TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PASKANAUKIME PUPELIŲ


Šiandien priskaičiuojama apie 200 pupelių rūšių. Pietų Amerikos indėnai šiuos augalus augino nuo senovės. Europoje, prie Viduržemio jūros, jie pradėti auginti XVI a. viduryje. Tiek gliaudomosios, tiek šparaginės pupelės, mitybų specialistų nuomone, padeda palaikyti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą organizme, o šparaginių pupelių ankštys yra puikūs vaistai sergantiems diabetu. 

JAV specialistai, remdamiesi atliktais tyrimais, nustatė, kad per mėnesį, kasdien suvalgant po pusę stiklinės virtų pupelių, cholesterolio kiekis sumažėja vidutiniškai 10 proc. Šio junginio kiekį, taigi ir tikimybę susirgti širdies ligomis, pupelės mažina todėl, kad skaidulinės medžiagos padeda organizmui pašalinti cholesterolio perteklių. 

Pupeles patartina valgyti pradėjus retėti kaulams, be to, jos naudingos osteoporozės profilaktikai - šią gydomąją savybę turi mikroelementas manganas, kurio pupelėse yra daug. Tyrimais nustatyta, jog šis mikroelementas labai svarbus kaulų tvirtumui. Jeigu organizme jo yra pakankamai, pavojus susirgti osteoporoze sumažėja. 

JAV universiteto tyrimai leidžia daryti išvadą, jog yra tiesioginis ryšys tarp folinės rūgšties, kurios nemažai yra pupelėse, trūkumo organizme ir plaučių vėžio. Taip pat nustatyta, jog žmonės, visiškai nevalgantys pupelių arba jomis besimėgaujantys itin retai, labiau rizikuoja susirgti ir kasos vėžiu. Nuovargį ir vangumą dažnai sukelia geležies trūkumas organizme. Taip gali atsitikti žmonėms, nevalgantiems mėsos arba norintiems numesti svorį. Nors liesa mėsa yra geriausias geležies šaltinis, nereikėtų pamiršti ir pupelių, puikiai galinčių ją pakeisti. Geležis suteikia organizmui energijos, vartodami pupeles ir kitokį proteino turintį maistą, įveiksime nuovargį ir stiprinsime raumenis. 

Šį kartą pakalbėkime apie šparagines pupeles, kuriomis galime mėgautis vasarą. Beje, dabar ir visą žiemą jų būna šaldytų visose parduotuvėse. 

Šparaginėse pupelėse baltymų susikaupia kaip mėsoje - apie 20 proc. Šie baltymai savo sudėtimi labai panašūs į mėsos, pieno, kiaušinių, todėl pupelės dažnai vadinamos "antrąją mėsa". Pupelėse labai daug angliavandenių, nemažai mineralinių medžiagų: natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies, fosforo, ląstelienos. Žaliose ankštyse daug vitamino C ir karotino, o grūduose - B grupės vitaminų, gyvybiškai svarbių amino rūgščių. 

Liaudies medicina šparagines pupeles pataria valgyti sergantiems gastritu ar sutrikus skrandžio sulčių sekrecijai. Jos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, padeda šalinti iš organizmo skysčių perteklių, tinka gydant inkstų, šlapimo pūslės ligas, hipertoniją. Pupelėse yra daug kalio, reikalingo širdies raumeniui stiprinti. Maistui vartojamos nesubrendusių šparaginių pupelių ankštys. Priklausomai nuo rūšies, ankštys būna žalios, geltonos, su žalsvos, baltos ar net juodos spalvos labai maistingomis pupelėmis. Jas galima įvairiai konservuoti, ruošti salotas, sriubas, užkandžius ar garnyrus. Šparagines pupeles derėtų valgyti tik virtas, kad suskiltų jose esanti ciano vandenilio rūgštis. 

Keletas patarimų gaminant pupelių patiekalus: 

- ankščių spalva išlieka nepakitusi verdant ant stiprios ugnies atidengtame puode; 

- virtų šparaginių pupelių ilgai negalima laikyti nuovire: pasidarys vandeningos ir neskanios. Išvirtas pupeles reikia nusunkti ir laikyti atidengtame puode; 

- ypač skanios piene (dar geriau grietinėlėje )troškintos šparaginės pupelės; 

- prieš konservuojant reikia išimti ankščių jungiamuosius audinius (nuskintą pupelės ankšties kotuką reikia nulaužti ir traukti išilgai pupelės - taip nusilupa iš šonų "siūlai"), nuplauti; 

- prieš šaldant, šparagines pupeles reikia apvirti 5 minutes pasūdytame verdančiame vandenyje. Išlieka graži ankščių spalva, greičiau paruošiamos atšildžius. 

Keletas šparaginių pupelių patiekalų. 

Vasaros salotos - lygiomis dalimis šparaginės pupelės, švieži agurkai, virtos morkos, sauja petražolių, druskos, maltų juodųjų pipirų, majonezo. 

Pupeles nuplauname, nuskiname kotelius su šoninėmis "siūlėmis", galima nuskabyti "nosytes" , bet nebūtinai, ir dedame į pasūdytą verdantį vandenį. Verdame apie 10-15 minučių. Atskirai išverdame nuplautas neskustas morkas. Atvėsintas morkas nulupame ir supjaustome smulkiais kubeliais, kubeliais supjaustome ir agurkus. Petražolių šakeles pjaustome kuo galima smulkiau, pupeles - maždaug vieno cm ilgio juostelėmis. Viską sudedame į dubenį, įberiame druskos, pipirų, dedame majonezo ir atsargiai išmaišome. Galime valgyti atskirai kaip šaltą užkandėlę ar pateikti kaip garnyrą. 

Keptos pupelės - šparaginės pupelės, fermentinis sūris, malti džiūvėsėliai, sviestas, druska, pipirai.  

Išvirtas sūdytame vandenyje pupeles dedame į keptuvę, kurioje išlydytas nedidelis gabalėlis sviesto, truputį apkepame, apibarstome džiūvėsėliais, tarkuojame sūrį, dar truputį apkepame, pabarstome pipirais ir pateikiame kaip karštą patiekalą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]