NEREGIŲ LABUI

Alvydas VALENTA

TAKAS Į MIŠKO GILUMĄ


Pasiūlymas buvo įdomus, viliojantis, todėl pernelyg ilgai nesvarsčiau, priimti jį ar nepriimti. Pradėdamas pasakojimą nuo savęs, visiškai neketinu tapti jo centru ir apsalusiems skaitytojams porinti, kur buvau ir kiek daug teigiamų emocijų patyriau. Tai, apie ką pasakosiu, galime patirti, pajusti, išmėginti visi.  

Birželio 23 dieną, prieš pat Jonines, VšĮ "Novus credo" pakvietė grupę neįgaliųjų, tarp kurių buvo ir šių eilučių autorius, aplankyti du Lietuvos regioninius parkus, susipažinti, kaip šie objektai pritaikomi žmonėms su negalia, ir pateikti savo pastabų bei siūlymų. Pirmiausia aplankėme Neries regioninį parką. Naujas, modernus, už Europos Sąjungos lėšas pastatytas lankytojų centras, pasitelkus naujausias technologijas, pateikiama informacija apie lankytinas vietas, gamtos, kultūros paminklus. Įvairūs pažintiniai ir poilsiniai maršrutai - rinkis, domėkis, keliauk! Centre įrengta net "lėktuvo" kabina, kurioje stovėdamas girdi lėktuvo variklių ūžesį, į parko teritoriją, jame esančius objektus gali pažvelgti iš paukščio skrydžio. Žinoma, jeigu bent kiek matai. Nematančiam žmogui, švelniai kalbant, šiek tiek kebliau: belieka pasikliauti vaizduote ir, atsistojus prieš nedideliais ekranais švytinčią "lėktuvo" kabinos pertvarą, mintyse pasukti šturvalą reikalingu kursu... Apskritai lankytojų centre didžioji dalis informacijos - vizualinė, todėl nematančiam žmogui nepasiekiama. Antra vertus, regioniniai parkai patys pradeda ieškoti sąlyčio taškų su neįgaliaisiais, todėl ar ši situacija keisis ar nesikeis, iš dalies priklauso ir nuo mūsų.  

Susipažinę su lankytojų centru, keliaujame į Dūkštų ąžuolyną. Čia įrengtas neįgaliesiems pritaikytas pažintinis takas. Tiesa, orientuotasi į judėjimo negalią turinčius lankytojus. Kad nesmigtų į minkštą miško žemę jų atraminės lazdos ir vežimėlių ratai, takas išklotas lentomis. Tačiau juo keliauti visai malonu ir turint sveikas kojas. Takas gal metro, gal kiek daugiau pločio, tad lazdelę į rankas - ir pirmyn! Galima ir be lazdelės, bet tada nori nenori turi eiti lėčiau, atsargiau, nes takas su posūkiais ir pakilęs trisdešimt ar keturiasdešimt centimetrų virš žemės. Taigi lazdelė tampa savotišku autopilotu, vairuojančiu, kad neišlėktum iš "trasos". Tiesą pasakius, nelabai supratau, kodėl tądien žodžio "takas" buvo vartojama tik vienaskaitinė forma. Mūsų grupė vaikščiojo dviem takais ir dar buvo trečias - ką tik pradėtas tiesti. Pirmasis takas trumpesnis - gal koks kilometras ar pusantro, ir baigiasi jis prie didelio, paslaptingais rašmenimis paženklinto akmens. Kadangi svetimos paslaptys niekada pernelyg neviliojo, todėl man daug labiau patiko antrasis takas. Parko darbuotojai sakė, kad jo ilgis - 3,5 km ir veda jis į pačią miško gilumą. Taigi, kaip jau sakiau, lazdelę į rankas - ir pirmyn! Eini ir jauti, kaip mainosi kvapai, garsai, atstumai tarp medžių, sausas vietas keičia drėgnesnės, šviesesnį mišką - tamsesni plotai. Ir visa tai gali patirti drauge su kitais arba visiškai vienas, palikęs kartu atvykusią grupę toli užpakalyje ar, priešingai, pats nuo jos gerokai atsilikęs ir niekur neskubėdamas. Sulakstei į priekį ir atgal be niekieno pagalbos - ir jau septyni kilometrai!  

Dūkštų ąžuolyno apžvalginiai takai taip pat įrengti už Europos Sąjungos lėšas. Apskritai ES vardas tą dieną buvo tariamas ne kartą. Mat tai, kas įrengta Neries regioniniame parke, nėra atsitiktinumas ar ypatinga išimtis. Lietuvoje yra 30 regioninių parkų, 5 - nacionaliniai rezervatai. Daugelis jų atnaujinami, pertvarkomi pasitelkus ES struktūrinių fondų lėšas. Ateityje, vadovaujantis ES tradicijomis, o gal ir reikalavimais, daugelyje jų turės būti įrengti maršrutai, pažintiniai takai ir neįgaliesiems. Taigi norėdami prasmingai praleisti savaitgalį ar šiaip aktyviai pailsėti, pasidomėkite savo pašonėje esančio regioninio parko teikiamomis paslaugomis, infrastruktūra, maršrutais. Gal unikalus pažintinis takas visai jūsų pašonėje? O jeigu ne, gal verta pasidomėti, kodėl, tarkime, Neries regioniniame parke toks takas yra, o šalia jūsų esančiame - vis dar nėra?  

Antrasis, kurį tądien aplankėme, buvo Verkių regioninis parkas. Tiesą pasakius, ko nors ypatinga, pritaikyta specialiai neįgaliesiems, čia nepamatėme - keliavome garsiuoju Vilniaus Jeruzalėje įrengtu Kryžiaus keliu. Gruntas kietas, orientyrai aiškūs - ką bepridėsi - pasipustyk padus ir žygiuok! Žinoma, kiekviena negalia žmogų paženklina savaip ir tai, kas nesunkiai įveikiama neregiui, gali tapti kliūtimi sunkiai vaikštančiam žmogui. Kryžiaus kelyje šie žmonės pasigedo tikslios informacijos apie kelio ar atskirų jo atkarpų ilgį, nueitą ar dar likusį įveikti atstumą, - tam, kuris sunkiai juda, kliūtimi gali tapti kiekvienas papildomas šimtas metrų, o juo labiau kilometras. Nematantis ar silpnai matantis žmogus šiame kelyje neturėtų susidurti su kokiomis nors ypatingomis kliūtimis. Šis kelias unikalus dar ir todėl, kad atkartoja tikrojo kelio, kuriuo pasmerktas Kristus nešė kryžių, reljefą, atstumus. Visa tai galime pajusti, patirti nekeliaudami į tikrąją Jeruzalę.  

VšĮ "Novus credo" direktorė Gitana Grabauskienė pasakojo, kad ši viešoji įstaiga kreipėsi į Aplinkos ministeriją prašydama informacijos, kuriuose dar regioniniuose parkuose neįgaliesiems pritaikyti maršrutai, apžvalgos aikštelės, kiti objektai. Tuo metu, kai šis straipsnis buvo rengiamas, tokios informacijos "Novus credo" dar neturėjo. Pati "Novus credo" šiuo metu vykdo Norvegijos finansinių mechanizmų fondo remiamą projektą, kurio esmė - pritaikyti regioninių parkų maršrutus, atskirus objektus - biurokratiškai kalbant, paslaugas ir produktus - žmonėms su negalia. Taigi birželio 23 dienos kelionė - pirmoji, bet, atrodo, ne paskutinė, o tądien išmėginti maršrutai - ne vieninteliai. Ateityje galime laukti susistemintų, apibendrintų projekto rezultatų. Žinoma, skaitytojui ar turistauti išsiruošusiam keliauninkui visokiausi projektai su ilgiausiais, dažnai kilometriniais pavadinimais - nė motais. Jam rūpi tiesiog imti ir keliauti. Tad nedelskite ir keliaukite, o mes, kai tik turėsime naujos informacijos, jums pranešime, kaip ir kur tai daryti patogiau ir lengviau. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]