TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

NEPAKEIČIAMIEJI AGURKAI


Apie agurkus žinoma nuo seniausių laikų. Graikų kalboje žodis "agurkas" reiškia "neprinokęs, nepribrendęs". Šių daržovių tėvyne laikoma Indija, čia jie buvo auginami dar 3000 metų prieš mūsų erą. 

Agurkuose yra apie 95 proc. vandens, 0,7 proc. baltymų, cukraus, nemažai fosforo, kalio, magnio, geležies mineralinių druskų, mikroelementų, jodo, vitaminų, eterinių aliejų, ląstelienos, fermentų. Visos naudingos medžiagos yra ištirpusios sultyse, todėl lengvai patenka į organizmą. 

Mokslininkai nustatė, kad geležies agurkuose daugiau negu žemuogėse, vynuogėse, juoduosiuose serbentuose. 

Hipokratas teigė, kad švieži agurkai naudingi sergant plaučių tuberkulioze. Kalio druskos, esančios agurkuose, padeda pašalinti iš organizmo vandenį ir valgomąją druską, o tai naudinga žmonėms, sergantiems širdies, kraujagyslių ir inkstų ligomis. 

Agurkai gerina apetitą, padeda organizmui apdoroti riebalus ir baltymus, o rauginti bei marinuoti - gerina virškinimo liaukų sekreciją. Jie visai nekaloringi, todėl labai tinka tiems, kurie laikosi dietos.  

100 g šviežių agurkų - tik 10 kcal, raugintuose - 12 kcal.  

Švieži agurkai seniai naudojami ir kosmetikoje. Jie gaivina ir balina odą, suteikia jai matinę spalvą, sutraukia poras, padeda šalinti spuogus, strazdanas, pigmentines dėmes, lygina raukšles. 

Grynos arba su medumi sumaišytos sultys tinka gerti gydant odos bėrimus, bronchitą, kosulį, karščiuojant. Žalios agurkų žievelės, palaikytos ant kaktos, sumažina galvos skausmą. 

Agurkų sulčių ir agurkų su žievele vandens antpilo galima pasigaminti namuose: 4 valgomuosius šaukštus smulkintų šviežių agurkų su žievele reikia užpilti dviem stiklinėm verdančio vandens, palaukti apie 5-10 minučių, kol pritrauks, nukošti ir naudoti apiplovimui bei pavilgams kaip kosmetinę priemonę. 

Nesudėtinga paruošti ir "losjoną" iš agurkų. Agurkus reikia susmulkinti, išspausti ir nukošti sultis, įpilti dvigubą kiekį stiprios degtinės. Laikyti sandariai uždarytame inde. Prieš naudojant agurkinį "losjoną" būtina praskiesti vandeniu (vienai agurkų antpilo daliai imamos dvi dalys vandens). Tinka naudoti esant spuogams, pigmentinėms dėmėms. 

Paprasčiausias ir greičiausias "agurkų kosmetikos" būdas - ruošiant salotas, atpjautu agurko griežinėliu nusivalyti veido, kaklo odą, o atsigulus pokaičio ar vakare ant akių užsidėti po riekelę agurko. Tai puikiai ramina ir atpalaiduoja. 

Agurkus galima rauginti, marinuoti. Labai skanios ir konservuotos jų salotos. 

Raugti labiausiai tinka 10-15 cm dydžio agurkai, marinuoti - 8-10 cm. Maži, 3-5 cm ilgio agurkiukai, vadinami kornišonai, vartojami tik marinuoti. Jie tinka padažams pagardinti arba patiekalams papuošti. 

Ne visų veislių agurkai tinkami konservuoti. Negalima raugti ir marinuoti salotinių veislių ilgavaisių agurkų, nes konservuojami jie minkštėja, būna vandeningi ir neskanūs. Tokie agurkai tinkamiausi salotoms, šaltibarščiams arba valgomi švieži su medumi.  

Iš liaudiškų patarimų: 

- agurkai turėtų būti nuskinti anksti ryte arba jau saulei nusileidus - ilgiau bus švieži ir nesuvytę.  

- nuskinti ir pamerkti į vandenį žemyn virkštele (koteliu), agurkai bus švieži net keletą dienų. 

- jokiu būdu negalima laikyti agurkų kartu su obuoliais, nes obuoliai išskiria tokias medžiagas, nuo kurių agurkai labai greitai suvysta.  

 

Paprasčiausias agurkų konservavimo būdas - rauginimas 

Trilitriniam stiklainiui reikės 13-16 vidutinių agurkų, 2-3 krapų su kotais, sėklomis ir lapeliais, 5-6 vyšnių lapelių, 5 juodųjų serbentų lapų, didelio krieno lapo (jei mažesni lapai - 2, jie suteikia agurkui tvirtumo), druskos, 5-6 česnako skiltelių, šulinio ar šaltinio vandens. 

Agurkus nuplaunam, sudedame stačius į išplautą trilitrinį stiklainį - iškaitinti nereikia. Dedame taip, kad tilptų kuo daugiau agurkų, į tarpus dedame prieskoninių žolių, česnakų. Įmame vienam litrui šalto vandens 1 šaukštą druskos, ištirpiname ir užpilame ant agurkų. Paprastai į pilnai pridėtą stiklainį pilame apie du litrus vandens. Uždarome kietu plastmasiniu dangteliu - prieš tai reikia pamirkyti karštame vandenyje - lengviau užsidaro. Padedame vėsiai - kur nors rūsyje. Po trijų mėnesių agurkai bus visiškai išrūgę.  

 

Konservuotos agurkų salotos  

5 kg agurkų, 0,5 kg svogūnų, 5 skiltelės česnako, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė acto, 1 stiklinė aliejaus, 4 šaukšteliai druskos. 

Nuplautus agurkus supjaustome piršto storumo griežinėliais. Jei agurkų žievė labai kieta ir stora, ją nulupame. Nuluptus svogūnus taip pat supjaustome griežinėliais. Į puodą sluoksniais sudedame agurkus, svogūnus, česnaką, druską. Užpilame actu, aliejumi ir cukrumi. Paliekame pastovėti per naktį.  

Išsiskyrus sultims, truputį pamaišome ir užkaičiame, pakaitiname iki virimo ir dedame į stiklainius. Užsukame ir padedame vėsiai. Skanaus! 

* * *
[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]