TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SKANŪS "VAISTAI"


Pasisekė tiems, kuriuos nuo mažumės įpratino dieną pradėti ir užbaigti sūrio gabalėliu. Mat rytą, kai virškinamasis traktas "snaudžia" ir dar nepasiruošęs doroti kaloringo maisto, o energijos darbo dienai jau reikia, 100 g šviežio sūrio su duona ar ragaišiu suteiks visų maistingų medžiagų ir būtiną kalorijų kiekį, neapsunkins skrandžio. Vakare sūrį patartina valgyti su vaisiais ar uogomis. Tokia vakarienė neleis priaugti svorio ir bus gana soti. Dieną dietologai pataria valgyti fermentinį sūrį - jis ilgiau virškinamas. Šis produktas labai tinka ir per kviestinius vakarėlius, nes jis truputį neutralizuoja alkoholio poveikį, padeda panaikinti nuodingas medžiagas - alkoholį, nikotiną, kofeiną. Įvairūs sumuštiniai su fermentiniu sūriu, kepenis tonizuojančiomis alyvuogėmis bei inkstų kanalėlius valančia citrinos skiltele - puikus vakarėlių mėgėjų išradimas. 

Sūrio baltymai labai gerai pasisavinami. Jie kraujyje bei žarnyne nevirsta šlakais ir teršalais, kaip kad būna valgant mėsos produktus, be to, neleidžia kraujagyslėse susidaryti trombams. Kardiologai tvirtina, kad 100 g balto sūrio ir 100 g obuolių kasdien net 30 proc. sumažina tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, normalizuoja kraujospūdį. Tokie pusryčiai rekomenduotini ir tiems, kurie jau serga ar linkę sirgti cukriniu diabetu: natūralus liesos varškės sūris be priedų, ypač suvalgytas iš pat ryto, skatina kasos ir blužnies fermentų veiklą. 

Nėra nė vienos chroniškos ligos, kuria sergant būtų draudžiama valgyti varškės sūrį, nebent tais atvejais, kai organizmas visai netoleruoja pieno baltymų. Sūryje yra daugiau ar mažiau visų svarbių vitaminų ir daug kaulams bei dantims reikalingo kalcio. 100 - 200 g sūrio kasdien rekomenduojama suvalgyti nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims, tiems, kurių lūžę kaulai, ar patyrusiems traumas sportininkams bei žmonėms, dirbantiems užterštoje aplinkoje (stiprus radiacinis fonas, magnetinės anomalijos, chemijos pramonė). 

Sūris su medumi, anot Liono eksperimentinės medicinos centro specialistų, neutralizuoja įjungto kompiuterio skleidžiamų virpesių bei cheminių medžiagų poveikį, todėl fanatiškiems kompiuterininkams derėtų vakare sukrimsti kelias riekes kieto balto sūrio su medumi. Tinka ir džiovintas - jame maistingos medžiagos užsikonservuoja ir nepakitusios išlieka kelis metus. 

Gruzijos dietologai vienam rengiamam sveikos mitybos leidiniui apie pasaulio tautų gydymo maistu tradicijas pateikė senovinių Kalnų Osetijos gyventojų gydymo sūriu receptų. 

Lietuvoje gaminamus sūrius Baltijos šalių maisto ekspertai įvertino kaip natūraliausius: juose labai mažai arba visai nėra konservantų, išlikęs tradicinis gamybos būdas. Taigi "gydymas" sūriu tiks ir mūsų kraštiečiams. 

Psoriazė - viena sunkiausiai gydomų ligų, paūmėjanti rudenį bei žiemą. Be bendrojo gydymo, patartina dukart per savaitę nesveikas odos vietas tepti pasukų ir šviežio baltojo sūrio mišiniu (3:1). Palaikius 20 min., tirpalas nuplaunamas šiltu vandeniu. Oda mažiau šerpetos ir niežės, sumažės paraudimų. 

Esant tulžies pūslės uždegimui, triskart per dieną, praėjus valandai po valgio, rekomenduojama suvalgyti riekutę balto nesūdyto sūrio ir išgerti stiklinę juodųjų vynuogių sulčių su šaukšteliu medaus. Toks derinys, osetų manymu, valo kepenis, malšina uždegimą, neleidžia kauptis tulžiai, valo kraują nuo geltonųjų tulžies pigmentų. 

Sūrio, sulčių ir medaus dieta patariama ir sveikstantiems po sunkių ligų, esant nėštumo toksikozei bei apsinuodijus. 

Širdies ritmo sutrikimai, būklė po miokardo infarkto. Baltas sūris sumaišomas su mirkytomis razinomis, mėtų bei rozmarino lapeliais ir smulkintais graikiniais riešutas. Kasdien, be kitų gydytojo paskirtų priemonių, siūloma suvalgyti ne daugiau kaip 100 g šio mišinio. Vaistas veiks dar efektyviau, jei išgersite stiklinę mėtų arbatos. Tai normalizuoja kraujospūdį, stabdo kraujagyslių kalkėjimą, harmonizuoja psichinę būklę, greičiau gyja tiek išoriniai, tiek vidiniai randai. 

Nusilpus organizmui, patariama suvalgyti 100 g rūkyto tarkuoto sūrio, sumaišyto su pjaustyta aitriąja paprika, pomidoru ir šaukštu alyvuogių aliejaus. Mišrainė pakankamai aštri, todėl netiks žmonėms, kurių jautrus skrandis, inkstai ar kepenys. Sūrio, aštrių pipirų ir pomidorų derinys, teigia Osetijos medikai, skatina endorfinų (antidepresinių medžiagų) išsiskyrimą smegenyse, teikia energijos, padeda geriau pasisavinti maistines medžiagas. 

"Šviežios varškės sūris ilgina žmogaus gyvenimą," - atkakliai tvirtino garsioji bulgarų aiškiaregė Vanga, kai UNESCO medikai, jau pripažinę žiniuonės autoritetą, paklausė, ką sveikiausia valgyti europiečiams. "Žiūrėk, tautos, išradusios daugybę garsaus sūrio rūšių, turinčios senus jo gamybos papročius, tos, kurios kasdien valgo šį produktą, daugiausia ir pasiekė, turiu galvoje - menus bei mokslus. Tie žmonės linksmi ir geraširdžiai," - sakė žiniuonė. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]