TEISĖS NAUJIENOS

Giedrius STOŠKUS

ŽENKLAS IR KORTELĖ


Neįgalių asmenų automobilių statymo kortelėLR Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas ir 2002 m. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 1950 patvirtintos Kelių eismo taisyklės leidžia neįgaliesiems naudoti du jiems skirtus ir tam tikrų lengvatų kelių eisme suteikiančius dokumentus - tai neįgalių asmenų automobilio statymo kortelė ir skiriamasis ženklas "Neįgalusis". Pasiaiškinkime, kokias lengvatas neįgaliesiems šie dokumentai suteikia, kas juos gali naudoti, kokia šių dokumentų įsigijimo ir naudojimo tvarka. 

Kelių eismo taisyklių 188 punktas (toliau - p.) nustato, kad vairuotojui, kurio transporto priemonė pažymėta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, leidžiama: 

1) stovėti ilgiau, negu leidžiama, vietose, kur stovėjimo laikas apribotas atitinkamais kelio ženklais; 

2) sustoti ir stovėti kelio ženklų "Sustoti draudžiama", "Stovėti draudžiama" galiojimo zonoje ir (arba) ties nubrėžtomis prie važiuojamosios dalies krašto 1.4 ar 1.9 ženklinimo linijomis. 

Stovėjimo vieta, kurioje gali stovėti tik transporto priemonės, pažymėtos skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, žymima ant kelio pavaizduotu neįgaliojo su vežimėliu simboliu. 

Ženklas "Neįgalusis" suteikia dar dvi papildomas lengvatas, kurių nesuteikia neįgaliojo automobilio statymo kortelė. Kelių eismo taisyklių 157 p. nustatyta, kad greta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" pažymėtų transporto priemonių savąją transporto priemonę vairuotojas privalo pastatyti taip, kad netrukdytų įlipti (išlipti) neįgaliesiems. O 187 p. numato, kad vairuotojui, vairuojančiam transporto priemonę, kuri pažymėta skiriamuoju ženklu "Neįgalusis", leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais "Eismas draudžiamas" ir "Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas". 

Kodėl šių dviejų lengvatų nesuteikia neįgalių asmenų automobilio statymo kortelė, labai sunku rasti logišką paaiškinimą. 

Tačiau neįgalių asmenų automobilio statymo kortelė turi ir kai kurių pranašumų lyginant su ženklu "Neįgalusis". Visų pirma, naudojant šią kortelę, nebūtina su savimi turėti neįgaliojo pažymėjimo, be to, ši kortelė, skirtingai nei ženklas "Neįgalusis", gali būti naudojama ne tik Lietuvoje, o ir kitose Europos Sąjungos šalyse. 

 

Neįgaliojo kortelei ir ženklui “Neįgalusis” reikšmingi kelio ženklai

Neįgaliojo kortelė

 

Ženklas “Neįgalusis”


Stovėjimo ribotą laiką vieta

Stovėjimo nurodytu laiku vieta

Sustoti draudžiama

Stovėti draudžiama

Neįgalieji
 
Eismas draudžiamas
 
Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas

 

Kartais manoma, kad aptariamą kortelę ar ženklą "Neįgalusis" turi teisę naudoti tik tie neįgalieji, kurie patys vairuoja automobilį, tačiau tai netiesa. Asmenų, kurie gali naudoti neįgalaus asmens automobilio statymo kortelę grupes, šių kortelių išdavimo bei naudojimo tvarką nustato Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2009 m. lapkričio 6 d. įsakymas Nr. V-127 "Dėl neįgalių asmenų automobilio statymo kortelės išdavimo tvarkos aprašo patvirtinimo" (skelbta "Valstybės žiniose", 2009 m. lapkričio 12 d., Nr. 135, publikacijos Nr. 5917). Asmenų, kurie turi teisę naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis", grupes ir šio ženklo naudojimo tvarką nustato 2009 m. gruodžio 10 d. socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymas Nr. A1-670 "Dėl asmenų, turinčių teisę naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" nustatymo ir dokumento, patvirtinančio teisę naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" išdavimo tvarkos aprašo patvirtinimo" (skelbta "Valstybės žiniose", 2009 m. gruodžio 15 d., Nr. 148, publikacijos Nr. 6646). 

Neįgalaus asmens automobilio statymo kortelę arba skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" gali naudoti šios gyventojų grupės: 

1) neįgalieji, kuriems nustatytas ne didesnis kaip 25 proc. darbingumo lygis, o, jeigu jie patys vairuoja automobilius - ne didesnis kaip 30 proc. darbingumo lygis; 

2) senatvės pensijos amžių sukakę neįgalieji, kuriems yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis; 

3) neįgalūs vaikai, kuriems yra nustatytas didelis neįgalumo lygis. 

4) pensijos amžių sukakę asmenys, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus buvo nustatytas 30 proc. darbingumo lygis ir kurie patys vairuoja automobilius; 

5) darbingo amžiaus ar pensijos amžių sukakę asmenys, kurie patys vairuoja automobilius ir kuriems nustatyti specialieji poreikiai (specialusis nuolatinės slaugos poreikis, specialusis nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis, specialusis lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos poreikis, specialusis transporto išlaidų kompensacijos poreikis). 

Dviem paskutiniais atvejais naudoti skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" galima tik tada, kai asmuo turi ir neįgalaus asmens automobilio statymo kortelę. 

Visais atvejais tiek neįgalaus asmens automobilio statymo kortelę, tiek ir skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" galima naudoti tik tuomet, kai automobilyje važiuoja pats išvardintoms grupėms priklausantis neįgalusis. 

Be to, tik skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" gali naudoti socialinės globos įstaigos, kai joms priklausančiomis priemonėmis (lengvaisiais automobiliais, mikroautobusais ir autobusais) vežami neįgalieji ir Techninės pagalbos neįgaliesiems centro ir jo teritorinių skyrių darbuotojai, kai šiam centrui priklausančiomis transporto priemonėmis yra teikiamos techninės pagalbos priemonių pristatymo paslaugos neįgaliesiems. 

Neįgalaus asmens automobilio statymo korteles išduoda Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) teritoriniai skyriai. Regėjimo neįgaliesiems - NDNT Kauno V teritorinis skyrius, adresas: Savanorių pr. 369, LT-49427 Kaunas, tel. 8-37 401449. Kreipiantis dėl šios kortelės reikia pateikti laisvos formos prašymą, prie kurio turi būti pridėta viena 3x4 cm dydžio nuotrauka ir neįgaliojo pažymėjimo kopija. Jei prašymą pateikia neįgalusis, kuris pats vairuoja transporto priemonę, tai prie prašymo reikia dar pridėti ir jo vairuotojo pažymėjimo kopiją. Jeigu dėl kortelės kreipiasi pensijos amžių sukakęs asmuo, kuriam specialieji poreikiai nustatyti iki 2010 m. liepos 1 d., jis prie prašymo dar turi pridėti specialiojo poreikio nustatymo pažymos kopiją. 

NDNT teritorinis skyrius neįgalaus asmens automobilio statymo kortelę privalo išduoti ne vėliau kaip per 30 dienų nuo prašymo su visais reikalingais priedais pateikimo dienos. Kortelę pametus ar kitaip praradus, NDNT išduoda jos dublikatą, o apie pamestos kortelės negaliojimą skelbia interneto svetainėje www.ndnt.lt. Pasibaigus kortelės galiojimo terminui, NDNT ją pakeičia nauja. 

Skiriamųjų ženklų "Neįgalusis" NDNT neišduoda. Jie įsigyjami prekybos įmonėse. Dažniausiai jais prekiauja kanceliarinių prekių parduotuvės. Naudojant ženklą "Neįgalusis" būtina su savimi turėti neįgaliojo pažymėjimą. Kai šį ženklą naudoja socialinės globos įstaigos, jos privalo turėti šių įstaigų vadovų pasirašytą pažymą, kurioje nurodoma, kad jiems priklausančiomis transporto priemonėmis yra teikiamos transporto paslaugos neįgaliesiems. 

Skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" turi būti paženklintas automobilio priekis ir galas. Ženklas yra mėlynas kvadratas su baltais apvadais ir baltu kelio ženklo "Neįgalusis" simboliu, t.y. žmogumi neįgaliojo vežimėlyje. Kvadrato kraštinės ilgis 10 cm, balto apvado plotis - 1 cm. 

Neįgaliojo asmens automobilio statymo kortelė turi būti padedama automobilio priekyje taip, kad ji būtų gerai matoma patikrinimo metu. Kortelė yra šviesiai mėlynos spalvos, neįgaliojo vežimėlio simbolis - baltos spalvos tamsiai mėlyname fone. Kortelės matmenys: 148 mm x 106 mm, neįgaliojo vežimėlio simbolio dydis - 60 mm x 60 mm. 

Atsakomybę už automobilio pastatymą tokioje vietoje, kurioje gali stovėti tik skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele pažymėtos transporto priemonės, nustato Administracinių teisės pažeidimų kodekso 124-1 str. 4 d. Nustatyta, kad už tai vairuotojai gali būti baudžiami nuo 100 iki 300 Lt. Be to, policijos pareigūnai turi teisę tokią transporto priemonę iš šios vietos priverstinai nuvežti Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka. 

Kiek automobilių statymo aikštelėse turi būti įrengta neįgaliesiems skirtų automobilių statymo vietų ir kaip jos turi būti pritaikytos neįgaliųjų poreikiams, nustato 2001 m. birželio 14 d. aplinkos ministro įsakymu Nr. 317 "Dėl STR317 "Statiniai ir teritorijos. Reikalavimai žmonių su negalia reikmėms patvirtinimo" (skelbta "Valstybės žiniose", 2001 birželio 22 d., Nr. 53, publikacijos Nr. 1898). Pavyzdžiui, šiuo įsakymu patvirtinto statybos techninio reglamento 46 p. nustatyta, kad visų tipų automobilių saugyklose neįgaliesiems turi būti skirta: 

- 1 vieta, kai aikštelėje yra iki 15 vietų; 

- 2 vietos, kai aikštelėje yra 16-50 vietų; 

- 4 proc. vietų, kai aikštelėje yra daugiau kaip 50 vietų. 

Prie gydymo įstaigų esančiose aikštelėse neįgaliesiems pritaikytų vietų turi būti 10 proc., bet visais atvejais ne mažiau kaip viena vieta. 

Kartais girdima nuomonė, kad teisę naudoti neįgalių asmenų automobilio statymo kortelę ir skiriamąjį ženklą "Neįgalusis" reikėtų palikti vien tik sutrikusio judėjimo neįgaliesiems. Manau, kad tai nebūtų teisinga. Neregiams taip pat kartais prireikia pasinaudoti šių dokumentų suteikiamomis teisėmis. Pavyzdžiui, labai svarbu, kad neregys būtų privežtas kuo arčiau reikalingos įstaigos ar į kitą jam tiksliai žinomą vietą, nes išlaipinus jį kur nors viduryje didelės stovėjimo aikštelės, jis vienas gali nesusiorientuoti, pasiklysti ar net pakliūti po automobilio ratais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]