TRUMPAI

 

 


MOBILUMO KORTELĖ NEĮGALIESIEMS 

Europos neįgaliųjų forumas siekia įvesti universalią, visoje Europos Sąjungoje galiojančią neįgaliųjų mobilumo kortelę. Tokio sprendimo tikslas - sudaryti geresnes sąlygas neįgaliems žmonėms keliauti po Europą. 

Europos neįgaliųjų forumas pastebi, kad asmenys su negalia negali laisvai keliauti. Neįgaliesiems jų gyvenamojoje šalyje dažnai taikomos įvairios nuolaidos naudojantis transportu, dalyvaujant kultūros, sporto renginiuose, lankantis muziejuose ir kt. Tačiau norint jomis pasinaudoti reikia pateikti neįgaliojo pažymėjimą. Bėda ta, kad jis galioja tik savo šalyje. 

Problemą galima išspręsti įvedus Europos mobilumo kortelę. Naudojant vienodo dizaino korteles Europos Sąjungos šalių paslaugų teikėjai galės greičiau įsitikinti, ar neįgaliam asmeniui priklauso lengvatos. Tai leis išvengti diskriminacijos dėl tautybės ir padidins neįgaliųjų judėjimo laisvę. 

Tokiai kortelei patvirtinti nėra jokių įstatymų kliūčių. Ji turėtų būti priimta bendru šalių sutarimu, o kiekviena valstybė galės savarankiškai nuspręsti, kokias lengvatas ir išmokas taikyti kortelę turintiems asmenims. 

 

KLASIKOS SPALVOS PAJŪRYJE 

Rugpjūčio 17-20 dieną Neringoje nuskambėjo chorinės muzikos koncertų ciklas "Vasaros koncertai pajūryje". Šį ciklą jau aštuntą kartą surengė valstybinis choras "Vilnius". 

Koncertų ciklą "Vasaros koncertai pajūryje" rugpjūčio 17 dieną Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje pradėjo programa "Klasikos spalvos". Jomis sužėrėjo lietuvių kompozitorių M. K. Čiurlionio, M. Urbaičio, V. Miškinio kūriniai. Skambėjo ir F. Mendelssohn-Bartholdy'o, F. Schuberto giesmės, Ch. Gounod, G. Foure'o, F. Poulenco religiniai kūriniai. 

Rugpjūčio 19 dieną programą "Klasikos garsai" valstybinis choras "Vilnius" pristatė ir Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje. Chorui talkino solistai Laima Česlauskaitė, Paulius Bagdanavičius. 

Rugpjūčio 20 dieną ciklą "Vasaros koncertai pajūryje" Juodkrantės vasaros estradoje vainikavo premjerinė choro programa "Populiarioji džiazo klasika" - kūrybinė idėja akademinę muziką sujungti su džiazu, klausytojams pateikti įvairių šalių kompozitorių kūrinių savitas džiazines improvizacijas nuo lietuvių liaudies dainos iki žymiosios švedų grupės ABBA ar Fr. Mercury'io "Bohemiškos rapsodijos". Valstybiniam chorui "Vilnius" talkino džiazo muzikantai Artūras Anusauskas ir Vytautas Labutis. 

 

FONDE "BEATRIČĖS NAMAI" NAUJA VALDźIA 

Labdaros fondas "Beatričės namai" nuveikė nemažą darbą garsindamas dainininkės Beatričės Grincevičiūtės vardą. Mirus fondo iniciatoriui, įkūrėjui ir prezidentui Juozui Dzidolikui, kilo klausimas, koks tolesnis fondo likimas. 

Daugelio fondo "Beatričės namai" veikloje dalyvavusių žmonių nuomone, fondas turėtų likti ir savo veiklą tęsti, todėl išrinkta nauja fondo pirmininkė. Ja tapo muziejininkė, Beatričės palikimo bei Grincevičių giminės tyrinėtoja Laima Žukauskaitė. Atnaujinta ir fondo taryba. Į ją įtrauktos dvi naujos narės: muzikologė, valstybinio choro "Vilnius" artistė Dovilė Zuozaitė ir fondo atstovė Kaune Agnė Bašlytė. Pagal galiojančius fondo įstatus jo tarybą sudaro šeši nariai. 

Naujoji fondo vadovė artimiausius fondo darbus ir uždavinius įvardijo taip: "Prikelti Ilguvos dvarą kultūrinėms reikmėms. Šis noras Lietuvos kultūrinėje padangėje sklando jau nebe pirmi metai, bet realūs žingsniai pradėti daryti tik dabar. Tęsime pradėtus darbus." Fondo pirmininkė taip pat ketina skirti dėmesio projektinei fondo veiklai, fondo veiklos viešinimui. Beje, L. Žukauskaitė yra parašiusi ir jau įteikusi leidėjams knygą "Grincevičių giminės pėdsakais". 

 

IR VĖL ŠVENTĖ "TAU, VILNIAU" 

Rugsėjo 2-4 dieną surengta Vilniaus miesto šventė "Sostinės dienos 2011". Jų metu surengta jau septintoji neįgaliųjų meninės kūrybos ir amatų šventė "Tau, Vilniau". 

Šventė "Tau, Vilniau" surengta po dvejų metų pertraukos. Šiais metais ji pasižymėjo meninės saviraiškos, neįgaliųjų amatininkų, tautodailininkų brandumu. Į Vilnių atvyko apie pusantro tūkstančio neįgaliųjų iš visos Lietuvos. Koncertavo neįgaliųjų kolektyvai, amatininkai prekiavo savo dirbiniais. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai atstovavo meno saviraiškos kolektyvai iš Vilniaus, Panevėžio, Utenos, Jonavos, Kelmės, Tauragės bei Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių klubas "Vaivos juosta". Savo darbelius taip pat pristatė Klaipėdos regos ugdymo centras. Dalis neregių šventėje koncertavo ar prekiavo savo darbais kaip įvairių dienos ar socialinių paslaugų centrų dalyviai. 

 

ĮVERTINTAS NORMANTAS PRUŠINSKAS 

Europos aklųjų sąjunga talkinant firmai Onkio paskelbė jau penktąjį tarptautinį rašinio (esė) brailio raštu konkursą. Konkurso tikslas - paskatinti brailio rašto, pagrindinės aklųjų informacijos prieinamumo ir socialinės integracijos priemonės, vartojimą. Konkurso tema buvo "Brailio raštas keičia mano gyvenimą". 

Konkursui rašinius atsiuntė penkiolikos Europos šalių atstovai. Pateikti 44 rašiniai. Piniginiais prizais apdovanoti septyni rašinių autoriai iš Europos. Dar penki rašiniai susilaukė konkurso organizatorių pagiriamojo žodžio. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga šiam konkursui pateikė dviejų neregių rašinius. Jau žinomi šio konkurso rezultatai. Džiugu yra tai, kad mūsų šalies atstovas Normantas Prušinskas jaunimo kategorijoje konkurse laimėjo piniginį prizą "Už gerą rašinį" - 500 JAV dolerių. Rašinio autoriui darbo pateikimo metu buvo tik vienuolika metų. 

Visų skaitytojų vardu sveikiname jaunąjį konkurso laureatą, linkime ir toliau gražiai, sklandžiai dėstyti mintis bei nepamiršti brailio rašto. 

Normanto Prušinsko rašinį galite perskaityti žurnalo "Mūsų žodis" šių metų gegužės mėnesio numeryje. 

Konkurso organizatorių pagerbtus geriausius dvylika rašinių anglų kalba galima perskaityti Europos aklųjų sąjungos interneto svetainėje adresu: www.euroblind.org/projects-and-activities/activities/nr/210 . 

 

MUZIEJUI PAPRAŠIUS 

Edukacinė meno pažinimo paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas" nuo šių metų kovo veikia Klaipėdos laikrodžių muziejuje (Liepų g. 12). Paroda buvo gausiai lankoma ne tik pajūrio krašto žmonių, LASS rajonų filialų narių, moksleivių, bet ir atvykusių iš įvairių užsienio šalių svečių, turistų bei delegacijų. 

Klaipėdos laikrodžių muziejaus administracijos prašymu parodos eksponavimo laikas pratęstas iki 2012 metų kovo 22 dienos. VšĮ LASS centro taryba dėkoja muziejaus darbuotojams už nuoširdų rūpinimąsi paroda bei jos pristatymą visuomenei ir uostamiesčio svečiams. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]