TRUMPAI

 

 


ŠVENTĖ ŽAGARĖJE 

Birželio 4 dieną Žagarėje LASS Joniškio rajono filialo nariams surengta šventė, skirta LASS 85-mečiui. Spektaklį šventės proga parodė Kriukų (Joniškio raj.) mėgėjų teatras. Po renginio akliesiems ir silpnaregiams bei jų svečiams surengta ekskursija po Žagarę ir jos apylinkes. Senosios Žagarės Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje aplankytas Barboros Žagarietės kapas. Žagarės istoriją priminė ir ekskursiją vedė Žagarės regioninio parko darbuotoja, projektų vadovė Vida Paulauskienė ir Žagarės parapijos klebonas Marius Diglys. Renginys baigėsi ant Žvelgaičių kalno.  

 

PAGERBTI LITERATAI 

Birželio 8 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos filiale surengtas literatūrinis vakaras "Praeinančiam pasaulyje praeisiu, kasdien suduždamas, bet išdidus". Renginys skirtas poeto Vytauto Mačernio 90-osioms gimimo metinėms. Renginyje dalyvavo poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos "Branduma" literatai. Jie paskaitė V. Mačernio eilių bei pačių sukurtų naujausių kūrinių. Jubiliato eilių taip pat paskaitė klaipėdietė LASS narė A. Kazlauskienė. Spaudinių parodą apie V. Mačernį surengė LAB Klaipėdos filialo darbuotojos.  

Šiame renginyje taip pat prisimintas šių metų birželio 1 dieną miręs Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Rimantas Černiauskas. Jo nueitą kelią pristatė, kūrybos paskaitė LAB Klaipėdos filialo vedėja Daiva Žiemelienė bei Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro darbuotoja Janina Monienė. Prisiminimais apie velionį pasidalijo LASS literatas Edmundas Pocius.  

 

DOVANA KAUNIEČIAMS 

Birželio 8 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengtas koncertas "Kad vėl sugrįžtų gerumu", skirtas Tėvo dienai. Jį mūsų bendruomenei dovanojo Kauno valstybinio muzikinio teatro solistai Kristina Siurbytė ir Žanas Voronovas, koncertmeisterė Beata Vingraitė. Skambėjo nuotaikingos populiarių operečių arijos, J. Marcinkevičiaus, A. A Jonyno, O. Jasinskienės, R. Mikutavičiaus ir kitų poetų eilių paskaitė centro mėgėjų teatro "Aira" skaitovės. Kultūrinio gyvenimo sezono pabaigtuvių koncertas tapo dvasios atgaiva visiems jame apsilankiusiems.  

 

SVETAINĖ NORINTIEMS DARBO 

Neįgaliųjų socialinių įmonių sąjunga kartu su partneriais iš Latvijos sukūrė internetinę svetainę www.galiudirbti.lt. Pagrindinis šio sumanymo tikslas - padėti neįgaliems žmonėms rasti darbą, o darbdaviams - pasiūlyti darbo žmonėms su negalia. Svetainėje galima pateikti savo gyvenimo aprašymą, taip pat galima rasti ir darbo pasiūlymų bei kitos su įdarbinimu susijusios informacijos.  

Šis sumanymas finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. 

 

POETŲ SUMANYMAS  

Birželio 11 dieną Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre su aklaisiais ir silpnaregiais susitiko pradedantys kūrybos kelią ir jau pripažinti jaunieji poetai Ilzė Butkutė, Aušra Gasiliūnaitė, Benas Januševičius, menotyrininkė ir poetė Laima Kreivytė. Svečiai paskaitė savo eilių. Beje, sumanymas aplankyti žmones su regos negalia ir supažindinti juos su savo kūryba kilo patiems poetams. Susitikime tartasi, ar tokius renginius būtų galima ateityje rengti nuolat.  

 

ŽEMAIČIAI PAS AUKŠTAIČIUS 

Birželio 14 dieną LASS Akmenės rajono filialo nariams suorganizuota išvyka į Pakruojį. Pažintinė kelionės dalis prasidėjo Bronės ir Broniaus Radeckų keramikos muziejuje, Kuršėnuose. Čia surinkti įvairūs keramikos dirbiniai: didelės ir mažos molinės vazos, žvakidės, kaukės. 

Po to lankytasi Šiaulių tardymo izoliatoriuje esančiame muziejuje. Čia aklieji ir silpnaregiai susipažino su sulaikytųjų kasdienybe, įkalinimo įstaigos teritorija, muziejaus ekspozicija. 

Po Šiaulių lankytasi Pakruojo dvare. Čia apžiūrėti dvaro rūmai, ūkiniai trobesiai, arkinis tiltas, Kruojos upelio vandens lygį reguliuojanti užtvanka.  

Vėliau Pakruojo neįgaliųjų dienos centre įvyko susitikimas su LASS Pakruojo rajono filialo nariais. Renginyje svečiams koncertavo šeimininkų vokalinis ansamblis "Varsa".  

Turiningai kelionei LASS Akmenės rajono filialo nariai paskyrė gautas 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio lėšas. 

 

"TEBŪNIE NAKTIS" 

Naktį iš birželio 18 į birželio 19 dieną Vilniuje jau penktą kartą surengtas kultūrinių renginių ciklas "Tebūnie naktis". Šios akcijos metu vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami į miesto centrą, ir ne tik į jį, dalyvauti koncertuose, parodose, susitikimuose.  

Pirmą kartą šioje akcijoje dalyvavo ir Lietuvos aklųjų biblioteka. Ji vėlų vakarą atėjusiems svečiams pasiūlė ekskursijas, kuriose buvo galima susipažinti su biblioteka, brailio raštu, skaitymo ir informacijos neregiams pateikimo raida, su Lietuvos aklųjų istorijos muziejumi. Buvo galima rašyti brailio raštu, pasiklausyti garsinių knygų.  

Viena ekskursija skirta šeimoms su vaikais, kitos dvi - jaunimui. Jaunimas ekskursijose dalyvavo užrištomis akimis: vaikščiojo po bibliotekos patalpas, "žiūrėjo" knygas su reljefinėmis iliustracijomis.  

 

SUSITIKO DVIEJŲ RAJONŲ NEREGIAI 

Birželio 23 dieną LASS Biržų rajono filialo nariams surengta išvyka į Zarasus. Čia aplankytos rajone turistų pamėgtos vietos. Po to biržiečiai susitiko su LASS Zarasų rajono filialo organizacijos nariais. Susitikime pasikeista darbo patirtimi, aptarti tolimesni organizacijų veiklos planai.  

 

LANKOMAS "MAGIŠKAS M. K. ČIURLIONIO PASAULIS"  

Nuo šių metų pavasario Klaipėdos laikrodžių muziejuje veikia edukacinė meno pažinimo paroda "Magiškas M. K. Čiurlionio pasaulis. Zodiakas". Tai bendras Lietuvos dailės muziejaus meno pažinimo centro bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos sumanymas, ketvirtasis neregių meninio ugdymo ilgalaikės programos "Pažinti meną pojūčiais" projektas.  

Birželio 2 dieną šią parodą ir Laikrodžių muziejaus ekspoziciją apžiūrėjo LASS Telšių rajono filialo aklieji ir silpnaregiai. Birželio pradžioje čia taip pat lankėsi panevėžiečiai. Birželio 22 dieną su paroda susipažino LASS Mažeikių rajono filialo nariai.  

Atvykę į specialiai jiems skirtą parodą, aklieji ir silpnaregiai taip pat aplanko ir kitas turistų pamėgtas uostamiesčio vietas. Neužmirštama pabūti ir prie Baltijos jūros.  

 

GERŲ IDĖJŲ NEREIKIA PAMIRŠTI 

Birželio 22 dieną LASS Ukmergės rajono filialo ir Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės filialo darbuotojos surengė antrąją kultūrinės ir meninės saviraiškos konkursinę popietę. Šių metų popietės pagrindinė tema - gerų idėjų nereikia pamiršti! Antrą kartą organizuoti tokią saviraiškos popietę pasiūlė aklieji ir silpnaregiai, kuriems praėjusiais metais šis renginys pasirodė itin prasmingas. Renginyje susirinkusiems prisistatė septyniolika žmonių. Jie dainavo, grojo, skaitė poeziją, demonstravo pačių sukurtus rankdarbius. Visi dalyviai labai išradingai pristatė savo gebėjimus: pasakojo istorijas, su jų meniniais gebėjimais susijusius nutikimus. Renginio pabaigoje programos dalyviai apdovanoti prizais.  


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]