VIRŠELIS

 

N. HONE. SERAS DŽONAS FILDINGAS


Parašas po iliustracija

XVIII a. britų dailininkas Nathaniel Hone (1718-1784) buvo garsus portretininkas ir miniatiūrų meistras. Nenuostabu, kad dailininkas atkreipė dėmesį į įžymų to meto neregį politinį veikėją Džoną Fildingą.  

Seras Džonas Fildingas (John Fielding, 1721-1780) buvo žymus Londono magistrato narys, socialinių klausimų reformatorius. Regėjimo neteko būdamas devyniolikos metų - tai buvo nelaimingas įvykis karo laivyne. Nepaisydamas aklumo, Fildingas įkūrė savo verslą, o laisvalaikiu su pusbroliu Henriu (Henry Fielding, 1707-1754), žymiu anglų novelistu ir dramaturgu, studijavo teisę. Pusseserė Sara taip pat buvo pripažinta rašytoja. Džonas padėjo savo pusbroliui, kuris taip pat buvo Londono magistrato narys ir teisėjas, įveikti korupciją Londono justicijos administracijoje. Jie abu sutelkė profesionalias policijos pajėgas Londone. Mirus Henriui, 1754 metais Džonas užėmė teisėjo pareigas ir buvo manoma, kad galėjo atpažinti apie 3000 nusikaltėlių balsus. Džonas turėjo savo sekretorių ir puikiai tvarkė visus tarnybinius reikalus.  

Dailininkas neregį politiką pavaizdavo sėdintį aksomu apmuštame krėsle su neaukštu atlošu. Kairėje rankoje politikas laiko raštų ritinėlį, dešinioji padėta ant stalo, kur guli dvi storos knygos. Jose matomi popieriniai žymekliai - matyt, neseniai sekretorius politikui skaitė. Įdomiausia portreto detalė - juodas raištis ant kaktos. Šis raištis nėra skirtas plaukams prilaikyti: jis dengia dalį kaktos, o kita dalis paslėpta po dailiomis sruogomis krintančių, pečius siekiančių žilų plaukų. Tokio raiščio nėra nei Džono Smito (John Raphael Smith, 1751-1812), nei Viljamo Diskinsono (William Diskinson, 1746-1823) tapytuose D. Fildingo portretuose. N. Hone neregį politiką vaizduoja prabangiais drabužiais - auksu siuvinėta ilga liemene bei ilgu liemenės audeklu kantuotu juodu švarku, iš kurio kyšo marškinių rankoves puošiantys nėriniai. Ramaus, apvalaus veido, pasitikėjimą keliantis apkūnus džentelmenas - tokį serą Džoną Fildingą prieš pustrečio amžiaus matė anglų dailininkas.  

Šis aliejumi ant drobės nutapytas vidutinio formato (124,5 x 100,3 cm) sero Džono Fildingo portretas puošia Nacionalinės portretų galerijos sienas Londone. Yra išlikę 10 sero Džono Fildingo portretų. 

 

Vytautas GUDONIS 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]