SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PASAULIO AUKSAS - LIETUVIŲ RANKOSE


Birželio mėnesį Didžiosios Britanijos mieste Šefilde vykusiame golbolo pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė iškovojo stipriausios pasaulyje komandos titulą, o jos nariai pasipuošė aukso medaliais. Beje, stipriausia planetos komanda Lietuvos rinktinė tapo jau antrą kartą (pirmą kartą šis titulas iškovotas Jungtinėse Amerikos Valstijose 2006 metais). Golbolo gerbėjai gali pagrįstai džiaugtis - ši rinktinė yra labiausiai tituluota šalyje ne tik tarp neįgaliųjų, bet ir vadinamų sveikųjų sporto komandų. Aukščiausių apdovanojimų kraitis tikrai solidus: pasaulio ir Europos pirmenybėse du kartus iškovoti aukso medalių komplektai, dviejų parolimpinių žaidynių vicečempionai! 

Čempionato Šefilde išvakarėse "Šaltinio" sporto klubo pirmininkas, vienas iš golbolo pradininkų Lietuvoje Raimundas Šimkus ir rinktinės treneris Karolis Levickis "Mūsų žodžiui" sakė, kad žaidėjai gerai pasirengę šių metų svarbiausiam turnyrui, yra kovingos nuotaikos ir kupini ryžto vėl tapti čempionais. 

Lietuvos golbolininkai Šefilde laimėjo visas dešimt žaistų rungtynių ir daugumą jų solidžiu 7-10 įvarčių pranašumu. Todėl įspūdingas ir galutinis įvarčių santykis 99:28. 

Atrankos etape mūsų sportininkai vengrus sutriuškino 10:0, danus 11:2, švedus 13:5, australus 12:4, ispanus 11:4, brazilus 9:2, o slovėnus nugalėjo 5:1. 

Ketvirtfinalyje prieš alžyriečius laimėta 11:3, pusfinalyje prieš amerikiečius 4:2 ir finale prieš kinus 13:5. Pastarojoje dvikovoje kinams su kaupu atsirevanšuota už pralaimėjimą užpernai jų sostinėje Pekine vykusiose parolimpinėse žaidynėse. 

Daugiausia įvarčių, beveik pusę - 41, pelnė 34 metų Genrikas Pavliukianecas. Jis, kaip ir 37 metų Saulius Leonavičius, 36 metų Žydrūnas Šimkus, 35 metų Marius Zibolis bei 26 metų Arvydas Juhna šventė pergalę ir 2006 metais JAV vykusiame pasaulio čempionate. Tik šeštajam žaidėjui Mantui Panovui toks aukso medalis buvo pirmasis. 

Laimėjusi šį pasaulio čempionatą mūsų golbolo rinktinė taip pat iškovojo kelialapį į 2012 metais Londone vyksiančias parolimpines žaidynes.  

'Auksinė' Lietuvos komanda: (iš kairės) M.Panovas, Ž.Šimkus, A.Juchna, M.Zibolis, S.Leonavičius, G.Pavliukianec, (antroje eilėje) gydytoja L.Kuzminienė, trenerio asistentė J.Šakovič ir treneris K.Levickis

"Šaltinio" klubo pirmininkas R. Šimkus džiaugiasi, kad Lietuvos golbolininkai jau 12 metų yra vieni stipriausių pasaulyje, visų svarbiausių varžybų laureatai. Be medalių į namus grįžo tik 2004 metais, kai Atėnuose vyko parolimpinės žaidynės. 

Kalbėdamas apie ateitį, tokių prityrusių ir tituluotų golbolininkų pamainos ugdymą, treneris Karolis Levickis sakė, kad jau yra gabių 18-20 metų žaidėjų. Šįmet jų gretos bus papildytos ir, jeigu bus sudarytos sąlygos treniruotis po tris kartus per savaitę, žaidėjai dar sparčiau progresuos. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]