MEDICINA

 

REGĖJIMO GERINIMAS PAGAL NORBEKOVĄ


Šiais neramiais ir nesaugiais laikais nuolat atsiranda "pranašų" arba aiškiaregių. Jie nesikuklindami savo "mokymą" paskelbia kuo didesnei auditorijai. Savais metodais gydydami žmones, aiškiaregiai, be kitų kūno organų, neužmiršta ir akių. Vienas iš jų - Mirzakarimas Norbekovas. Psichologijos, pedagogikos, medicinos, filosofijos daktaras, profesorius, Rusijos ir kitų užsienio akademijų narys korespondentas, "Žmogaus savaiminio atsistatymo instituto" įkūrėjas ir prezidentas, kelių žinomų knygų, kurios padėjo žmonėms, autorius. Jis - unikalios mokomosios-sveikatingumo sistemos kūrėjas, kurią 1998 metais Tarptautinė nepriklausomų medicinos ekspertų asociacija įvardijo kaip pačią efektyviausią tarp alternatyvių gydomųjų sistemų. 

Mirzakarimas Norbekovas gimė 1957 metais Uzbekijoje, netoli Samarkando. Sulaukęs 16 metų dirbo sienų tapybos dailininku. Nuo 1976 metų tarnavo kariuomenėje. Pablogėjus sveikatai, tarnybą teko palikti. Ilgai gydėsi. Vėliau Andižane (buvęs Taškentas) įstojo į Medvilnės perdirbimo institutą. Jo nebaigė. Susirgęs M. Norbekovas susidomi netradiciniais žmogaus gydymo būdais. Studijuoja įvairiose aukštosiose mokyklose. Pasak buvusios Mirzakarimo žmonos, "mokslo daktaro diplomams vyras pinigų negailėjo". Spaudoje pasirodo jo parašyti straipsniai ir knygos. Kai kurių mokslininkų, tyrinėjančių sektas teigimu, M. Norbekovas yra apsišaukėlis sektantas, todėl jo skelbiamas tiesas derėtų vertinti labai atsargiai. Antra vertus, Rytų, priešingai nei Vakarų, kultūroje visada buvo ir tebelieka labai svarbus mokytojo - mokinio ryšys. Kiekvienas mokytojas aplink save suburia mokinius, tampa savotišku lyderiu, o jo pasekėjai gali priminti sektą. 

M. Norbekovo metodika - tai fizinių ir psichoemocinių pratimų kompleksas, padedantis lengviau, visapusiškiau ir patikimiau pažinti kūno pojūčius, panaudoti jo įgūdžius, vystyti gebėjimą sąmoningai valdyti emocinę būklę. 

Ši metodika neturi nieko bendra su ekstrasensorika ar hipnotine įtaiga, ji nesiūlo jokių vaistų ar gydomųjų priemonių. Ji tenurodo galimybę, kuria dera pasinaudoti žmogui, norinčiam įveikti įkyrų prie gyvenimo bei mirties ribos stumiantį negalavimą. 

Žymiausia M. Norbekovo knyga "Kvailio patirtis arba raktas į praregėjimą". Tai ne tik instrukcija, padedanti greičiau susigrąžinti regėjimą, ne paprastas filosofijos traktatas chroniškam ligoniui-nevykėliui, o greičiau instrukcija veikti. Knygos autorius pataria: "Kiekvieną dieną formuosite tikėjimą savimi, kad Jūs esate nugalėtojas, kad esate stiprus žmogus, sugebantis kontroliuoti gyvenimo tėkmę. Kiekvieną rytą priverskite save valios jėga pajausti, kad Jūs esate ramybė, nuoširdumas, gyvybiškumas, švelnumas, grožis, gerumas, jėga, meilė, galybė! Paprasčiausiai sukurkite tai! Nugali ne technika, o dvasia! Sukurkite jausmą, kad Jūs esate gerumas, meilė, jaunystė, sveikata, supratingumas ir pan., kad Jūs esate viskas, ką Jūs laikote įprastu žmogui! Ir tegul būna taip!" 

 

Vaikas plačiai atmerktomis akimis.AKIŲ PRATIMAI 

Per žiemą ir pavasarį akys nusilpsta. Nuo ryškios šviesos akis mėginame apsaugoti akiniais nuo saulės. Norbekovas teigia: "Keista mada nešioti tamsius akinius nuo saulės. Kurmis, jeigu išlįstų į dienos šviesą, tai jam iš tiesų reikėtų tamsių akinių, nes jo akys pritaikytos tamsai. Žmogui to daryti tikrai neverta. Mokytojas rekomenduoja kiekvieną dieną atlikti soliarizacijos pratimus akims. Soliarizacija - tai saulinimas. Saulinimo pratimus galima atlikti su įvairiais šviesos šaltiniais: žvake, prieš langą, su įvairaus stiprumo elektros lemputėmis, o ypač su saule. Pasak Norbekovo, saulės šviesa - tai visų organų, o ypač akių geriausias gydytojas. Jeigu jūsų akys jaučia saulės badą, jei nešiojate tamsius akinius, tai priprasti prie saulės šviesos reikia atsargiai. Soliarizacija daroma užsimerkus, ir tik vėliau prisimerkus. Šiuos pratimus galima atlikti ir atmerktomis akimis, bet tik anksti ryte ar vėlai vakare. Saulinimo pratimai yra daromi kartu su akis atpalaiduojančiais pratimais: lingavimais arba posūkiais. Pradedama nuo 20-25 posūkių ar lingavimų. 

Posūkiai: atsistojame prieš saulę ir atliekame didžiuosius posūkius: nusisukdami nuo saulės veidu ir visu kūnu sukamės į kairę, į dešinę: saulė iš kairės - saulė iš dešinės... 20-25 kartus. 

Lingavimai: surand8ame vietą, kad atsistojus prieš saulę, viena akis būtų šešėlyje, o kita - apšviesta. Ir linguojame: saulė pasislepia (abi akys šešėlyje), saulė šviečia (abi akys saulėje). 20-25 kartai. Soliarizacijos pratimai gerinant regėjimą yra patys svarbiausi, nes jie akis ir atpalaiduoja, ir maitina. 

Tausojant regėjimą Norbekovas ragina daryti akių masažą: tai puikus būdas gerinti regėjimą, o ypač toliaregiams, trumparegiams ir astigmatikams, profilaktinė priemonė nuo glaukomos ir kataraktos. 

Taškinis masažas. Apie akis yra išsidėstę keturi akupunktūriniai taškai: tijan-ing - ant antakio arčiau nosies; ing-ming - akies kamputyje šalia nosies; si-bai - po akimi ant akiduobės krašto maždaug per vidurį; ir tai-jang - akies kampe prieš nosį. Su akimis ypač susiję yra oda, kepenys ir inkstai. 

Akių obuolių masažas. Du pirštus - rodomąjį ir didįjį - dedame ant akių obuolių, paspaudžiame akių obuolius ir vibruojame pirmyn atgal. Pavibravome, pertraukėlė ir vėl vibruojame. Taip tris kartus. Trinti nereikia. Šis masažas labiausiai padeda trumparegiams, nes gerina akių apvalumą. Vėliau pirštais masažuojame akių obuolius iš visų keturių šonų: iš abiejų kraštų ir apačioje bei viršuje. Dar vėliau keturiais pirštais; nykštys apačioje ir trys pirštai viršuje, be mažylio apimame akis ir jas "paglamžome", pavibruojame, pageriname kraujo apytaką. 

Mokytojas taip pat siūlo atlikti šiuos akių pratimus. Pratimai atliekami nusiėmus akinius. Kaklas nejuda, juda tik akys. Atlikdami pratimus reikia vengti staigių judesių. Po kiekvieno pratimo - pamirksėti. 

1. Akys aukštyn - žemyn. Pamirksėti. 

2. Akys į šonus, į kairę ir į dešinę. Pamirksėti. 

3. Diagonalės. Akys aukštyn dešinėn ir žemyn - kairėn. Pamirksėti. Ir atvirkščiai. Pamirksėti. 

4. Keturkampis. Įsivaizduojame keturkampį ir paeiliui žiūrime į kiekvieną jo kampą. Pamirksėti. 

5. Apskritimas arba ciferblatas (į vieną ir į kitą pusę). Pamirksėti. 

6. Aštuoniukės: stačia ir gulinti (į vieną ir į kitą pusę). Pamirksėti. 

7. Gyvatėlė arba sinusoidė (į vieną ir į kitą pusę). Pamirksėti. 

8. Armonika. Pamirksėti. 

9. Periferinis regėjimas. Pamirksėti. 

10. Tie patys pratimai užsimerkus. Pamirksėti. 

Pratimų trukmė - 5 minutės. Rekomenduojama juos per dieną kartoti 3-6 kartus, prieš valgį. Tie, kurie nešioja akinius stipresnius kaip keturios dioptrijos, pratimus turi daryti ne daugiau kaip 3-4 kartus. Svarbu atsiminti - pratimai atliekami lėtai, be įtampos. Po šitų pratimų gali atsirasti nemalonių pojūčių: galvos skausmas, akies obuolių skausmas, "smėlis" akyse, ašaros, akių patamsėjimas, mirgėjimas akyse, spalvotos dėmės ir pan. Atsiradus šiems reiškiniams, žinokite: atlikdami pratimus, persistengiate. Pagerėjus akių kraujotakai, šie simptomai pranyksta. Tada patartina laikinai sumažinti pratimų skaičių. 

Akomodaciniai pratimai. Arti - toli. Tokių pratimų yra daug. Kai kuriuos iš jų patys galėsite pritaikyti ar net susikurti naujų. Pratimų esmė - žiūrime į pasirinktą daiktą iš labai arti, o vėliau - iš toli. Ką galima pasirinkti žiūros atskaitos tašku? Pavyzdžiui, atžymą ant lango stiklo. Priklijuokite ant lango stiklo kokią nors žymę, pvz., popieriaus lapelį. Nusiėmę akinius, mirktelėję, iš arti žiūrite į atžymą, vėl mirktelėjote, žiūrite į tolį ir t.t. Šitą pratimą patogu atlikti važiuojant automobiliu ar troleibusu, kai sėdima prie lango. 

Žiūrėjimas į nykštį. Nykštis prie akies yra priartinamas ir atitolinamas. 

 

Žvairumą mažinantys pratimai 

1. Atpalaiduoti visus akių raumenis: soliarizacija, didieji posūkiai, atsiminti kažką malonaus, pamirksėti. 

2. Stipriąją (t.y. ne žvairąją, nes paprastai žvairuoja ta akis, kuri mato silpniau) akį uždengiame pirato akiniais (pirato akiniai - tai rėmeliai be stiklų, o viena skylė yra uždengta) ir žiūrime į veidrodį. Žiūrėdami į veidrodį atliekame posūkius galva taip, kad treniruotume nusilpusį raumenį. Šiuo atveju, kai dešinė akis žvairuoja į nosies pusę, reikia sukti galvą tik į dešinę pusę. Jeigu ta pati akis žvairuotų į išorę, galvą sukti reikėtų tik į kairę pusę. Visą laiką žiūrint į save veidrodyje ir pusiau sukant galvą, patariama mintyse kartoti: "Aš treniruoju susilpnėjusį raumenį. Vieną raumenį atpalaidavau atpalaidavimo pratimais, o kitą patreniravau ir po kiek laiko akis žiūrės normaliai." 

Norintiems išsamiau susipažinti su M. Norbekovo biografija ir darbais siūlome aplankyti jo įkurtą oficialų internetinį puslapį: www.anoisch.com. Lietuviškai - www.norbekov.lt 

 

Parengė Emilija DERŠKUTĖ 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]