RENGINIAI

Irena VOLODKIENĖ

ATVELYKIO VAKARONĖ ŠIAULIUOSE


Pirmasis sekmadienis po Velykų vadinamas Atvelykiu. Tai aštuntoji diena po Kristaus prisikėlimo, užbaigianti velykinę savaitę. Iki Atvelykio būtinai reikia aplankyti savo krikštavaikius ir apdovanoti juos gražiais margučiais, įvairiais niekučiais, žaisliukais. Per Atvelykį reikia pasimatyti su giminėmis, jeigu dėl kažkokių priežasčių nesimatėme per Velykas. Tą dieną dažytus kiaušinius daužyti gali tik vaikai. Todėl Atvelykis dar vadinamas Mažosiomis Velykėlėmis arba Vaikų Velykomis. Šventės pavadinimas primena, kad mes kartu su gamta atgimstame, o su atgimimu turėtume sau ir visiems palinkėti dvasinės ramybės nelengvoje šiandienos kasdienybėje. 

Prisimenant senąsias lietuvių tradicijas balandžio 28 d. Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus darbuotojai surengė Atvelykio vakaronę "Marguti, riedėk". Į šią jau tradicine tapusią vakaronę rinkosi Gubernijos rajono gyventojai, Šiaulių neregiai ir silpnaregiai. Atėjusieji buvo maloniai nustebinti priesalyje surengta pavasarinių kompozicijų paroda. Jau pieš porą savaičių Šiaulių neregių ir silpnaregių klubo "Pabūkime kartu" dalyvės rinkosi į edukacinį užsiėmimą "Pavasarinių kompozicijų kūryba ir margučių puošyba". Užsiėmimą vedė ir naujos margučių puošybos technologijos mokė Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro ansamblio "Sedula" dalyvė Danutė Šniukienė. Danutė supažindino su kiaušinių marginimo technikomis, išmokė naujo margučių dekoravimo būdo panaudojat siūlus ir supjaustytas vyteles. Užsiėmime neregių ir silpnaregių sukurti margučiai papuošė Velykų medelį, kuris kartu su kitomis kompozicijomis buvo eksponuojamas pavasarinių kompozicijų parodoje. 

Eilutė margučių ridenimo varžytuvėse."Tegul pavasariškas atbudimas primena amžinąsias vertybes - tikėjimą, meilę, viltį. Tegul šventinis pakilimas įkvėps kiekvienam iš mūsų norą gyventi gražesnėje aplinkoje, nuoširdžiai bendrauti, kurti. Džiugaus pavasario, sėkmingų darbų, darnos jūsų šeimose", - šiais žodžiais renginio vedėja pasveikino visus susirinkusius į Atvelykio vakaronę. Koncertinę programą Vlado Mozuriūno ir Idros Mažuikaitės daina "Parašyk man laišką" pradėjo Šiaulių kultūros centro vokalinis ansamblis "Dermė" (vadovė - Kristina Mockutė, akompaniatorė - Asta Jablonskienė). Sulaukėme ir svečių - Kelmės kultūros centro merginų vokalinio ansamblio (vadovė - Viktorija Jagaudienė). Ansamblių programoje skambėjo lyrinės dainos apie pavasarį. Artėja dar viena šventė - Motinos diena, todėl daina "Motinos veidas", atliekama kelmiečių, buvo skirta visoms salėje esančioms mamoms ir močiutėms. Ansamblių merginos žiūrovams pateikė ir staigmeną - tikra sielos atgaiva tapo koncerto pabaigoje kartu sudainuota lietuvių liaudies daina "Teka, teka". 

Kokia gi Atvelykio šventė be margučių ir liaudies žaidimų? Renginio dalyviai ypač aktyviai dalyvavo gražiausio, didžiausio, mažiausio, stipriausio margučio rinkimuose. Vertinimo komisija gražiausio margučio savininkėmis pripažino LASS nares Onutę Alksnienę ir Janiną Glušakovienę. Mažiausio ir didžiausio margučių titulus pelnė Evelina Dinytė. Stipriausiu margučiu galėjo pasigirti Aniceta Šlivinskienė. Į margučių ridenimo varžybas įsijungė ir senas, ir jaunas, čia nepralenkiamos buvo LASS narės Aldona Meškonienė ir Renė Vainorienė. Vedėja Inta Skeivienė nugalėtojus apdovanojo rėmėjų prizais. Šventės nuotaiką pagyvino diskoteka. 

Gražiai pasakyta, kad Atvelykis "panašus į upelį, kuris ištryškęs iš Velykų šaltinio ima šakotis, kad pasiektų, atgaivintų ir atnaujintų kiekvieną, taip pat ir tą, kuris negali įtikėti nepamatęs. Tebus Atvelykis visiems mums priminimas, kad esame pašaukti tyrumui". 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]