RENGINIAI

Pranas ŽIOGAS

ŠALIGATVIUOSE BUS VIS LYGIAU


Nesvarbu, kad aš aklas, bet aš pats renkuosi stulpą, į kurį atsitrenkti! O, kad taip būtų! Deja, dažniausiai stulpai patys renkasi mūsų kaktas. Nesupraskite pažodžiui, tai - tik metafora. Mįslėmis kalbėti taip pat nenoriu. Pasidalinsiu mintimis ir įspūdžiais iš renginio, kuris spalio 6 dieną vyko Pasvalyje. Tai susitikimas su rajono savivaldybės bei seniūnijų vadovais, jo tema - fizinės aplinkos pritaikymas neįgaliesiems. Šį renginį organizavo LASS Pasvalio rajono filialas bei Pasvalio rajono neįgaliųjų draugija. Aplinkos pritaikymas nepaprastai svarbus judėjimo negalią turintiems žmonėms. Susitikime patys neįgalieji turėjo galimybę išsakyti savo poreikius, problemas ir lūkesčius, susijusius su jų individualių poreikių tenkinimu pritaikant fizinę aplinką. Pranešimą apie aplinkos pritaikymą regėjimo neįgaliesiems skaitė LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė. Jos kalboje atkreiptas dėmesys į tai, kad aplinka, pritaikyta neįgaliesiems, tampa patogi visoms žmonių grupėms -senjorams, vaikams, mamoms ar tėčiams, vežantiems vaiką vežimėlyje. Pranešime daug kalbėta apie kliūtis, dėl kurių aklasis ar silpnai matantis žmogus gali atsitrenkti, nukristi, įkristi, susižaloti: laiptai be turėklų, nusvirusios medžių šakos, stiklinės vitrinos ir pertvaros, medžiai, stulpai, šiukšlių dėžės, reklaminiai stendai viduryje šaligatvių, neaptverti, atidengti kanalizacijos šuliniai ir kiti objektai. Akcentuotos kontrastingos spalvos, žymos bei linijos, kurios leidžia silpnaregiams lengviau orientuotis vietovėje, surasti įėjimą, išėjimą, nenuriedėti nuo laiptų. Paminėtas ir menkas gatvių ir pastatų apšvietimas, dėl kurio silpnaregiai praktiškai tampa aklaisiais. 

Prieš šį renginį LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė R. Rimkūnaitė ir Neįgaliųjų draugijos darbuotojas Vilius Grabskis nuotraukose užfiksavo pagirtinų aplinkos pritaikymo pavyzdžių, taip pat pavojingų vietų Pasvalio gatvėse, kuriose nesaugu vaikščioti arba jos yra tiesiog neįveikiamos kai kurias negalias turintiems žmonėms. Susitikime dalyvavęs LASS Pasvalio rajono filialo narys A. Ramanauskas nurodė daug jam pačiam ir jo žmonai, kaip silpnaregiams, pavojingų vietų. Į konkrečių nuotraukų demonstravimą su tiksliais ir, sakyčiau, taikliais komentarais labai jautriai sureagavo susitikime dalyvavęs rajono meras G. Gegužinskas. Jis pripažino - tokių vietų mieste tikrai yra gana daug. Rajono vadovas kvietė diskutuoti ir nedelsdamas ieškojo galimų problemų sprendimo būdų. Žinoma, nesusidarykite iliuzijos, kad viskas kaip burtų lazdele mostelėjus bus sutvarkyta, tačiau kai kurias vietas, tokias kaip šaligatvių nelygumai, kurie nereikalauja didelių pinigų, meras pažadėjo spręsti skubiai. Reikia pažymėti, kad kai kurias nuotraukas, kuriose buvo užfiksuoti šaligatvių nelygumai, renginyje jau nebuvo galima demonstruoti kaip neigiamus pavyzdžius, nes iki susitikimo viskas buvo sutvarkyta. Gal tai atsitiktinumas, o galbūt būsimo renginio paskelbimas rajoniniame laikraštyje kažką privertė plačiau atverti akis. Rajono vadovas G. Gegužinskas prisipažino, kad apie daugelį dalykų, kuriuos savo pranešime paminėjo R. Rimkūnaitė, išgirdo pirmą kartą. Sakė, kad teko ir anksčiau matyti pažymėtus apatinį bei viršutinį laiptelius, bet jam net į galvą neatėjo mintis - tai skirta žmonėms su regėjimo negalia. Supratęs, kad ši informacija yra labai naudinga ir kitiems atsakingiems vadovaujantiems darbuotojams, meras pakvietė R. Rimkūnaitę skaitytą pranešimą ir paruoštą vaizdinę medžiagą pristatyti iš karto po susitikimo vykusiame seniūnijų vadovų ir darbuotojų pasitarime, taip pat ir savivaldybės skyrių vadovų posėdyje. Tai, jog kalbėta ne veltui, patvirtina atsitiktinis LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkės susitikimas su viena iš savivaldybės darbuotojų. Ji pastebėjo - pažymėti laiptai būtų naudingi ne tik regėjimo neįgaliesiems, bet visiems nuolat skubantiems, ne visada gerai apšviestose vietose atsiduriantiems žmonėms. LASS Pasvalio rajono filialo pirmininkė Rasa Rimkūnaitė džiaugėsi, kad konkrečių veiksmų taisant nepatogumus imtasi spalio 22 d. LASS atstovams susitikus su Pasvalio rajono savivaldybės teritorijų planavimo ir ūkio plėtros skyriaus vedėju bei rajono vyriausiuoju architektu. Aptarti esminiai dalykai ir peržiūrėti miesto objektai bei vietovės, kur galima kai ką pataisyti ar sutvarkyti, kad regėjimo problemų turintiems rajono gyventojams būtų patogiau judėti mieste bei rajone. 

Tikiuosi, kad šiuo gražiu pavyzdžiu paseks ir kiti rajonai. Filialų pirmininkai paruoš įtikinamus pranešimus, atsakingi darbuotojai bus geranoriškai nusiteikę padėtį taisyti, na, o mes, aklieji ir silpnaregiai, ateityje krisime ir griūsime tik savo noru! Pasvajokime... 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]