos chorinei kultūrai. "Vilnius", parengęs akapelinę mūsų šalies kompozitorių muzikos programą, pirmą kartą koncertavo Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje. 

Turinti senas pasaulinio lygio koncertų organizavimo tradicijas, žymiausia Rusijos aukštoji mokykla atlikėjus kviečiasi net į penkias sales, iš kurių pagrindinė - didžioji. Jau daugiau kaip 100 metų ši koncertinė erdvė yra visos konservatorijos "vizitinė kortelė". Nuostabi jos architektūra keri puošnumu, o kartu ir klasikiniu santūrumu, puiki, ypatingą muzikavimo malonumą teikianti akustika leidžia atlikti ne tik aukšto meninio lygio programas, bet ir įgyvendinti įvairius kūrybinius sumanymus. 

Choras "Vilnius" Maskvoje

Įsitikinti šios salės unikalumu, ypatingos akustikos skambesiu retą progą turėjo ir valstybinis choras "Vilnius", kuris koncertavo P. Čaikovskio konservatorijoje rengiamame VII tarptautiniame rudens chorinės muzikos festivalyje. Šiais metais jis buvo skirtas festivalio meno vadovo, konservatorijos profesoriaus Boriso Tevlino 80-ties metų jubiliejui. Šio žymaus Rusijos chorinės muzikos skleidėjo iniciatyva ir asmeniniu kvietimu valstybinis choras "Vilnius" dalyvavo festivalio atidarymo koncerte. 

Tą vakarą beveik du tūkstančius vietų turinti salė buvo pilna ne tik chorinės muzikos mylėtojų, bet ir profesionalių muzikinės visuomenės veikėjų, kuriems "Vilnius" atliko gana solidžią akapelinę lietuvių kompozitorių programą, papildytą užsienio autorių kūriniais. Tarp jų skambėjo ir P. Čaikovskio konservatorijoje kadaise studijavusių kompozitorių Aleksandro Gretchaninovo ir Sergejaus Rachmaninovo religiniai kūriniai. Su šia programa valstybinis choras "Vilnius" tapo lietuvių chorinės muzikos ambasadoriumi Maskvos visuomenei, kuri itin šiltai ir palankiai priėmė mūsų šalies kūrėjų muziką ir jos interpretacijas. Įvertindamas šio koncerto sėkmę, "Vilniaus" choro meno vadovas ir vyr. dirigentas prof. P. Gylys kalbėjo: "Mums teko didžiulė garbė ir atsakomybė P. Čaikovskio konservatorijoje pateikti lietuvių muzikos panoramą nuo profesionaliosios muzikos pradininko M. K. Čiurlionio kūrinių iki dabarties kūrėjų religinės muzikos ir šiuolaikinių lietuvių liaudies kompozicijų. Šią lietuvių autorių retrospektyvą papildė ir J. Ch. Bacho, Lotynų Amerikos saviti ir įdomūs choriniai kūriniai, itin įpareigojo ir rusų kompozitorių A. Gretchaninovo ir S. Rachmaninovo kūrinių interpretacijos. Tačiau audringa publikos reakcija, didžiulis susidomėjimas lietuvių kompozitorių kūriniais po koncerto, vertinimai - ir paties profesoriaus B. Tevlino, ir kitų choro dirigavimo katedros pedagogų - leidžia manyti, kad savo šalies chorinei kultūrai atstovavome garbingai. Apie savo pasirodymą mums patiems būtų neobjektyvu kalbėti, tačiau susilaukėme itin palankių atsiliepimų apie aukštą mūsų kolektyvo vokalinę kultūrą, įdomias kūrinių interpretacijas, efektingą programą, kuri visiškai atskleidė ir parodė mūsų chorinės kultūros tradicijas bei aktualijas." 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]