IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Juozas VALENTUKEVIČIUS

GYDANČIOS RANKOS


"Net ir visiškai praradusi regėjimą, neprarado noro gyventi visavertį gyvenimą, neužmiršo, kad yra medikė ir kad gali padėti kitiems, - tokius žodžius prieš keletą metų išgirdo vienos televizijos laidos žiūrovai. Buvo parodytas reportažas apie neregę medikę, gydančią pacientus adatomis. Prieš dešimt metų mažai kas žinojo, kad Lietuvoje yra neregė moteris, refleksoterapijos specialistė. Šiuo metu jos vardas gerai žinomas, o jos paslaugomis naudojasi daug žmonių, kartais netgi pasaulio įžymybių. Ši gydytoja 2008 metų liepos mėnesį skubiai suteikė pagalbą sunegalavusiai įžymiai islandų dainininkei Bjork, atvykusiai į Vilnių koncertuoti. Po procedūrų atgavusi balsą, dainininkė nuoširdžiai dėkojo gydančių rankų specialistei, ir numatytas koncertas įvyko laiku. Buvo ir daugiau įžymybių, kurioms atgauti jėgas ar balsą taip pat padėjo būtent ji. Šiame straipsnyje kalbame apie vilnietę medikę Jūratę Dalią Baronienę, pretekstas irgi rimtas: Jūratė švenčia gražų gyvenimo jubiliejų. Sveikindami jubiliatę gražios sukakties proga prisiminkime kelis jos gyvenimo epizodus. 

Jūratė Dalia Baronienė (Raguotytė) gimė 1960 m. liepos 1 d. Vilniuje. Mokėsi Vilniaus Salomėjos Nėries vidurinėje mokykloje. Lankė ir Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetę vaikų muzikos mokyklą, fortepijono klasę. Baigusi vidurinę mokyklą, įstojo į Vilniaus valstybinio universiteto medicinos fakultetą. Baigusi studijas, 1985 metais pradėjo dirbti Vilniaus miesto gimdymo namuose, naujagimių skyriuje, gydytoja pediatre. 1991 metais Maskvoje, Lumumbos tautų draugystės universitete, tris mėnesius studijavo klinikinėje ordinatūroje, mokėsi refleksoterapijos, kuri žmonių paprastai vadinama akupunktūra (tai terapinis gydymas adatomis). Grįžusi į Lietuvą, Jūratė vėl dirbo Vilniaus gimdymo namuose gydytoja. Pradėjo taikyti nemedikamentinį gydymo būdą: pacientams taikė refleksoterapiją ir terapinį gydymą lazeriu. 

J. D. Baronienė visą gyvenimą buvo ir tebėra labai veikli. Nuo 14 metų pradėjo sportuoti - pamėgo stendinį šaudymą - tai šaudymas į skraidančias lėkšteles. Studijų metais mergina sužinojo, kad serga nepagydoma liga - cukriniu diabetu. Paraginta kai kurių gydytojų ir artimųjų, nepasidavė ir nepuolė į depresiją. Aišku, lemiamą reikšmę turėjo tvirtas charakteris. Ir toliau aktyviai sportavo, buvo pasiekusi gerų rezultatų. 1980 metais tapo Lietuvos stendinio šaudymo čempione. Tais pačiais metais jai buvo suteiktas sporto meistrės vardas. Jūratė pakviečiama į Lietuvos rinktinę, dalyvauja Sovietų Sąjungos čempionatuose. Kelis kartus tampa čempione ir prizininke. Teko susirungti ir su dabartine olimpine čempione Daina Gudzinevičiūte. Jūratė aktyviai sportuoja iki 1986 metų. Pablogėjus sveikatai, mėgstamo stendinio šaudymo neatsisako, tik vengia intensyvių treniruočių. Paskutinės varžybos, kuriose dalyvavo J. D. Baronienė, buvo Pasaulio lietuvių sporto žaidynės, vykusios 1991 ir 1995 metais. 

1998 metais J. D. Baronienė patyrė daug sunkumų ir išbandymų. Ištiko ūmus kairės akies priepuolis - labai greitai ja nustojo matyti. Medikai stengėsi išgelbėti kitą akį. Per pusantrų metų dešinė akis buvo operuota net devynis kartus, tačiau šviesa užgeso ir joje. Patyrusi didžiulę tragediją, moteris nepalūžo, ištikusi krizė jos nesužlugdė. Kaip pati prasitaria, padėjo nepalūžti įgimtas linksmas būdas, tvirtas charakteris ir draugai. 

Netekusią regėjimo Jūratę gana greitai susirado atsakingi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos darbuotojai. Padėjo patarimais, konsultavo įvairiais reabilitacijos klausimais, o netrukus pakvietė ir į darbą. Nuo 2000 m. vasario 5 d. moteris pradėjo dirbti Vilniuje įsikūrusiame Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre. Neregė gydytoja pacientus gydydavo lazerio terapija ir akupunktūros procedūromis. Nuo 2005 m. pavasario pradėjo dirbti masažo salone "Matančios rankos". J. D. Baronienė yra pirmoji ir kol kas vienintelė gydytoja neregė Lietuvoje, pacientus gydanti stebuklingomis adatomis. 

Apie šią stiprios valios moterį yra parašyti keli straipsniai. Jie skelbti įvairiuose periodiniuose leidiniuose. Per įvairius Lietuvos televizijos kanalus transliuotos kelios laidos, pasakojančios apie šią gyvenimo išbandymus patyrusią moterį. Jos hobis - sportas, muzika, mezgimas. Mėgsta ir eiliuoti, draugus dažnai pradžiugina eiliuotais posmais. 

 

MINĖTINOS SUKAKTYS 

Rugpjūčio 25 d. sukanka 70 metų, kai gimė (1940) Aldona Meškonienė (Jaraminaitė), aktyvi LASS Šiaulių miesto ir rajono filialo narė, ilgametė folkloro ansamblio "Sedula" dalyvė. 

Rugpjūčio 29 d. sukanka 80 metų, kai gimė (1930) Henrikas Balandis, LASS veikėjas, buvęs LASS Vilniaus miesto antrojo filialo pirmininkas. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]