MENAS

Danutė CIDZIKIENĖ

"ZELVA" PASIPUOŠĖ SKULPTŪROMIS


Birželio 14-18 dienomis gražiojoje "Zelvos" poilsiavietėje vyko pirmasis respublikinis medžio drožėjų pleneras "Pojūčių takas", kuriame dalyvavo 5 profesionalūs meistrai-meno kūrėjai ir 5 LASS nariai, turintys mažesnę ar didesnę medžio apdirbimo ir drožybos patirtį. Plenero tikslas - sukurti medžio skulptūrų ir gėlių bei kvepiančių vaistažolių taką - "Pojūčių taką", kuriame neregiai galėtų mėgautis ir medinėmis ąžuolo skulptūromis, ir gėlių bei prieskoninių žolelių kvapais, o regintieji susipažintų su profesionalų bei silpnaregių menininkų darbais.  

Poilsiavietės tylą ir ežero ramybę nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro drumstė pjūklų ūžesys, šlifavimo įrankių bei įvairiausių kaltukų garsai - viskas buvo kuriama po atviru dangumi. Palankus buvo ir oras. Pagal iš anksto parengtą planą "Pojūčių taką", vedantį nuo valgyklos pastato iki poilsiautojų registracijos namelio, papuošė 9 ąžuolo skulptūros , sukurtos "Metų laikų" tematika, bei poilsiui ar atokvėpio akimirkai skirtas dailus dviejų dalių įdomiai sukonstruotas ąžuolinis suolas, papuoštas vertikaliu, išdrožinėtu raštais ir gėlėmis stovu. Ant tokio suolelio galės prisėsti draugai, poilsiautojai ar įsimylėjėliai. Suolelį sukūrė ir išdrožinėjo du silpnaregiai - šiaulietis Julius Meškonis ir kaunietis Darius Burinskas, sėmęsi patirties iš profesionalų, puikiai įvaldę medžio drožybos techniką. 

Pirmąją "Pojūčių tako" skulptūrą sukūrė drožėjas Andrius Osinskas iš Varėnos. Išanalizavęs brailio abėcėlę, puikiai įkomponavo užrašą "Pojūčių takas" ne tik reginčiųjų, bet ir brailio raštu.  

Vyrai stato vieną iš skulptūrųNorėdami įprasminti metų laikų kaitą ir žmogaus, kaip nedalomos gamtos dalies, viziją medyje drožėjai sukūrė tokias ąžuolo skulptūras: "Pavasaris" (autoriai kauniečiai menininkas Boris Chudinskij ir drožėjas mėgėjas Vidas Kėvalas); "Vasara" ir "Diena" (2 skulptūros, autorius - meno kūrėjas Pranas Petronis iš Vilniaus);"Ruduo" (kompozicija iš 3 objektų, autorius - meno kūrėjas Kęstutis Norušis iš Širvintų); "Žiema" ir "Naktis" (2 skulptūros, autorius - meno kūrėjas Algirdas Verseckas iš Vilniaus);"Aušrinė" ir "Perkūnas" (2 skulptūros, autorius - meno kūrėjas Povilas Malinauskas iš Čiobiškio, Širvintų raj.). 

Šiose ąžuolo skulptūrose meno kūrėjai paliko daug daug meilės, išmonės, kūrybinės kančios ir šviesos. Visa tai jusime apžiūrėdami, liesdami skulptūras, eidami "Pojūčių taku". Plenero dienomis veikė meno drožėjų atsivežtų kūrybinių darbų paroda "Prakalbintas medis". Jos eksponatus buvo galima ne tik liesti, bet ir detaliai susipažinti su kiekvieno meistro įvaldyta medžio drožybos technika, justi, lyginti įvairias medienos faktūras bei apdailos medžiagas. P. Malinauskas pristatė mitologinių deivių skulptūrėles bei kultlūros paveldui priklausančius tautine ornamentika puoštus skalbimo reikmenis - kultuves, įvairias geldas, kočėlus; P. Petronis - užgavėnių kaukę, Šv. Kristoforo ir "Rūpintojėlio" skulptūrėles; B. Chudinskij - dailiai išdrožinėtus angelus. Ekspoziciją papildė meno darbų nuotraukų albumai. LASS narys J. Meškonis iš Šiaulių parodoje eksponavo savo sukurtų darbų nuotraukas. Su paroda galėjo susipažinti ne tik "Zelvos" poilsiautojai ir svečiai, bet ir kito projekto "Aktyvus LASS - aktyvus visuomenėje" dalyviai. Jiems savo eksponatus pristatė patys medžio drožėjai.  

Šį nelengvą, bet įdomų projektą administravo VšĮ "LASS centro taryba". Projektas nebūtų įmanomas be rėmėjų - Neįgaliųjų reikalų departamento, UAB "Liregus", nuoširdaus "Zelvos" poilsiavietės kolektyvo. Rėmėjų buvo ir daugiau - žurnalo puslapiuose nėra galimybės visų paminėti ir visiems padėkoti, tačiau visi į "Pojūčių taką" įnešė savo dalį. Tikimės, kad įgyvendintas tik pirmasis projekto etapas, o "Pojūčių tako" idėja gyvuos dar ilgai. Patį "Taką" dar turėtų papuošti gėlės ir kvapnieji augalai, o "Zelvos" poilsiavietė - pasipildyti naujomis skulptūromis. Visa tai šį nuostabų gamtos kampelį prie Zelvės ežero padarys dar patrauklesnį ir įdomesnį. 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]