RENGINIAI

Rasa JANUŠEVIČIENĖ

VAIVORYKŠTĖ PER VISĄ DANGŲ


Lietuvos aklųjų biblioteka kartu su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga rugpjūčio 25-26 dienomis LASS poilsiavietėje "Zelva" surengė tradicinį neregių literatų ir muzikų kūrybinę stovyklą-seminarą "Žodžių menas ir muzika". Tiesa, būdavo labiau įprasta šiuo renginiu sutikti vasarą, o ne palydėti kaip šiemet. Baigiantis vasarėlei, išsikvėpė ir sekinantys karščiai. Tačiau gerokai atvėsę orai ir kartas nuo karto vis prapliumpantys lietūs neišgąsdino renginio dalyvių, kurių iš visos Lietuvos į "Zelvą" suvažiavo 60. 

Seminaro dalyvius pasveikino ir gero darbo palinkėjo trumpam nuo darbų atitrūkusi LASS pirmininko pavaduotoja Ramunė Balčikonienė.  

Renginio pradžioje pagerbtas šiemet mirusio rašytojo, ilgamečio LAB rengiamo neregių literatų kūrybos konkurso eksperto Juozo Apučio šviesus atminimas. Rašytojas skaitė ir vertino ne vieno neregio literato kūrybą, stengdamasis jų kūriniuose įžvelgti tai, kas stipru, ir suteikti autoriui paskatą toliau kurti bei tobulėti.  

Paminėta Prano Daunio sukaktis - 110-osios gimimo metinės. LAB direktorės pavaduotojas Juozas Valentukevičius dar kartą priminė šio žmogaus, kuris daugelyje sričių buvo pirmasis, gyvenimo nuopelnus ir pristatė LAB rengiamą leidybai kompaktinę plokštelę, skirtą P. Daunio jubiliejiniams metams. Juozo vadovaujamo Tiflotyros skyriaus darbuotoja Julija Plepienė parengė P. Dauniui skirtą parodą - ji, taip pat ir kitos LAB darbuotojų parengtos parodos buvo eksponuojamos ir "Zelvos" renginyje. 

LASS darbuotoja Danutė Cidzikienė pristatė gausius 2010 m. LASS projektinės veiklos rezultatus. Surengta stovykla naujai įstojusiems nariams, kūno kalbos mokymai - šios puikios iniciatyvos padeda regą praradusiems žmonėms ne tik sužinoti daug reikalingos informacijos, bet ir susipažinti, bendrauti, labiau pasitikėti savimi. Taip pat šią vasarą "Zelvos" poilsiavietėje atsirado "Pojūčių takas" - iš ąžuolo drožtų išraiškingų liečiamųjų skulptūrų alėja, apie kurią "Mūsų žodis" jau pasakojo. Energingoji ponia Danutė netrukus išsivedė seminaro dalyvius keliauti "Pojūčių taku" ir išsamiai papasakojo apie kiekvieną skulptūrą. Aplankėme ir dirbtuves po atviru dangumi įsirengusius jų autorius, kuriančius naujas skulptūras, - jos taip pat papuoš "Zelvos" poilsiavietę. Vyriausiasis seminaro dalyvis, garbus LASS narys Valentinas Vytautas Toločka nekantravo susitikti su meno kūrėju Povilu Malinausku - girdėjęs įdomiai kalbantį per radiją. Bebaigiantis įspūdingą "Vaidilos" skulptūrą ir pats į senovės vaidilą panašus skulptorius mielai bendravo su V.V.Toločka ir kitais seminaro dalyviais. 

Tačiau prieš šią smagią ir turiningą ekskursiją buvo perskaityti dviejų literatūros eksperčių - Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos redaktorės, literatūros kritikės Literatams žodį tarė redaktorė, kritikė J. RiškutėJaninos Riškutės ir rašytojos, žurnalistės Gintarės Adomaitytės - pranešimai. Daugelį metų su Lietuvos aklųjų biblioteka gražiai bendradarbiaujanti Janina Riškutė pasirinko kalbėti apie naujausią lietuvių literatūrą, ypač apie poeziją. Pristatytos naujos Kornelijaus Platelio, Gintaro Bleizgio eilėraščių knygos. Tačiau Janinos pranešimas jokiu būdu nebuvo vien tik naujausios literatūros pristatymas ar apžvalga. Jame buvo kalbama apie būtį ir nebūtį, praskleista poetų kūrybinės virtuvės uždanga, kalbėta apie kūrėjo ir redaktoriaus santykį.  

Gintarė Adomaitytė, pasirinkusi intriguojančią temą "Žodžio ir garso spalva", kalbėjo apie Mėlyną - vandens spalvą. Iš tiesų Gintarė kalbėjo apie pačią kūrybą, apie temas, kurios kartais pačios pasirenka kūrėją. Jau tryliktąją savo knygą besiruošianti sutikti Gintarė, neseniai lankiusis LAB Panevėžio filiale, yra mielai laukiama Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir kituose filialuose.  

Seminaro dalyviams buvo pristatytos dvi naujos neregių autorių knygos - 2010 metų neregių literatų konkurso nugalėtojo Alvydo Valentos "Pradžios užkalbėjimai" ir Vilijos Dumbliauskienės poezijos knygelė "Baltosios gervelės rožinis". Alvydo solidi dviejų dalių prozos knyga, kurią sunkoka būtų priskirti kuriam nors žanrui, turėtų netrukus pasirodyti, o Vilija jau pati rado rėmėjų savo knygelei išleisti reginčiųjų raštu. Abu autoriai pasidalijo įžvalgomis, mintimis apie savo knygas ir kūrybos procesą. 

Netikėtai renginį pagyvino su savo sukurtu liečiamuoju "Zelvos" poilsiavietės maketu atvykęs dizaineris Vylius Deveikis. Tai ne pirmas jo specialiai neregiams sukurtas liečiamasis maketas. Kad tokie maketai reikalingi, rodo kilęs didžiulis seminaro dalyvių susidomėjimas ir šurmulys. Dizaineris mielai atsakė į dalyvius dominančius klausimus. O maketas ir lieka Zelvoje - jis padės neregiams poilsiautojams orientuotis aplinkoje. 

Tolesnė programos dalis buvo skirta Lietuvos aklųjų bibliotekos veiklai pristatyti. Papasakojome apie LAB nuo šių metų kovo mėnesio vykdomą ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą "Virtuali aklųjų biblioteka", jo tikslus ir laukiamus rezultatus. Kai kuriais jo vaisiais LAB skaitytojai gali naudotis jau dabar - leidžiami du nauji garsiniai mėnesiniai žurnalai, "Informacinė visuomenė" ir "Intelekto generatorius". Išsamiau LAB vykdomą projektą pristatysime "Mūsų žodyje" artimiausiu metu.  

Daugeliui žmonių nuoširdžių jausmų, gerų atsiminimų kelia LAB Kauno filialas, glaudžiai susijęs su istorinėmis Lietuvos aklųjų švietimo, bibliotekų akliesiems ištakomis, iki šiol išlikęs tikru skaitančiųjų brailio raštu bastionu. Filialo vedėja Irena Blaževičienė pasakojo apie Kauno neregius literatus, ilgametį darbą su jais, senas tradicijas. 

Lietuvos aklųjų biblioteka didžiuojasi seniai dirbančių darbuotojų patirtimi ir išmintimi, taip pat džiaugiasi ir neseniai prisijungusiais darbuotojais, jų gebėjimais, iniciatyva.  

LR kultūros ministerija kiekvienais metais renka geriausius šalies bibliotekininkus. LAB didžiuojasi turėdama geriausią metų jaunąją bibliotekininkę - ja tapo mūsų administratorė Laura Juchnevič, baigusi bibliotekininkystės ir informacijos bakalauro ir ryšių su visuomene magistro studijas Vilniaus universitete. Nestokojanti idėjų ir sėkmingai jas įgyvendinanti Laura seminare kalbėjo apie LAB ryšių su visuomene veiklą ir jos kryptis. 

Sunkmečio sąlygomis dirbanti biblioteka stengiasi nenuvilti skaitytojų. Turimomis biudžeto lėšomis tikrai nepajėgtume išleisti mūsų skaitytojams įprasto garsinių leidinių kiekio. Tačiau naujausios literatūros stygiaus mūsų skaitytojai pajusti neturėtų - dalis knygų įgarsinama projekto "Virtuali aklųjų biblioteka" dėka. Negalime rengti daug ir didelio masto renginių - gal galėtume sugalvoti vietoj to kažką kita, kas ne mažiau domintų ir trauktų mūsų skaitytojus? Pavyzdžiui, pokalbių klubą. Kaip rengiami pokalbių klubo susitikimai, pasirenkamos temos, informuojami skaitytojai, pasakojo neseniai LAB Panevėžio filiale pradėjusi dirbti Justina Armonaitė, apie LAB Ukmergės filialo, bendradarbiaujant su LASS Ukmergės rajono filialu, pokalbių klubo "Šviesa" veiklą ir kitus renginius kalbėjo Asta Girnienė. 

Pasibaigus teorinei renginio daliai, prasidėjo tikrieji seminarai. Salėje, kur ir vyko pagrindinė renginio dalis, su ekspertėmis-konsultantėmis Janina Riškute ir Gintare Adomaityte liko gausus literatų būrys, o valstybinio dainų ir šokių ansamblio "Lietuva" meno vadovas Giedrius Svilainis su muzikais iškeliavo darbuotis ir repetuoti į didžiąją salę. Būtent šie užsiėmimai - viso renginio vertė. Neregys kūrėjas tada gali tarsi "pasverti" savo kūrinį, išnagrinėti jį, suvokti tai, kas stipru ir silpna, gauti kompetentingų ekspertų patarimų. Literatų seminaras dirbo įtemptai ir neskubėjo skirstytis. "Mes stengėmės būti sąžiningos..." - po jo sakė kiek pavargusios ekspertės.  

Nuotaikingą koncertą G.Svilainis (antras iš dešinės), talkinamas muzikantų, parengė per dvi valandasO muzikams, vadovaujamiems charizmatiškojo Giedriaus Svilainio, per dvi muzikų seminaro valandas pavyko surengti puikų koncertą. Buvo grojama įvairiais instrumentais - jonika, gitara, akordeonu, fleita, dainuojamos savos kūrybos dainos (Jonas Drėgva, Laura Stadalninkaitė, Ramūnas Mendelis), deklamuojama, o koncertas baigėsi nuotaikingai visų dalyvių atliekama lietuvių liaudies daina "Gieda gaideliai". Koncertas visus maloniai nustebino, ne kartą pasigirsdavo publikos šūksniai "bravo". Tapo išties akivaizdu, kiek kūrybinio užtaiso ir talentų turi neregiai ir silpnaregiai kūrėjai. 

Gaila, kad lietutis neleido įkurti laužo, prie kurio vakaroti tradiciškai susirinkdavo "Zelvos" renginių dalyviai. Bet po lietaus per visą dangų nusidriekė vaivorykštė. O vėliau, sutemus, Zelvės ežerą nutvieskus vaizdingai pilnačiai, bendrauta, vakarota, skambėjo dainos ir muzika. 

Antroji renginio diena buvo skirta dalyvių meninei saviraiškai, kūrybiniams konkursams.  

Drįstame tikėtis - renginys pavyko, buvo naudingas ir įdomus. 

Dėkojame už finansinę paramą Neįgaliųjų reikalų departamentui ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungai. Už tikrą bičiulišką pagalbą esame nuoširdžiai dėkingi įmonės "Liregus" direktoriui Leonui Kirkilovskiui ir Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro direktoriui Algimantui Arbočiui. 

Ačiū visiems dalyviams ir visiems, organizavusiems seminarą. 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]