TRUMPAI

 

 


ČEMPIONĖ "IŠ ANTRO KARTO" 

Gegužės 5-8 dieną Vilniuje įvyko Lietuvos aklųjų ir silpnaregių moterų šachmatų čempionatas. Jame net trys geriausiai turnyre žaidusios sportininkės surinko vienodą taškų skaičių. Todėl joms teko žaisti papildomas partijas tam, kad kovoje būtų išaiškinta čempionė. O čempionė įgijo teisę dalyvauti Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos (IBCA) Europos šachmatų čempionate. Jis įvyks rugsėjo mėnesį Rodo saloje (Graikija). Pirmą vietą ir teisę dalyvauti čempionate iškovojo Violeta Benkunskienė. Antra liko Irena Karsokaitė, trečia - Irena Skėrutė. 

 

ĮVERTINTAS LIETUVOS AKLŲJŲ BIBLIOTEKOS PROJEKTAS 

Gegužės 17 dieną Lietuvoje paminėta Pasaulio informacinės visuomenės diena. Tą dieną gero įvertinimo sulaukė Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) vykdomas projektas "Virtuali aklųjų biblioteka". 

Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie LR susisiekimo ministerijos Pasaulio informacinės visuomenės dieną įvertino informacinių technologijų projektus, finansuojamus iš ES ekonomikos augimo veiksmų programos. Iš 80 finansuojamų projektų atrinkti šeši. Paprašyta vykdytojų trumpai juos pristatyti. Projektas "Virtuali aklųjų biblioteka" nominuotas kategorijoje "InfoVi įtrauktis". Jis reikšme ir svarbumu prilygintas Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, "Sodros", Valstybinės mokesčių inspekcijos vykdomiems informacinės įtraukties projektams. 

Biržely projektas "Virtuali aklųjų biblioteka" persirita į antrąją pusę. Kartu prasideda naujas jo veiklos etapas: pradedama kurti DAISY knygų leidybos sistema. Netrukus turėsime pirmąsias šiuo formatu išleistas lietuviškas knygas. Taip pat pradedama kurti sistema "Elvis". 

 

KLAIPĖDIEČIŲ "VAKARIENĖ TAMSOJE" 

Gegužės 25 dieną Klaipėdos Senamiesčio "Rotary" klubas pakvietė savo narius ir garbius miesto žmones į renginį "Vakarienė tamsoje". Jame rinktos lėšos akliesiems ir silpnaregiams vaikams bei jų tėvams. Renginio dalyviai supažindinti su Klaipėdos regos ugdymo centro bei VšĮ "Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras" veikla, stebėjo aklųjų ir silpnaregių atlikėjų pasirodymus, dainininkų Viliaus ir Violetos Tarasovų koncertą. Aukcione buvo parduodami įvairūs aklųjų ir silpnaregių sukurti darbai - piešiniai, keramikos dirbiniai bei natūralaus dydžio šiaudinis arklys, kurį nupynė per 50 metų gyvuojančios aklųjų ir silpnaregių socialinės įmonės "Regseda" silpnaregiai. 

Įsimintiniausia vakaro dalis - vakarienė tamsoje. Nors aklinoje tamsoje vakarieniaujantys svečiai susidūrė su įvairiais sunkumais, tačiau viskas praėjo sklandžiai. Renginio dalyviams pagelbėjo VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro direktorė, tiflopedagogė Daina Vitkauskienė, paaiškinusi, kaip nematant reikia orientuotis aplinkoje. 

Surinktos lėšos bus skirtos Klaipėdos regiono aklųjų ir silpnaregių vaikų bei jų tėvų vasaros stovyklai "Pažinimo stebuklas". 

 

40 METŲ SU NEREGIAIS 

Gegužės 26 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centre surengta liaudiška šventė "Tarsi gyvas šaltinio vanduo". Renginys skirtas centro folkloro ansamblio "Kanapija" vadovės Bronės Kuzmickienės kultūrinio darbo su aklaisiais ir silpnaregiais 40-mečiui. Už ilgametį darbą, indėlį į Kauno kultūrinį gyvenimą vadovė apdovanota Kauno mero Rimanto Mikaičio padėkos raštu. Jai skirta ir LASS pirmininko Sigito Armono padėka. 

 

"ŠALTINIO" TAURĖ LIKO NAMIE 

Gegužės 27-29 dieną Vilniuje surengtas tarptautinis golbolo (aklųjų riedulio) turnyras Lietuvos aklųjų sporto federacijos sporto klubo "Šaltinis" taurei laimėti. Turnyras rengiamas antrą kartą. Pirmasis surengtas 2010 metais. Turnyras dar jaunas, bet jau spėjęs tapti solidžiu. Yra žinomas ir vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose golbolą žaidžiančiose šalyse. Iš viso turnyre dalyvavo 10 komandų. Tarp jų - Afrikos čempionai - Alžyras, Sidnėjaus ir Atėnų parolimpinių žaidynių čempionai danai, Atlantos parolimpinių žaidynių čempionai suomiai. Lietuvai turnyre atstovavo dvi "Šaltinio" komandos. 

Šis tarptautinis turnyras - vienas iš pasirengimo etapų spalio mėnesį Danijoje vyksiančiam Europos golbolo čempionatui. Lietuvos golbolo komanda šiame čempionate sieks aukščiausių apdovanojimų, tai užtikrintų jai geresnį finansavimą ruošiantis 2012 metų Londono parolimpinėms žaidynėms. 

Turnyre "Šaltinio" sportininkai dar kartą patvirtino, kad yra šio žaidimo lyderiai. "Šaltinio" pirmoji komanda nepralaimėjo nė vienų rungtynių ir iškovojo pirmą vietą bei "Šaltinio taurę". Antri liko švedai. Antroji "Šaltinio" komanda pogrupyje kiek netikėtai pralaimėjo čekams, o pusfinalyje - švedams ir finale turėjo kovoti dėl trečios vietos su alžyriečiais. Juos nugalėjo ir užėmė trečiąją vietą. Penkti liko Čekijos, šešti - Suomijos atstovai. 

Geriausias turnyro gynėjas - "Šaltinio" žaidėjas Saulius Leonavičius, rezultatyviausiu puolėju tapo alžyrietis Mokrane Mohamed (34 įvarčiai). Rezultatyviausias iš lietuvių buvo Nerijus Montvydas (23 įvarčiai). 

 

AKCIJA KLAIPĖDOS VIEŠAJAME TRANSPORTE 

Jau keletą mėnesių Klaipėdos miesto viešojo transporto autobusuose galima pamatyti informacinius lipdukus, paaiškinančius, kam yra reikalingi "kalbantys" autobusai. Juose vidinių ir išorinių garsiakalbių dėka keleiviai informuojami apie stotelės pavadinimą ir autobuso numerį. Šis projektas - akcijos "Baltoji lazdelė autobuse" tęsinys. Tokiu būdu siekiama šviesti visuomenę apie neregių ir silpnaregių garsinės informacijos poreikį. 

Klaipėdos jaunieji socialdemokratai išklijavo 60 lipdukų Klaipėdos autobusų parkui priklausančiuose autobusuose su tekstu "Aš nematau, bet girdžiu! Man būtina laiku pateikiama garsinė informacija. Dėkoju už supratingumą! Socialinės akcijos organizatorius: Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos miesto filialas". LASS Klaipėdos miesto filialas dėkoja projekto globėjai - Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narei Lilijai Petraitienei už šios iniciatyvos įgyvendinimą. 

 

SU TĖVO DIENA! 

Birželio 5 dieną šalyje paminėta Tėvo diena. Ta proga spaudoje daug dėmesio skirta žymiems nūdienos tėvams. Viename iš laikraščių prisimintas ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Edvardas Žakaris. Pasirodo, jis yra gausiausią šeimą turintis seimūnas. Mūsų sąjungos narys E. Žakaris augina net penkis vaikus - keturis sūnus ir vieną dukrą. Vienas iš parlamentaro sūnų Lukas taip pat pasuko politikos keliu. Šių metų rinkimuose į vietos savivaldą jis išrinktas į Šiaulių miesto tarybą. Lietuvos Respublikos Seime po keturis vaikus augina trys parlamentarai - Petras Gražulis, Algis Kašėta ir Žilvinas Šilgalis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]