RENGINIAI

Justina GAGARINA

KONKURSUI PASIBAIGUS


Pirštai čiuopia iškilųjį brailio knygos raštą.Kiekvienais metais pavasarį Lietuvos aklųjų bibliotekoje, Vilniuje ir jos filialuose Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje bei Ukmergėje, vyksta Brailio rašto skaitovų konkursai. Kas dveji metai šis konkursas tampa respublikinis. Stipriausi skaitovai iš visos Lietuvos atvyksta į Vilnių, kad pasitikrintų savo skaitymo brailio raštu sugebėjimus. Pats Brailio rašto konkursas paprastai rengiamas gegužės 7-ąją (ar jai artimą dieną, kaip kad šįmet, gegužės 5-ąją) - Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Tradiciškai ši diena Lietuvoje minima ir kaip Brailio rašto diena. Be to, šiais metais konkursas buvo skirtas LASS 85-čiui bei Beatričės Grincevičiūtės 100-osioms gimimo metinėms. Tuomet, 1926 m., buvo žengti pirmieji žingsniai organizuoto aklųjų ir silpnaregių gyvenimo Lietuvoje link. Pranas Daunys, vienas iš šio judėjimo aktyvistų ir iniciatorių, pritaikė Luji Brailio abėcėlę lietuvių kalbai - padėjo pamatus aklųjų ir turinčiųjų regėjimo negalią žmonių švietimui. Su šiuo jo darbo vaisiumi - abėcėle - buvo padaryta pradžia ir būsimiems brailio raštu skaitančių žmonių konkursams mūsų bibliotekoje. 

Dainininkė Beatričė Grincevičiūtė, kaip paaiškėja skaitant publikuotus artimųjų ir bičiulių atsiminimus, buvo aistringa literatūros ir skaitymo mėgėja, daugelį lietuvių rašytojų pažinojusi asmeniškai, turėjusi nuomonę apie jų kūrybą, atmintinai deklamuodavusi ne vieno poeto eiles. Moteris, kuri džiaugėsi liga, paguldžiusia į ligoninę, nes tai suteikė laiko perskaityti Ievos Simonaitytės "Vilių Karalių". 

Šiais metais Vilniuje susirinko 24 brailio rašto skaitovai, atrinkti vietiniuose LAB filialų skaitovų konkursuose bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo (LASUC) ir Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centruose. Kaip įprasta, dalyviai buvo suskirstyti į 3 grupes: stipresniųjų skaitovų (150 žodžių), vidutinio pasirengimo (100 žodžių) bei moksleivių grupę (pastaroji dar suskirstyta į pradinukų, jaunesniųjų bei vyresniųjų moksleivių). Vertinimo komisijose dalyvavo LAB darbuotojai, Vytautas Gendvilas - VšĮ "Brailio spauda" direktorius, žurnalo "Mūsų žodis" vyr. redaktorius, bei Onutė Vaitulionienė, LASUC informacijos skyriaus vadovė. 

Dalyviai pademonstravo savo gebėjimus ne tik greitai, bet ir labai išraiškingai skaityti brailio raštu pateiktus tekstus. Moksleivių grupėje, jauniausių skaitytojų, pradinukų, pogrupyje geriausiai sekėsi H. Kasperavičiui iš LASUC, jaunesniųjų moksleivių - B. Narmontaitei (LASUC), vyresniųjų - R. Saulėnaitei (LASUC). Pirmas vidutinio pasirengimo grupėje buvo vilnietis A. Rakislav. Tradiciškai pirma vieta ir absoliutaus nugalėtojo titulas atitenka geriausiai pasirodžiusiam skaitovui iš stipresniųjų grupės. Šį kartą nepralenkiama pasirodė Vitalija Petkutė iš Šilutės. Jai ir atiteko pirmoji vieta bei pagrindinis UAB "Biomedika" įsteigtas prizas. Dėmesingai klausant visiems renginio dalyviams, Vitalija dar sykį perskaitė ištrauką iš J. Z. Janulevičiūtės kūrinio "Lapkričio Beatričė" ir sulaukė audringų ovacijų. Nors, kaip pripažino nugalėtoja, skaitydama visiems ji jaudinosi kur kas labiau, nei tuomet, kai jos pasirodymą vertino komisija. Renginio svečiai, LASS centro tarybos pirmininkas Sigitas Armonas ir vyresnioji specialistė Danutė Cidzikienė sveikino susirinkusiuosius, dėkojo dalyviams už jų entuziastingą dalyvavimą konkurse. D. Cidzikienė priminė apie galimybę dalyvauti ne tik skaitymo, bet ir rašinio, kaip brailio raštas keičia ar pakeitė nematančio žmogaus gyvenimą, konkursuose. 

Kaip ir visos šventės, taip ir konkurso diena prabėgo labai greitai, nors ruoštasi jai pakankamai ilgai. Vis dėlto mes, LAB darbuotojai, tikimės, kad kiekvienas dalyvis išsivežė malonių įspūdžių ir prisiminimų kraitelę, kurioje sutilpo ir jaudulys atsisėdus priešais komisiją, ir džiugesys, atpažinus seniai sutikto bičiulio balsą, ar susiradus naujų draugų. Ir vėl unikalusis Luji Brailio išradimas - brailio raštas - buvo visus vienijanti jungtis. Ką gi, susitiksime po dvejų metų, pasilikite sveiki su knyga po ranka. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]