TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

KAD ŠVENTĖ PAVYKTŲ


Artėja šventės, taigi tikrai šeimininkėms pravers keletas patarimų, kad vaišės būtų puikios. 

Jei mėgstate mėsą, štai patarimai, kaip ją ruošti. Ruošdami vištą pirmiausia ją nuplauname tekančiu šaltu vandeniu, sparnelių galiukus ties sąnariais nupjauname, vištą perpjauname išilgai nugaros, kad liktų sveika krūtinėlė. Paskui dar kartą mėsą švariai nuplauname, išvalome jos vidų, kad neliktų kraujo krešuliukų, kraujagyslių ar kitokių vidaus organų. Nusausiname servetėle. Pasiruošiame norimų prieskonių mišinį (pipirų, kmynų, druskos, žiupsnelį cukraus, smulkiai sutrinto česnako), įdedame kelis šaukštus majonezo ir šia mase įtriname vištą iš išorės ir vidaus. Taip paruoštą vištą paliekame per naktį šaldytuve.  

Jei vištą ar žąsį norite kepti nepjaustytą, įkimškite obuoliais ir džiovintomis slyvomis. Nepaprastai skanu. Vaisiai - puikus garnyras prie paukštienos. 

Šaldytą paukštieną atšildome pamažu, 1 - 2 dienas palaikome aukštesnėje nei 0 laipsnių temperatūroje. Kai per greitai atšildome, iš paukštienos išteka daug sulčių, prastėja mėsos skonis, menkesnė maistinė vertė.  

Mėsos negalima pernelyg ilgai mušti kapokle, nes suirs jos audiniai ir ištekės maistingos sultys. Mėsą galime mušti polietileno maišelyje. Lentelė ir plaktukas liks švarūs, o jūs neapsitaškysite mėsos sultimis. 

Kepta mėsa (jautienos ar kiaulienos pjausniai) bus skani ir minkšta, jei valandą prieš kepdami ją patepsite garstyčiomis. Mėsą galima kepti keptuvėje, ant grotelių ar orkaitėje. 

Jei mėsa prieš kepimą apibarstoma miltiniu cukrumi, susidaro skani paskrudusi plutelė. 

Kad kepta kiauliena būtų skani ir rusva, prieš kepant keliose vietose mėsos paviršių reikia giliai įpjauti aštriu peiliu. 

Jei patiekalą gaminame iš kelių mėsos rūšių, pvz., iš kiaulienos ir paukštienos šlaunelių, pirmiausia pakepinkime gabaliukais supjaustytą kiaulieną, paskui šlauneles ir tokia tvarka dėkime į puodą. 

Kad mėsa gerai apkeptų, ją dedame dalimis į gerai įkaitintus riebalus. Jei sudėsime viską iš karto, susidarys daug sulčių, ir mėsa ilgai neapkeps. Mėsą pirma apkepiname, tik tada apibarstome druska, prieskoniais, miltais.  

Maltinukų masei tinka apdžiūvęs pyragas (balta duona), nes įdėjus šviežio, maltiniai būna nemaloniai glitūs. Be to, pyragas sugeria išsiskyrusias mėsos sultis. Nuo jo malta masė sultingesnė, puresnė, minkštesnė. Jei neturite sudžiūvusios duonytės, įberkite manų kruopų. 

Į maltą mėsą dedamų svogūnų nemalkite mėsmale, o tarkuokite. 

Mūsų močiutės žinojo: jaunų paukščių kojos visada storos, senų vištų kojos plonos, kaklas liesas, šlaunelių oda melsva. 

Štai kiek laiko produktai kepami keptuvėje: 200 g bifšteksai iš abiejų pusių kepami po 5 - 6 min., 150 g veršienos karbonadai po 5 minutes iš abiejų pusių, 150 g kiaulienos karbonadas kepamas po 7 minutes. Perpus mažesni (apie 80 gr.) kiaulienos kepsniai kepami po 3 min. iš abiejų pusių. Iki 150 g sveriančios žuvys ar jų gabalai iš abiejų pusių kepami 7 min. 

Orkaitėje, kai jos karštis apie 220 laipsnių, kepama: jautienos nugarinės filė - 40 min., iki kilogramo sveriantys marinuoti kepsniai - 2 val., pusantro kg veršienos mentė - 1,25 val., kilogramas kiaulienos sprandinės - 1,5 val., viščiukai apie - 1 val, iki 1,5 kg sveriančios antys - 1,5 val., 3 kg žąsis - 2,5 - 3 val. (nuolat aplaistant kepimo skysčiu), 3 - 4 kg kalakutai - 3 val., kiškienos kepsniai 1 val., stirnienos nugarinė - 45 min., 1 kg šernienos kepsnys - 50 min.  

Laukinių gyvūnų mėsa turi būti gerai pamarinuota ir ištrinta prieskoniais. Šaldytuve palaikome vieną, dvi paras. Ji dažnai būna sausoka, todėl, prieš šaunant į orkaitę, labai gerai į ją prismaigstyti lašinukų. Šviežius nesūdytus lašinukus supjaustome 4 - 5 cm ilgio ir 1 - 2 pločio skersmens gabalėliais. Šiam tikslui yra specialus įrankis. Jei tokio įrankio neturime, aštriu peiliu atsargiai įpjauname mėsą ir įspraudžiame lašinukų gabalėlius. 

Labai patogu paukštieną ir mėsos kepsnius kepti specialiuose kepimo maišeliuose - neišteka sultys, mėsa mažiau sudžiūsta. Maišelių galima nusipirkti visose didžiosiose parduotuvėse. 

Nepamirškite: paruoštą kepti mėsą dedame į gerai įkaitintą orkaitę, kad ji greitai ir gražiai pagelstų (maždaug apie pusvalandį). Paskui temperatūrą galime šiek tiek sumažinti. 

Smagių Kalėdų! 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]